Eğitim

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Amerika Birleşik Devletleri’nde aklınıza gelebilecek her türlü konuda sertifika programına kayıt olabilirsiniz. Okulların sertifika programları, master veya lisans eğitimi için istedikleri şartlardan genelde daha hafif olmakla birlikte süreleri de daha kısadır. Üç, altı, dokuz ya da bir yıllık bir sertifika programına dahil olabilir, uzmanlığınızı geliştirebilirsiniz. Bazı sertifika programları sadece lisan eğitimini tamamlayanlara verilirken, bazıları her türlü ihtiyaç sahibine yönelik olmaktadır.

Süresinin kısalığı nedeniyle sertifika veren programların harçları da lisans ve master programlarına göre daha makul olmaktadır. 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim hayatınıza devam edecekseniz ve yanında kalacağınız bir yakınınız yoksa – ki genelde yoktur - ilk yılı kampüste geçirmenizde fayda var. Hem daha fazla arkadaş edinme fırsatınız olur, hem de kampüs dışında bir eve taşınmak istediğinizde bu tanıştıklarınızdan kafanıza yatkın olanı ile ev arkadaşı olma ihtimaliniz kuvvetlenir.

Kampüs hayatının öğrencilere faydaları arasında eğlence için kampüs dışında harcamanız gereken miktarı minumuma indirmesi, daha çok ders çalışma imkanı, daha fazla arkadaş edinme ortamı gibi özellikleri sıralayabiliriz. Ayrıca yemek, sinema-tiyatro gibi aktivitelere kampüs dışındaki hayatta harcadığınızdan daha az para harcarsınız. Okulun kütüphane, teknoloji labaratuvarı gibi öğrencilere her daim açık mekanlarını kullanarak internet ve telefon gibi masraflarınızı minimize edebilirsiniz. Ayrıca kampüs dışında tuttuğunuz evden, okula gelmek için otobüs, tren veya özel araç ihtiyacını ortadan kaldırmış olursunuz.

“Ancak dört yıl kampüste geçer mi?” diyorsanız, okula yakın bölgelerde öğrencilerin genelde ev kiraladığı yerleşim yerlerinde şansınızı deneyebilirsiniz. Eğer tek başınıza bir ev tutacaksanız, elektrik, internet, kablo TV şirketleri ile ayrı ayrı uğraşmanız gerekebilir. Siz en iyisi en azından ilk yıl kampüste kalın eğer ortamı beğenmez, oda arkadaşınızı gözünüz tutmazsa ev arayışlarına başlayın.

Kampüs ve kampüs dışı yaşam maliyetini otomatik olarak gözler önüne seren hesaplama sistemlerinden yararlanmak istiyorsanız, dört yıllık harcamalarınızı ekteki linke giderek öğrenebilirsiniz. http://www.calcxml.com/do/col07

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Eğer Amerika Birleşik Devletleri’ne dört yıllık üniversite veya kolej okumaya geliyorsanız size lazım olan aylık para yaşam standartınıza, yaşadığınız şehre göre farklılık gösterse de ortalama 2000 ile 3000 dolar arasında değişir. Buna okula ödeyeceğiniz harç parası dahil değildir.

Ortalama okulların yıllık harç parasının 26 bin dolar civarında olduğunu düşündüğünüzde bir öğrencinin yeme-içme, kira gibi zaruri ihtiyaçlarının bir yıllık ortalama maliyetinin 40-50 bin dolar arasında olduğunu söylemek çok abartı olmaz.

Uluslararası Eğitim Enstitüsü tarafından Open Doors ismiyle her yıl yayımlanan rapora göre 2007/2008 akademik yılında Türkiye’den gelen öğrenci sayısı 12 bin 30 kişiye ulaştı. Türk öğrenci sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5 artış gösterirken; Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’ne en fazla öğrenci gönderen sekizinci ülke konumunda. Türk öğrencilerin Amerikan ekonomisine yıllık katkılarının ise 335 ile 350 milyon dolar arası olduğu tahmin ediliyor.

Toplam 1 milyon 160 bin öğrencinin üniversite ve kolejlere lisans ve lisanüstü bölümlere kayıtlı olduğu New York Eyaleti’nde, 74 bin yabancı öğrencinin eyaletin ekonomisine 2006-2007 yılında sağladığı katkı 1.86 milyar dolardır. Sadece Türk öğrencilerin eyalet ekonomisine katkısı ise 50 milyon dolar civarındadır. Yine eyelet sınırları içinde bulunan State University of New, YÖK ile yaptığı anlaşma uyarınca 9 Türk üniversitesindeki öğrencilere çift diploma ile mezun olma imkanı veriyor.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
GRADUATE RECORD EXAMINATION – GRE
Diyelim Türkiye’de üniversiteyi bitirdiniz, master yapmak için Amerika Birleşik Devletleri’ne gelmek istiyorsunuz. Master yapmak için almanız gereken testlerin başında GRE (Graduate Record Examination) gelmektedir.

