Sosyal Platformların Kariyerinize Etkisi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Esra Öziskender - Gittikçe büyüyen ve gelişen sosyal medya platformları ile (MySpace, Twitter, Facebook, Linkedİn vb), milyonlarca insan özel bilgilerini diğer insanlarla paylaşıma açık tutuyor. Artık günümüzde nerdeyse gizlilik kalmadı gibi birşey. Kişisel bilgileri tanıdığımız veya tanımadığımız diğer insanlarla paylaşırken aslında bu durumun bizim ilerideki kariyerimize ve hayatımıza nasıl bir etkisi olacağını görmemezlikten gelmemek lazım.


 
Sosyal platformların ana amacı arkadaş ve aile çevresi ile daha yakından bir iletişim kurabilmek olmasına rağmen network ağı genişledikçe her seferinde daha fazla insan bizim bilgilerimize ulaşabilme yetişine sahip oluyor. Aslında bilerek veya bilmeyerek bu ayrıcalığı biz onlara vermiş oluyoruz.
 
İşverenlerin büyük bir çoğunluğu sizin kariyerinizdeki gelmelerin yanında kişisel olarak şirket kültürüne nasıl uyum sağlayabileceğinizle de yakından ilgililer. Günümüzde işverenlerin sizin kişiliğinizle ilgili bilgi alabilecekleri önemli bir kaynak da artık sizin online profiliniz oldu.
 
İster kabul edin, ister etmeyin, internette yarattığınız profiliniz artık sizin bir markanız ve imajınız haline gelmiş durumda. Bu da işverenlere nasıl bir çalışan olacağınız hakkında biraz da olsa ipucu verebilir.
Kişisel bilgilerinizi internet ortamına koymadan önce dikkate almanız gereken bazı ipuçları şunlardır:
 
• Koyduğunuz bilgilerin başkaları tarafından kopyalanıp saklanabileceğini unutmayın. Veya aynı bilgileri alıp başka sosyal platformlarda yayınlayabilirler. Bunu iyi niyetli olarak da yapabilirler. Mesela Twitter’daki bilgiler kalıcıdır ve tekrar tekrar kopyalanıp basılabilir.

• Kendinizle ilgili bir resim ya da yazıyı basmadan önce kendi kendinize şu soruyu sormanızda fayda olabilir: “Eğer en yakınlarım bunu görse benimle gurur duyarlar mı?” Bu da size bir kıstas verebilir. Genel olarak çok geniş kitlelere açık platformlarda yakınlarınızın sizinle gurur duyabilecekleri tablolar çizmekte, sizin geleceğinizin güvencesi açısından fayda var.

• Hayatta hırslı olduğunuz ve sevdiğiniz alanlar sizin genel olarak imajınızı çok etkiler. Bunlar işle alakalı olabilir de olmayabilir de. Mesela hobi olarak resim çekmesini çok sevdiğini bildiğim bir arkadaşım, sırf bu hobisini sosyal network sitesinde yayınladığı için, tam iş aradığı bir dönemde fotoğrafçılıkla ilgili çok güzel bir iş buldu. Dolayısıyla sizi heyecanlandıran ve özel ilgiliniz olan bir alanı başkalarının da bilmesini sağlamak kariyerinizde size çok farklı kapıları açabilir.

• İnsanların sizinle ilgili yorumları da potansiyel işverenler için bir ipucu olabilir sosyal network sitesinde. Dolayısıyla her zaman için olumlu yazışmaları tütün, olumsuzları kaldırın.

• Güvenlik açısından arzu ederseniz iki profil yaratın, mesela Facebook’ta. Biri kişisel öbürü profesyonel profiller olsun, bunları birbirinden ayrı tütün ve profesyonel olanı sadece kariyer hayatınızla ilgili gelişmeler için kullanın. Kişisel profiliniz için güvenlik noktalarını artırın, sadece güvendiğiniz insanlarla bilgilerinizi paylaşın, ama profesyonel profiliniz daha geniş kapsamlı ve potansiyel işverenlere yönelik olarak daha geniş paylaşımlı olabilir.

• Linkedİn ve Plaxo daha çok kariyer odaklı oldukları için iş hayatınızın detaylarını buralarda verin, MySpace ve Facebook’ta çok fazla kariyer detaylarına girmeyin. Onun yerine bu sitelerde Linkedİn veya Plaxo vb sitelerdeki profillerinizin linkini koyabilirseniz, arzu edenler o link vasıtasıyla sizin kariyeriniz hakkında bilgi alabilirler.

Tabiki asla kendinizle ilgili yanlış bilgiler veya yanlış imaj vermeyin. Ne kadar bilgi koyarsanız koyun, kesinlikle doğru bilgiler olsun. Bunların yanlış olduğu ortaya çıkarsa yaratmak istediğiniz imaj silineceği gibi tam tersine çok daha kötü bir imajı düzeltmeniz yıllarınızı alabilir.

Altın kural şu: Profilinizi sizin en değer verdiğiniz insanlar incelerse ne hissedeceğinizi düşünerek öyle hazırlayın; bu kişiler aileniz, en samimi arkadaşınız, en değer verdiğiniz müşteriniz veya eski veya şimdiki patronunuz olabilir. Böylece eğer yeni bir işveren veya sizinle çalışmak isteyen birisi profilinizi görürse: “Senin Facebook veya MySpace Profilini gördüm” dedikleri zaman panik yaşamazsınız…
 
İyi haftalar. Soru ve önerilerinizi bize yazmayı unutmayın.
 
Esra Özışkender
HRLink Consulting, İnç.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
https://www.facebook.com/HRLinkConsultingİnç
 
 
KUPON
Kariyer Danışmanlığı
Türk Avenue ile kariyerinize yön verin
Bilgi için:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Facebook

Youtube