Ticaret

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

ABD ile Türkiye arasında gönderi hizmetleri hava, deniz ve ekpress servisleri olarak sıralamak mümkün. Bunlar içinde genelde en ucuz taşıma şekli deniz yoluyla taşıma olarak ön plana çıkarken, New Jersey merkezli Turkon (www.turkonamerica.comTürkiye – ABD arasındaki deniz taşımacılığını domine ediyor. Turkon’un gemilerinden ve Türkiye’ye mal taşıyan diğer şirketlerin gemilerinden yer ayırt eden forwarding şirketleri deniz taşımacılığında birbiri ile kıyasıya rekabet halinde. Türkiye’ye mal taşıyan forwarding şirketlerinin başlıcaları Ata Freight (www.atafreight.com), Barsan (www.barsan.com), Mega Shipping (www.megausa.com), MTS (www.mts-logistics.com) gelirken, hava taşımacılığında Türk Hava Yolları kargo bölümü bu alanda ilk sıradaki şirket olarak yer alıyor.

Deniz, hava ve ekpres kargo hizmeti veren tek şirket ise Nex Worldwide Express. Türkiye-ABD arasındaki günlük paket trafiğinin yüzde 60’ını domine eden Nex, bu alanda iki ülke arasında ertesi gün ekpress kargo işini başlatan ilk şirket. Nex aynı zamanda ABD içinde de kapıdan kapıya paket teslimi gerçekleştiriyor. Nex’in Fedex ve UPS’e göre fiyat karşılaştırmalı tablosundan gönderilerin maliyetleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

FİYAT KARŞILAŞTIRMASI

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
  • Gelir: Çalıştığı yerden alınan en son bordro kopyası ve kişinin çalıştığı şirketteki pozisyonunu, hangi tarihler arasinda o iş yerinde çalıştığını gösteren işveren mektubu.
  • Varlıklar: Şahsın kendine ait nakit varlıklari ve kredibilitesi. Şahsın bankasından alacağı ve 3-4 ay geriye dönük nakit hareketlerini gösteren bir banka ekstresi.
  • Şahsın sahip olduğu kredi kartlarının limiti, ödemelerinin düzenli yapılıp yapılmadığı, borç miktarı, aylık minimum ödeme rakamını gösterir bankadan alınacak mektup.


* Emlak ile ilgili bilgiler ve açıklamalar New York ve New Jersey’de gayrımenkul alım-satım, yönetim, hukuksal ve finansal hizmetler konusunda hizmet veren Global Citrus Realty şirketinin ortaklarından Ahmet Dağıstanlı ile TURKOFAMERICA dergisi için Ocak 2009 tarihinde yapılan röportajdan derlenmiştir.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

ABD’de emlak sektörüne yatırımı yaptınız. Ancak, bu binalara kim sizin için göz kulak olacak? Binaların işletimi ve yönetimi ile ilgilenen, mal sahibinin haklarını korumak için kurulmuş, Property Management firmaları bulunuyor. Bu şirketler, binadaki daireleri kiraya veriyor, kiraları topluyor, vergilerini ödüyor, evlerde yapılması gereken tamiratları yapıyor.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

ABD’de yabancı yatırımcıların dikkat etmeleri gereken en önemli hususlardan biri de vergi konusu. ABD’de her belediyenin kendi sınırları içinde varolan binalar için belirlediği bir vergi oranı var. Bunun hesaplaması da otomatik olarak yapılmakta. Arsa bedeli + binanın yapım maliyetinin belirli bir katsayı ile çarpılması sonucu ne kadar vergi ödeneceği ortaya çıkıyor. Örnek olarak, eğer aldığınız evin değeri 450,000 dolar ise ve söz konusu bölge için vergi katsayısı %2 ise yıllık ödeyeceğiniz emlak vergisi bedeli de $9,000 oluyor. Bu türde gayrimenkul yatırımı yapacak olanların, mutlaka ABD hizmet veren lisansli bir muhasebe uzmanı ile çalışması gerekiyor. 

“1031 Tax Exchange” yasası yatırımcılar için cazip avantajlar sunuyor. Bu yasaya göre, yatırımcı 10 milyon dolara satın aldığı bir ticari ofis binasını, 15 milyon dolara satması halinde elde edilen 5 milyon dolarlık karın, başka bir ticari binanın alımında kullanılmasına imkan vermekte ve böylece vergi yükümlülüğünü ertelemesi mümkün olmaktadır. Böylece, yatırımcı ilk binanın satışından elde ettiği karın vergisini kredi olarak kullanabilmektedir.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Emlak sektörü, ABD’nin içinde olduğu kadar yurt dışındaki yatırımcıların da ilgisini çeken bir sektör. Yurt dışında yaşayan yatırımcıların da bu alana yatırım yapmalarının zor değil. 10 yıllık, çok girişli (multiple) B-1 veya B-2 olarak da tanımlanan (İş/Turist) vizesine sahip olanlar  dahil, ABD’de rahatlıkla gayrimenkul yatırımı yapabiliyor. Eğer yabancı yatırımcı gayrimenkul sahibi olmak istiyorsa ve satın almada finansman kullanacak ise, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gelirlerini, varlıklarını ve banka referans mektuplarini temin etmesi yeterli oluyor. ABD’nin yabancıların yatırım yapmasını kolaylaştırıcı bir yapıya sahip. Türkiye’deki sistemde, bireylerin kredi geçmişini rapor eden bağımsız kredi değerlendirme kuruluşlarının bulunmaması sebebiyle, sistem olarak gereken kolaylık sağlanamıyor.

ABD’de, ev ya da işyeri almak isteyenlerin Türkiye’deki kişisel malvarlıklarıni teminat olarak göstermeleri kabul edilmiyor. ABD’de geliri olan şahıslar, satın aldıkları evlere ödedikleri aylık mortage ödemelerinin bir bölümünü gelir vergisinden düşürebilmelerine imkan tanınıyor. Ancak, ABD dışında yaşayan bir yatırımcı, yaptığı ödemeleri ve harcamaları zarar olarak yazıp binayı sattığında elde ettiğin kar tutarından, yaptığı tüm harcamaları düşerek, kalan net kazanc miktarı üzerinden vergilendiriliyor.

Facebook

Youtube