
ABD’de faaliyet gösteren en büyük medya kuruluşlarından biri 1976 yılında kurulan ve Amerika’daki en büyük Çince gazete olan The World Journal. Gazetenin New York, Los Angeles, San Francisco, Chicago, Huston, Vancouver ve Toronto ofisleri bulunuyor.
Amerika’daki Türk medyasının geçmişini ve günümüzdeki durumunu Turk Avenue araştırdı. Araştırmaya göre son 10 yılda üç adet haftalık gazete, yedi dergi, 24 saat yayın yapan bir Türkçe televizyon ve bir radyo yayın hayatına son verdi. ABD'deki iki günlük gazeteden biri olan Zaman'ın da Şubat 2011 tarihinden itibaren haftalığa dönmesiyle tek günlük gazete Hürriyet kalmıştı. Hürriyet'te son baskısını 29 Mart 2012'de yaparak 1981 yılından beri sürdürdüğü yayın hayatına son verdi. Zaman Gazetesi ise haftalık baskısını da sonlandırarak Kasım 2012'den itibaren tamamen dijitale döndü. ABD'de halen bir iş dünyası dergisi (TURKOFAMERICA), bir çocuk dergisi (Bonbon), bir yerel toplum ve kültür dergisi (Sultan Magazine), üç tane haftalık gazete (Forum, Turkish Gazete ve Posta 212), bir tane Amerika merkezli Türk televizyonu (Ebru TV), bir tane haftada bir saat program yapan TV kanalı (Turkish American Hour), Los Angeles'ta (Radio Turkish) olmak üzere internet üzerinden bir radyo yayın hayatına devam ediyor. 2007 yılından beri Brooklyn, Staten Island ve Long Island City'de yayın internet üzerinden yayın yapan Radyo Türküm ise Temmuz 2013'te yayın hayatına son verdi. ABD'deki Türk medyasında asıl patlama internet gazeteciliğinde yaşanıyor. Halen ABD'de 10'a yakın internet portalı Türklere hizmet veriyor.
SADA-YI VATAN'LA BAŞLADI
Amerika’da yaşayan Türkler tarafından çıkarılan basılı gazete ve dergilerin tarihi 19. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor.
1893 yılı Lefkoşa, Kıbrıs doğumlu Ahmet Şükrü Esmer, Birinci Dünya Savaşı yıllarında New York'ta Columbia Üniversitesi'nde okurken Sada-yı Vatan isminde haftalık bir gazete çıkardı. Bu gazete ABD'de Türk dilinde yayımlanan ilk gazete olma özelliği taşıyor. Esmer, 1948’de Haberler Bürosu’nu kurmak üzere New York’a geldi. Bir yıl süreyle büronun kuruluşunda görev alan Esmer, 1949’da Basın-Yayın Genel Müdürlüğü’ne atanarak tekrar Ankara’ya döndü.
Yine bilinen ilk basılı yayınlardan birinin Türk Hars Birliği tarafından 1920’li yıllarda Osmanlıca olarak çıkarılan "Unity" olduğu kabul ediliyor. Araştırmacı Sedar İşçi’nin “Amerika’daki İlk Türk Göçmenler: 1860-1921” ile ilgili araştırmasında yer verdiği “Unity” gazetesi Kurtuluş Savaşı yıllarında önemli bir işlevi yerine getirdiğine dikkat çekiliyor. Üç ayda bir yayınlanan “Unity” o dönemde Türkiye’de olup bitenleri Amerika’da yaşayan Osmanlı vatandaşlarına Osmanlıca olarak ulaştırıyordu.
Pek çok Türk derneği düzenli olmasa da değişik isimler altında yayınlar çıkardı. 1950’li yılların sonundan itibaren “Yankı”, “Türk Dünyası” ve “Anavatan” isimleri Türk Amerikan toplumunda adını duyurdu. Ancak ömürleri fazla uzun olmadı.
