Türk Amerikan Dernekleri Asemblesi tarafından Washington DC'de organize edilen Liderlik Zirvesi'nde konuşan Coca Cola CEO'su Muhtar Kent, kişisel serüvenini anlatıp deneyimlerini paylaştığı konuşmasında, şimdilik emeklilik planı yapmadığını söyledi. Ayvalık'ta küçük bir tesiste zeytinyağı üretimi yaptığını, çok gidemese de elde edilen ürünleri Amerika'da ve dünyanın değişik ülkelerindeki arkadaşları ile paylaşmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. Ayvalık'ta eğitime katkı amaçlı bir vakıf kurduklarını ve her yıl verdikleri burslarla ABD'ye öğrenci getirdiklerini belirten Kent, Coca Cola'da yükleme yapan kamyonda 1979 yılında asistan olarak işe başladığını hatırlatarak, ''Eğer o gün o deneyimi yaşamasaydım belki bugün karşınızda konuşuyor olmayacaktım. Eğer yaptığınız ise temelden başlamazsanız ne yaptığınızı da anlamanız mümkün değil'' dedi.
Gençlere başarısız olmaktan korkmamaları ve hayallerinin peşinde gitmeleri tavsiyesinde bulunan Kent, İngiltere'de mezun olduğu okuldan aldığı diploma ve doğum sertifikası ile ABD'ye geldiğini ilk gittiği Atlanta'daki işinden sonra Coca Cola'nın Roma'daki reklam departmanına transfer olduğunu, her gittiği bölümde ve ülkede farklı deneyimler kazanıp yeni şeyler öğrendiğini kaydetti. 1989 yılında transfer olduğu Polonya Coca Cola'nın bugün üzerinde fabrikaları olan arsaları Polonya Kilisesi'nden satın aldıklarını çünkü devlet dışında hiçbir özel sektör şirketinin arsa satın almasına izin verilmediğini ifade etti. ''Doğu Avrupa'da o dönemde 28 ayda 24 ayrı fabrika inşaa ettik. Pazar payını yüzde 75'e çıkardık,'' diye konuştu.
''DÜNYADAKİ EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ NAKİTE SAYGI DUYULMAMASI''
Dünyada yaşanan ekonomik sorunların en belirgin nedenlerinden birinin de nakit paraya saygı duyulmamasından kaynaklandığını vurgulayan Kent, cebinde çıkardığı bir dolarlık banknotu salondaki kalabalığa göstererek, ''Eğer bu bir dolarla bir adet Coca Cola alırsanız, bununla dağıtımı yapan, şişeleme gerçekleştiren, tedarik eden herkes kazanır. Her zaman harcamaları nakit yaparım ve bunun ekonomik olarak pek çok faydası olduğunu düşünüyorum,'' diye konuştu.
Salonda bulunan bir dinleyicinin Körfez Savaşı döneminde Amerikan karşıtlığı nedeniyle ortaya çıkan Cola Turka ve benzer girişimlere karşı markalarını nasıl korudukları sorusuna, ''Amerikan karşıtı olmak iyi Cola üretmek anlamına gelmiyor'' diye cevap verdi.
YENİ BAŞARILI İSİMLER TAKİP EDECEKTİR
Kent'in mezun olduğu Tarsus Amerikan Koleji'nde değişim öğrencisi olarak bulunan bir öğrencinin Türk toplumuna ve gençlerine ne tavsiyede bulunduğu sorusuna da, ''Fortune 500'da Western Union CEO'su Hikmet Ersek ile birlikte iki CEO'yuz. Sıfırdan Chobani markasıyla Amerika'da büyük bir başarı yakalayan Hamdi Ulukaya gibi isimler bizleri mutlu etmekte. Ve eminim Türk Amerikan toplumunda yeni isimler aramızda katılacaktır,'' diye konuştu.
Kent, toplantı sonrasında konferansa katılanlarla resim çektirdi. Ayrıca ATAA eski ve yeni başkanları Muhtar Kent ile birlikte poz verdi.