Türkiye'nin Washington BüyükelçiliÄŸi rezidansı, ABD'nin önde gelen düÅŸünce kuruluÅŸlarından Atlantic Council'ın yıllık yönetim kurulu toplantısına ev sahipliÄŸi yaptı. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın ev sahipliÄŸinde düzenlenen etkinliÄŸe, aralarında ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Stratejik İstikrar ve Füze Savunma Özel Temsilcisi Ellen Tauscher, ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, eski ABD BaÅŸkanları George H. W. Bush ve Gerald Ford dönemlerinde Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan Brent Scowcroft, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Atlantic Council Yönetim Kurulu BaÅŸkanı eski ABD Senatörü Chuck Hagel'ın da bulunduÄŸu 120 kiÅŸilik seçkin bir davetli grubu katıldı.
Toplantının açılış konuÅŸmasını yapan Büyükelçi Tan, Türkiye–ABD iliÅŸkileri ve NATO'nun devam eden iÅŸbirliÄŸinin önemine deÄŸinerek baÅŸladığı konuÅŸmasında, Suriye'deki geliÅŸmeler ve terör örgütü PKK ile mücadele konularında Amerikalı katılımcılara mesajlar verdi.
''Uluslararası toplum Suriye halkını yarı yolda bıraktı''
Uluslararası toplumun Suriye halkını yarı yolda bıraktığını belirten Tan, Esed rejiminin etnik, dini ve mezhepsel farklılıkları çatışma noktasına getirerek bir iç savaşın tohumlarını attığını söyledi.
Suriye'de yaÅŸananların bölgesel düzeye yayılmasının yüz binlerce insanın kanının dökülmesine yol açacağı uyarısında bulunan Büyükelçi Tan, insani durumun kötüleÅŸtiÄŸini, bunun sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını vurgulayarak, Irak, Afganistan ve Lübnan'da yaÅŸanan tecrübenin tekrarına müsaade edilmemesi gerektiÄŸini kaydetti.
Esed yönetiminin elinde bulunan kitle imha silahlarının tüm dünya için tehdit oluÅŸturduÄŸuna dikkati çeken Tan, Türkiye'ye sığınan Suriyelileri en iyi biçimde ağırlamak için tüm imkanların seferber edildiÄŸini, ancak hiçbir ülkenin böylesi bir yükün altından tek başına kalkamayacağını, ayrıca, bunun sadece Türkiye ve komÅŸu ülkelerin sorunu olarak algılanmaması gerektiÄŸini ve dünyanın ilgisini Suriye'de olup bitenlere çevirmesinin vaktinin geldiÄŸini belirtti.
''Hemen ve kararlılıkla harekete geçilmeli''
Büyükelçi Tan, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda ortak bir tutum sergileyememesinin insani sorumlulukları ortadan kaldırmadığını da kaydederek, ''Uluslararası toplumun elinde Güvenlik Konseyi dışında da araçlar bulunmaktadır. Tüm senaryolar ve olasılıkların birlikte ve kolektif olarak deÄŸerlendirilmesi lazım. 'Koruma SorumluluÄŸu' ilkesi çerçevesinde gerekli liderlik ve kararlılık gösterilmeli, yeni bir Bosna veya Ruanda'ya izin verilmemelidir'' diye konuÅŸtu.
''Bu mücadelenin Suriye halkının kendi dinamikleriyle baÅŸlamış olması takdire ÅŸayandır. Ancak uluslararası toplum ihtiyaç duyulan desteÄŸi vermezse, Suriye halkı kendini en zor zamanlarında terk edilmiÅŸ hissedecektir'' diyen Büyükelçi Tan, ''Hemen ve kararlılıkla harekete geçilmeli'' ifadesini kullandı.
''PKK ile mücadelede daha fazla iÅŸbirliÄŸi yapmalıyız''
KonuÅŸmasında Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelesine de deÄŸinen Tan, daha önce iki körfez krizinde görüldüÄŸü gibi, terör örgütünün bölgesel istikrarsızlıkları istismar etmeye çalıştığını söyledi.
Tan, PKK'nın sadece Türkiye'ye deÄŸil, ABD ve Irak'a da tehdit oluÅŸturduÄŸunu kaydetti.
Türkiye ile ABD'nin terörle mücadelede ÅŸimdiye kadar gösterdiÄŸi iÅŸbirliÄŸini takdir ettiklerini belirten Tan, ancak iki ülkenin bu alanda daha da fazla ve somut sonuçlar doÄŸuracak iÅŸbirliÄŸi yapmalarının önem taşıdığını söyledi.
Büyükelçi Tan, ABD'den, silahlı insansız hava araçlarının satışı veya kiralanması ile ilgili süreci hızlandırmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Toplantının basına kapalı kısmında ise gecenin onur konuÄŸu olan ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper da konuklara hitap etti.
1961 yılında kurulan ve gerek Demokrat Parti gerekse Cumhuriyetçi Parti üzerindeki etkisiyle tanınan Atlantic Council, özellikle ABD ve Avrupa'da güvenlik, enerji, OrtadoÄŸu, Kafkaslar ve Orta Asya konularında araÅŸtırmalarda bulunuyor. AA