Stephan Thernstrom tarafından derlenen “Harvard Encyclopedia of American Ethnic Groups” 1980 basımı çalışmada Talat Halman'ın araştırmasına göre Türk Amerikan toplumunun en uzun soluklu çalışmalarından birinin 1975 yılında gazeteci Aykut Görkey tarafından çıkarılan “Türk Evi” dergisi olduğu vurgulanıyor. O yıllarda Ahmet & Nasuhi Ertegün kardeşlerin kurduğu Atlantic Record’ta görev yapan Görkey, İngilizce ve Türkçe aylık olarak çıkardığı dergiyi yaklaşık üç yıl süreyle yaşatmayı başarmış. 1978 yılında 100. sayısıyla birlikte kapatılan “Türk Evi”, o döneme kadar Türkler tarafından çıkarılan en uzun soluklu yayın olmayı başardı. Bir dönem abone sayısı 1000’e kadar çıkan “Türk Evi” kapandıktan sonra, Türkler ABD’de düzenli yayını olmayan bir kaç etnik gruptan biri olarak kaldı. Bir dönem Milliyet Gazetesi'nin 1980'li yıllarda New York muhabirliğini yapan Gazeteci İskender Sorgun, 16 sayfadan oluşan İngilizce bir gazetenin çıkışına öncülük etti.
EN ESKİSİ HÜRRİYET'Tİ
Amerika’da bilinen en eski devamlı periyodik yayınlardan birisi de Hürriyet Gazetesi 'ydi. Hürriyet New York bürosu 27 Ağustos 1981 yılında Fifth Avenue ile 42. Cadde’nin kesiştiği köşede bulunan 500 numaralı binada kuruldu. Gazete 29 Ekim 1981'de yayın hayatına girdi. Doğan Uluç yönetimindeki Hürriyet Amerika, ayrı bir şirket adı altında Türkiye'deki Hürriyet Gazetesi'nden finansal anlamda bağımsız olarak yayın yapıyordu.
Önceleri gazetenin Almanya baskısının günlük olarak ABD’de dağıtımı yapılırken, Hürriyet 1 Kasım 2004 tarihinden itibaren New York’ta basılmaya başladı. Hürriyet, 19 Ekim'de bir basın toplantısı ile günlük gazete basımına başlayacağını duyuran Zaman Gazetesi'ne adeta çalım atarak ABD’de basılan ilk günlük Türk gazetesi oldu. Gazetede uzun yıllardır her alanda adeta joker gibi Razi Canikligil görev yaptı.
Zaman Gazetesi de ABD’de 1994 yılından beri haftada bir basılarak okurlarına ulaştırılıyordu. Hürriyet ile aynı ayda Zaman Gazetesi de günlük olarak basılmaya başladı. İdris Gürsoy yönetiminde günlük baskıya geçen Zaman'ın Amerika temsilciliğini 2006-2010 arası İlhan Ekşi yaptı. Dijital olarak çıkan gazetenin temsilciliğini Sıtkı Özcan yapıyor. Gazetenin muhabir ağında halen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün özel fotoğrafçısı olan Mehmet Demirci görev yapmıştı. Eylül 2013 itibariyle kadrosunda Sezai Kalaycı, Arzu Kaya Uranlı, Orhan Akkurt gibi deneyimli isimler görev alıyor. Gazete dijitale dönmeden önce, Şubat 2011'de aldığı bir kararla 20 sayfası İngilizce, dört sayfası Türkçe olmak üzere haftalık baskıya dönmüştü.
Amerika’da yerel olarak çıkan ilk gazete olan Forum ise 2004 yılından beri yayımlanıyor. Yayımlandığı ilk yıllarda haftada bir çıkan gazete, daha sonra 15 günde bire, son olarak da ayda bir baskıya döndü. Merkezi Clifton, New Jersey olan ve Gazeteci Murat Yeşil ve oğlu Ural Yeşil’in öncülüğünde çıkarılan gazete, Amerika’daki en uzun soluklu çıkarılan yerel gazete olarak yayın hayatına devam ediyor. New Jersey dışında Connecticut, Pennsylvania, Delaware gibi eyaletlere de ulaştırılan Forum, dağıtım anlamında da kendi dağıtım ağına sahip nadir yayın organlarından biri.