Master eğitimi veren pek çok okulun talep ettiği GRE testi 1949 yılından beri Educational Testing Service (ETS) şirketi tarafından düzenleniyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde testler Türkiye’de olduğu gibi devlet kontrollü kurumlar tarafından değil özel şirketler ya da enstitüler tarafından yürütülür.

Test matematik, kelime ve analitik yazma olarak değişik bölümlerden oluşur. Genelde bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen testler, teknolojinin müsade etmediği ülkelerde kağıt üzerinde yapılmaktadır.

Genel GRE testinin yanı sıra spesifik bölümlere göre GRE Subject Test adı verilen testler bulunmaktadır. Bunlar biyoloji, matematik, fizik, psikoloji, hücre ve moleküler biyoloji, biokimya, İngiliz edebiyatı, kimya gibi bölümlere yönelik özel testlerdir. GRE testleri ABD’de 150 dolara yapılmaktadır.

GMAT (THE GRADUATE MANAGEMENT ADMISSION TEST)

Bilgisayar ortamında yapılan bu test işletme master’ı yapmak isteyen öğrencilerin matematik ve İngilizce yeteneklerini ölçer.  MBA programlarında GMAT testi kabul için istenen kriterlerden biridir.

Mesela U Penn-Wharton School başvuru esnasında GMAT ve GRE test sonuçlarını ister. Stanford Üniversitesi için GRE tercih sebebiyken GMAT da kabul edilmektedir. NYU-Stern School başvuru yapan öğrencinin GMAT skoruna sahip olmasını tercih ederken, GRE skorunu da kabul etmektedir. Başvuru yaptığınız bölümün hangi testi tercih ettiğini web sitelerinden öğrenebilir hazırlığınızı ona göre yapabilirsiniz.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
General Educational Development (GED) testi Amerika’da liseden dengi eğitim aldığınızı ispat eden testtir. Sadece lise diploması olmayanların girdikleri bir testir. Türkiye’de liseyi bitirdiyseniz bu testi almanıza gerek yoktur.

Act – Sat – Thea
Türkiye’de lise mezunu bir öğrencinin Amerika’da bir üniversiteden kabul alması gereken ilk test American College Testing olarak bilinen ACT, SAT Reasoning veya Texas Higher Education Assessment testidir.

Bu testlerin üçünü de almanıza gerek yok. Sadece okulun sizden istediği test hangisi ise ona hazırlanmanız gerekmektedir.

ACT testi Amerika’nın daha çok orta batı eyaletleri (Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, Ohio, South Dakota, ve Wisconsin) ile güney eyaletlerindeki kolejlerin öğrencilerden talep ettikleri bir test türüdür. Doğu ve batı yakasında okullar tarafından kabul edilen test türü SAT’dir.

American College Testing
Bu test dört bölümden oluşur: İngilizce, matematik, okuma ve bilimsel düşünebilme.

Eyaletine göre değişiklik gösterse de, ACT testi Eylül, Ekim, Aralık, Şubat, Nisan, Haziran aylarında olmak üzere yılda altı kez yapılır.

Iowa Universitesi profesörlerinden Everett Franklin Lindquist (1901–1978) tarafından geliştirilen ACT testi, 1959 yılından beri eğitim sisteminde kabul görmektedir.

Amerika’daki dört yıllık tüm üniversite ve kolejler genelde ACT testini kabul ederken, bazı okullar test haricinde öğrencilerin sınıf derecesini, not ortalamasını ve okul dışı etkinliklerini de dikkate alır. ACT testi ile ilgili daha fazla bilgiyi http://www.act.org/ sitesinde bulabilirsiniz.

Sat Reasoning Test
Kar amacı gütmeyen Manhattan merkezli College Board tarafından geliştirilen SAT Reasoning Test’i, ACT ile birlikte en fazla kabul gören testlerdendir. 

SAT Reasoning Test’i 3 saat 45 dakika sürmektedir. Testi eğer Amerika’da alırsanız 45 dolar, Türkiye’de alırsanız 71 dolar ücreti vardır. 1901 yılından beri kullanılmakta olan test sisteminin adı pek çok kez değişmiş, en son 2005 yılında SAT Reaonin Test adını almıştır.

Texas Higher Education Assessent
ACT ve SAT ile benzer özellikteki bu test okuma, matematik, yazma yeteneklerini ölçer.

Testlerin listesini görünce gözünüz korkmasın, Türkiye’de okuyan bir öğrenci olarak bunlardan daha fazlasını başardığınızı ve bu testleri de verebileceğinizi bilin.

Facebook

Youtube