ABD’de ilk Türkçe hukuk gazetesi olarak yayın hayatına başlayan Yeni Hayat ise aylık gazete kategorisinde Amerika'daki Türk medyasına katılan son örneklerden biriydi. Nisan 2011'de yayına başlayan gazete ABD‘de yasal olarak yaşamanın gerekliliği olan göçmelik hukukunun ayrıntıları ile iki ülke arasında ticaret ve ekonomi konularını ele alıyordu. Aylık olarak yayımlanan ve ANKA Haber Ajansı tarafından hazırlanan gazete, New York'ya avukatlık yapan Cahit Akbulut'un finansal desteği ile çıkıyordu. Gazete 8 sayı çıktıktan sonra yeterli reklam desteği bulamadığı için kapanmak zorunda kaldı.
Bir diğer periyodik gazetede New York'ta Faruk Acar tarafından çıkarılan Turkish Gazete. Daha çok Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu'na yaptığı muhalefet ile dikkat çeken Gazete, New York ve civarında Türklerin yaşadıkları bölgelerde bedava olarak dağıtılıyor.
POSTA 212
İşdamı Ekmel Anda ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin katkıları ile Mayıs 2013 tarihinden itibaren Posta 212 ismiyle çıkarılan haftalık gazete, kadrosu, baskı, mizanpaj ve dizgisindeki profesyonellikle Amerika'daki en güçlü yerel medya organlarından biri olarak dikkat çekiyor. ANKA Haber Ajansı'nın New York temsilcisi Can Kamiloğlu'nun genel yayın yönetmenliğinde çıkan gazete, Ankara'da profesyonel bir kadro tarafından baskıya hazırlanıyor. New York'ta basılan gazete ücretsiz olarak dağıtılıyor. Posta 212, ABD'de gazetecilik yapan ve mesleğini icra etmek için Türkçe medya mecrası bulmakta sıkıntı çeken gazetecilerin buluşma noktası olarak da görev yapıyor.
KAPANAN GAZETELER
Periyodik olarak yayımlanan ancak kapanmaktan kurtulamayan gazeteler arasında 1989 yılından 2004 tarihine kadar Amerikan Türk Dernekleri Asemblesi (ATAA) tarafından çıkarılan The Turkish Times var. 15 günde bir İngilizce olarak basılan gazetenin Genel Yayın Yönetmenliğini Uğur Akıncı yapıyordu. ATAA'nın desteğiyle de olsa, The Turkish Times uzun süre süreli yayın olarak kalmayı başaran nadir gazetelerden biri olmayı başardı.
2002-2004 yılları arasında ATAA başkanlığı yapan Ercüment Kılıç döneminde kapanan The Turkish Times’in yerini aylık olarak çıkarılan “The Turkish American” dergisi aldı. Ancak onun da ömrü uzun olmadı. Bir kaç sayıdan sonra "The Turkish American" da yayın hayatına son verdi.
Haftalık olarak yayımlanan ancak kapanmak zorunda kalan gazetelerden bir diğeri de Irvine, Los Angeles merkezli olarak Yunus Aksoy tarafından çıkarılan California Turkish Times. Gazete, Haziran 2005’te yayına başladıktan bir süre sonra adını USA Turkish Times olarak değiştirdi. Gazete Los Angeles'tan sonra New York ayağında da Türk gazetecilerin desteği ile bir süre daha yaşamaya devam etti. Haftalık olarak çıkarılan ve ABD geneline dağıtılan gazete finansal problemler yüzünden kapanmak zorunda kaldı. Emlak sektöründe faaliyet gösteren gazetenin sahibi Yunus Aksoy, finansal anlamda uzun süre destek aramasına rağmen gerekli desteği sağlayamayınca gazeteyi kapatmak zorunda kaldı. Aksoy, Kasım 2010 seçimlerinde Irvine Belediye Meclisi'ne girmek için aday oldu ancak kazanamadı.
New York'ta değişik kurumlarda çalışan gazetecilerin biraraya gelerek uzun emekler sonucunda çıkardıkları bir diğer gazete ise 2004 yılında senesini dolduramadan yayın hayatına son verdi. ''Gazzetem'' adıyla çıkarılan ve aralarında New York'ta uzun yıllar gazetecilik yapmış Behzat Barış gibi deneyimli gazetecilerin de bulunduğu oluşum finansal ve yönetim sorunları yüzünden yaşayamadı.
AMERİKA’DA TÜRK DERGİ YAYINCILIĞI
New York merkezli Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu 1988 yılında "Görüş" isminde Türkçe bir dergi ile toplumu bilgilendirme yoluna gitti. İlk çıktığı sayıya dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren bir kutlama mesajı da gönderdi. Federasyon o dönemde ''Vision'' adıyla İngilizce bir dergi de çıkarıyordu. Ancak her iki derginin de devamlılığı olmadı.
Özel sektör tarafından çıkarılan ve ömrü uzun olmayan beş dergi 2000’li yılların ilk yıllarında Amerika’daki Türklerin ilgisine sunuldu. “Jön Türk” adıyla Fatih Yılmaz tarafından 2002 yılında New York’ta çıkarılan dergi dördüncü sayıdan sonra kapanmak zorunda kaldı. Yine 2002 yılında online eğitim portalı Mezun Group’un çıkardığı Mezun Life dergisi iki yıla yakın yayın hayatına devam etti. Doğan Doğan’ın yayın yönetmenliğini yaptığı dergi, Türkiye’de hazırlanıp ABD’de dağıtımı gerçekleştiriliyordu.
2003 yılında New Jersey’de Mehmet Yeşilbaş ve Serhan Bass tarafından çıkarılan Turkish Cafe Press yayınına üç sayı devam edebildi. Aynı dönemde San Francisco merkezli olarak çıkarılan ve yayın yönetmenliğini Eser Turan’ın yaptığı Turkuaz dergisi sekiz sayı çıktı. İngilizce olarak çıkarılan Turkuaz, kültür ve sanat ağırlık haberlere ağırlık veren bir dergi olarak yayın yaptı. Dergi bir süre online olarak yayına devam etti.
Türkiye'de yayımlanan dergilerin ABD'de özel bölümlerle birlikte çıkarılması için de çaba harcandı. Türkiye'deki sosyete dergilerinden Klass Magazine, ABD için ayırdığı sayfalarda Klass USA adıyla bir süre yayın yaptı. Ancak ömrü uzun sürmedi. Yine kadınlara yönelik çıkan Elite dergisi de bir kaç sayıdan sonra yayınına ara vermek zorunda kaldı.
TURKOFAMERICA
Amerika'da Türk dergiciliğinden bahsederken TURKOFAMERICA'ya ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Bugüne kadar dergi yayıncılığında en uzun süre ayakta kalan Türk dergisi olmayı başaran TURKOFAMERICA, ABD’de 2002 yılından beri yayımlanıyor. Türkçe olarak yayına başlayan ve ilk beş sayısından sonra Türkçe-İngilizce baskıya dönen dergi, Mayıs 2007 tarihinden itibaren de tamamen İngilizce oldu. Türkiye ile ABD iş dünyası arasında köprü vazifesi gören dergi, yayınladığı özel sayılar ile ilgi çekiyor. Dergi abone sistemi ile okurlara ulaştırılmasının yanı sıra, Delta Airlines’ın İstanbul-New York uçuşlarında business class’ta da dağıtılıyor. Dergi New York State ile ortak sayı çıkaran ilk etnik yayın olma özelliğine de sahip.
Ayakta kalmayı başaran dergilerden biri de çocuklara yönelik olarak çıkarılan Bonbon oldu. Sıtkı Kazancı tarafından 2006 baharında yayına başlayan dergi, İngilizce ve Türkçe olarak basılıyor ve üç ayda bir yayımlanıyor. Çocuk dergisi alanında deneyimi olan Kazancı, abone sistemi ile okurlarına ulaşıyor.
İlk sayısını Mayıs 2013'te Türk Günü Yürüyüşü'nde yayınlayan Sultan dergisi ise Nevin Bakır tarafından yayınlanıyor. Derginin ikinci sayısı ise Eylül 2013'te yayınlandı. Long Island merkezli dergi daha çok toplum, kültür ve etkinliklere yer veriyor.
HABER AJANSLARI
1948 yılında New York'ta kurulan Ahmet Şükrü Esmer tarafından kurulan Türk Haberler Ofisi, Amerika'da olup bitenleri Türkiye'ye aktaran ilk ajanslardan biri olarak biliniyor. Türk Haberler Ofisi'nin yöneticiliğini Kore Savaşı'nı da izleyen Gazeteci Faruk Fenik de yaptı.
Günümüzde Anadolu Ajansı, ANKA Haber Ajansı ve Doğan Haber Ajansı ABD'deki muhabir ağı sayesinde Amerika'da olup bitenleri abonelerine ulaştırıyor. Anadolu Ajansı'nın New York ofisinde Özlem Şahin Sakar, Cahit Oktay ve Basri Şahin, daha önce Doğan Haber Ajansı'nın ABD organizasyonu üstlenen Can Kamiloğlu ANKA Haber Ajansı'nda, Doğan Haber Ajansı'nda da Nafiz Albayrak kurumların temsilcileri olarak New York'ta faaliyet gösteriyor.
AMERİKA’DAKİ TÜRK RADYOLARI
Institute for the Study of International Migration Georgetown University tarafından yayımlanan Şebnem Köşer Akçapar’ın araştırma projesinde hafta bir saat süreyle yayın yapan radyoların 1950-1980 yılları arasında New York, Chicago, Boston’da varlığına dikkat çekiliyor. Pek çoğu artık yayında olmasa da Akçapar, 16’ya yakın Türk radyosunun listesini veriyor.
Amerika’da ilk Türk radyo ve televizyonunu 1967 yılında Temmuz 2010’da vefat eden Faruk Fenik ve eşi İnci Fenik hayata geçirdi. Amerikalı Türkler 1970’li yıllarda Türkiye ile haberleri sadece Fenik çiftinin radyo programları sayesinde alıyordu. Düzenli olarak radyoda WHB1 kanalında “Turkish Voice” adıyla program yapan İnci ve Faruk Fenik çifti, 1975-1980 yılları arasında da “Turkish Hour” adıyla haftada bir gün bir saat süren televizyon programlarına imza attı.
Fenik çiftinden sonra düzenli olarak yayın yapan Türk radyo ve televizyonu sıklıkla görmek mümkün olmadı. 1990’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başında radyo ve televizyon yayınlarına ilgi duyan girişimcilerin sayısında da bir artış gözlendi.
Amerika’daki en eski radyo kanallarından biri de Rutgers Üniversitesi bünyesinde Turkish Hour ismiyle WRSU 88.7 FM’de yayın yapıyor. Radyonun DJ’liklerini ise Aslıhan İbiş ile Bülent Ören yapıyor.
ABD’de Internetten radyo dönemini başlatan ise işadamı Erdem Şahin oldu. Radyo Türküm adıyla Brooklyn, New York’ta 2007 yılında yayın hayatına başlayan radyo, bir süre kesintiye uğrasa da hala Staten Island merkezli olarak yayına devam etti. Şahin finanse ettiği radyoyu işadamı Ekmel Anda'nın da desteğiyle Long Island City'e taşıdı. Radyo Türküm, Long Island City'de işadamı Anda'nın desteğiyle ''Radyo Türküm Unique Settings Stüdyosu''ndan sloganı ile Temmuz 2013'e kadar yayın yaptı. Radyonun genel yayın yönetmenliğini Bingül Sevimli eşi Tufan Sevimli yapıyordu.
Batı yakasında Internet üzerinden yayın yapan Radio Turkish ise 29 Ekim 2010'da merkez stüdyoları Los Angeles de olmak uzere yayın hayatına başladı. Radyo www.radioturkish.com , www.lasosyete.com , www.alaturkaonline.com internet adreslerinden dinlenebiliyor.
AMERiKA’DA TÜRK TELEVİZYONLARI
Türkiye’deki televizyon kanalları işadamı Alinur Velidedeoğlu ve Hakan Çizem’in girişimleri ile DFH (Direct From Home) adıyla ABD’ye taşındı. 26 Kasım 1998’de California’dan Show TV ve ATV kanalı ile yayına başlayan DFH, lokal haberlere yer vermese de Türk televizyonlarını ABD’ye taşımak adına büyük bir başarıya imza attı.
Digitürk'ün DFH'in yayınladığı Türkiye Süper Lig maçlarını durdurmasının ardından televziyonculukta farklı bir döneme girildi. Ağustos 2013'ten itibaren ciddi abone kayıpları yaşayan DFH, Digitürk'ün ABD pazarına kendi girmek istemesi ve 80'e yakın kanalı dijital olarak yayına başlamasıyla zor duruma düştü.
ABD’de haftalık bir ya da yarım saatlik programlarla ulaşan programların dışında 24 saat yayın esasına dayalı Amerika merkezli televziyonlarla 2000’li yılların ikinci yarısında tanıştı.
Bu anlamda ABD’deki ilk televizyon kanalı, Samanyolu Yayıncılık Hizmetleri Anonim Şirketi’nin ABD’deki girişimi olarak yayın hayatına atılan Ebru TV oldu. 2007 yılında izleyenlerinin karşısına çıkan ve İngilizce olarak yayın yapan Ebru TV’nin merkezi Somerset, New Jersey'de bulunuyor ve yayınları devam ediyor.
Yine uydudan 24 saat yayın yapan bir diğer özel televizyon kanalı olan Best TV’de 1 Kasım 2008’de deneme yayınına başladı. Best TV’nin başına da TGRT Haber Televizyonu'ndan istifa eden Ekrem Çalkılıç getirildi. Chicago'da doktorluk yapan Çoşkun Tunca ve eşi Bahtışen Tunca'nın girişimleriyle kurulan Best TV, 1.5 yıllık yayın hayatının ardından 2010 yılı sonlarına doğru satışa çıkarıldı. ABD'de kurulu Türkçe yayın yapan tek kanal olan Best TV, uydu aracılığıyla ABD, Kanada, Meksika, Brezilya gibi geniş bir skalada izlenebiliyordu.
HALK KANALLARINDA TÜRK TELEVİZYONLARI
Amerika’da herkesin yayın hakkı yapması anayasal bir güvence olması, parası devlet tarafından ödenen halk (public) televizyon kanallarında hafta bir yarım saat ya da bir saatlik program yapılması imkanı tanıyor.
Eylül 2005’te yarım saatlik radyo programı Turkish-American Hour, Kuzey Virginia’da Fairfax Public Access Channel’da yayına başladı. Dünya Bankası’nda çalışan Hürriyet Ok’un öncülüğünde yayınlarına devam eden Turkish American TV, en uzun soluklu kanallarda kalmayı başaran programlardan biri oldu. Turkish American TV hala yayınlanan tek Türk saati programı.
New York’ta gazeteci Selçuk Öksüzoğlu ve Serdar Acar tarafından Mart 2005'te başlatılan ve haftada bir yayımlanan "Turkish Hour" programı da 200 haftaya yakın yayın yaptı. "Turkish Hour" bir dönem ulusal yayın yapan CoLours TV kanalıyla beraber 23 milyon hane halkına (yani ortalama 70 milyon Amerikali izleyiciye) ulaşıyordu. "Turkish Hour TV" gerekli desteği bulamadığı için yayını 2008 yılında kesmek zorunda kaldı.
TURKISH CHANNEL
Halen Gazeteci Faruk Acar tarafından Paterson'dan yayın yapan Turkish Channel ilk yayınını 17 Mart 2013'te gerçekleştirdi. Paterson 75. Channel'da yayın yapan kanal, New Jersey Eyaleti’nin en önemli ve en kalabalık nüfuslu bölgelerinden Passaic County’de ilk Türkçe test yayınını yaptı. Turkish Channel’ın ilk yayını, “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi” haftasına denk gelmesi nedeni ile Türkçe dublajlı/ingilizce alt yazılı, 1 saatlik bir dökümantasyon filmine yer verildi. Film, Çanakkale Savaşı’na katılmış ve bu savaş sırasında Türk topçu bataryaları tarafından batırılan Müttefik Devletler donanmalarındaki savaş gemilerinin hüzünlü hikayesini anlatıyordu.
INTERNET PORTALLARI
Eğitim alanında uzmanlaşan ve Türkiye’den gelen öğrencilerin ABD’de bilgi eksikliğini tamamlayan Mezun Group, sitesi vasıtasıyla Amerikan piyasasında profesyonel portal olarak faaliyet gösteren ilk girişimlerden biri olarak biliniyor. Ali Hantal ve Serkan Sevim’in üniversite öğrencisi iken 1999 yılında başlattıkları Mezun.com projesi kısa sürede çiçek, telefon kartı, kargo servisi gibi hizmetleri de bünyesine katarak büyüdü. Mezun mevcut portalını global bir bilgi merkezine dönüştürerek yayına devam ediyor.
Internetteki Türk medyasının gelişimi daha çok 1990’lı yıllarında sonunda email gruplarıyla başladı. Amerika’nın değişik eyaletlerinde yaşayan Türkler, özellikle Yahoo’da kurdukları email grupları ile birbirlerinden haberdar olmaya başladı.
Bu alanda Turk North America, NYC Türk, New Jersey Türk, Amerikada Yaşayan Türkler ilk kurulan gruplar olarak biliniyor. NYCTurk, Amerika'da özellikle New York, New Jersey ve civarında yaşayan Türkleri bir araya getirmek ve aralarındaki dayanışmayı artırmak amacı ile kurulmuş ilk Türk web grubu. Email gruplarının bazıları zamanla web sitesine dönüştü. NYC Turk, Turkish North America listelerini web sitesi ile destekleyen gruplardan oldu.
Özcan İnci ve Deniz Çelik tarafından kurulan Turk North America, web siteleri arasında en eskilerden biri olarak biliniyor. Deniz Çelik, Turk North America’dan ayrıldıktan sonra Amerikalı Türk adıyla bir web sitesi faaliyete geçirdi. Site halen en dinamik ve en fazla takip edilen sitelerden biri olarak faaliyet gösteriyor.
Haber amaçlı kurulan ilk web portalı ise 2005 yılında kurulan Turkish NY oldu. Rıdvan Sezer’in girişimi ile Brooklyn, NY merkezli olarak kurulan haber sitesi, güncel haber takibi yapmak isteyenlere yönelik faaliyet gösteriyor. Diplomatik dünyadan haberler ve Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili yayınları ile tanınıyor.
Evren Uğurbaş'ın sahibi olduğu Alaturka Online yayın hayatına 16 Nisan 2005 tarihinde sade bir gazete sayfası görünümünde haftalık elektronik posta yoluyla başladı. Alaturka İnternet Gazetesi 13 Eylül 2005 tarihinde haftalık bir Internet Gazete olmak yerine 24 saat güncellenen bir site olarak, Alaturka Online adıyla yayın hayatını devam ediyor.
Gazeteci Selçuk Acar tarafından kurulan Turkish Journal, Ekim 2006’da yayın hayatına başladı. Daha önce USA Turkish Times ekibinde de yer alan Acar, aynı zamanda Türkiye’deki Star Gazetesi’nin New York temsilciliğini yürütüyor.
Son dönemde faaliyete geçen Turkish Life News, Türkiye’den yayıncılık deneyimi olan Tufan Sevimli ve eşi Bingül Sevimli tarafından yayınlanıyor. Bingül Sevimli aynı zamanda Radyo Türküm'ün direktörlüğünü de yapıyor.
Yine son olarak 2010'un sonunda Türkiye'deki Sabah Gazetesi'nin ABD ayağı olan Sabah USA ABD'den haberlerle Amerika'daki Türk medyasına katıldı. Türkiye'den eğitim görmek üzere New York'a gelen Serdar Karagöz'ün direktörlüğünü yaptığı site, muhabir ağında Türkiye'de de gazetecilik deneyimi olan Nur Özkan Erbay, Ayça Çalışkan gibi isimler görev alıyor.
Boston'da yaşayan Kemal Bozkurt tarafından yayın hayatına devam eden Habername sitesi ise ağırlıklı olarak Türkiye ve ABD gündemini takip etmek isteyenlere yönelik içerik sunuyor. Bozkurt, Türkiye'den de gazetecilik deneyimi olan bir isim olarak sitenin yönetimini sürdüyor.
TURK AVENUE - İLK GLOBAL İŞ PORTALI
Amerika’da 15 Mart 2010 tarihinde Beta olarak yayına başlayan Turk Avenu ise iş portalı olarak faaliyet gösteren ilk Türk portalı olma özelliği taşıyor. Türk televizyonlarında Amerika’daki Türkler ile ilgili çıkan haberlerin takibinin günü gününe yapıldığı, Türkiye’de çıkan günlük 20’ye gazetenin özel olarak taranıp sayfalardan okurlara ulaştırıldığı ve Amerika’daki Türk iş dünyası ile ilgili en orjinal haberlerin yer aldığı Turk Avenue, kendisine ait Business TV aracılığıyla okurlarına başarılı Türk girişimciler hakkında da bilgi veriyor. (Bu haber son olarak 13 Eylül 2013 tarihinde update edilmiştir.)