Türkiye'nin Çehresini Değiştirecek 200 Milyar Dolarlık Proje

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Van'daki 7.2 şiddetindeki deprem sonrası yeniden tartışılmaya başlanan kentsel dönüşüm çalışmalarında sona gelindi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzalandığını belirterek, 200 milyar dolarlık projeden, 36 milyar dolarlık KDV geliri sağlanacağını kaydetti.

Van'daki depremin ardından gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışması için düğmeye basılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzalarının tamamlandığını belirterek haftaya Meclis'e sevk edileceğini açıkladı.

Yasanın çıkması ve riskli alanların yıkılmasıyla birlikte ekonominin canlanacağını ifade eden Bayraktar, işsizlik ve yoksulluğun azalacağını söyledi. İnşaat aşamasında KDV ödeneceği için inşaat sektörünün kayıt altına alınacağını belirten Bayraktar, "Hem burada yüzde on sekiz KDV ödenecek. Bu da zaman içerisinde iki yıllık beş yıllık, on yıllık, on beş yıllık, yirmi yıllık periyotlarla eğer bu proje devam edebilirse, yatırım boyutu olarak bu en azından 200 milyar dolarlık bir proje. Bunun KDV'si de 36 milyar dolar olur. Doğrudan gelen bu parayla hem malzemede hem diğer hususlarda tüm sektör, yap-satçılar olsun, malzeme üreticileri olsun, çalışan işçiler olsun, ciddi şekilde ekonomik disiplin altına girecek. Burada Türk maliyesi de büyük bir kazanım elde edecek. Cari açığın azaltılmasına büyük ölçüde fayda sağlayacak. Ayrıca yerel malzemelerin kullanılması sağlanacak ve üretim sektörü hareketlenecek." dedi.

Bir grup gazeteciye kentsel dönüşüme ilişkin çalışmalar hakkında değerlendirmede bulunan Bakan Bayraktar, riskli yapıların Bakanlık, valilik ve belediyeler tarafından tespit edileceğini söyledi. Bayraktar, riskli binaların yıkılmasının ardından yapılacak yeni konutlar için faizsiz sabit taksitli 20 yıl vadeli kredi çalışması olduğunu kaydetti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Türkiye'deki yapı stokunun büyük kısmının güvensiz olduğu görüşünde. Türkiye'de deprem doğuran toplam 24 bin 500 km uzunluğunda canlı fay aksı bulunduğunu ifade eden Bayraktar, "1903 yılından itibaren 130 deprem olmuş. 100 bin canımızı kaybettik. Yaklaşık iki milyon ev yıkıldı veya hasar gördü. 1939 yılında meydana gelen Erzincan depreminde altmış saniyede otuz üç bin yurttaşımızı kaybettik. 1999 yılında meydana gelen Gölcük ve Düzce depremlerinde milli gelirimizin yüzde on-on beşini birkaç dakika içinde kaybettik. Ülke zenginliğimizin yüzde 90'ı deprem tehdidi altındadır." diye konuştu. Bayraktar, muhtemel bir İstanbul depreminde, ekonomideki ciddi duraklamanın yanı sıra sosyal kaos, salgın hastalıklar, siyasal kaos gibi oluşumlara meydan vereceğinin açık olduğunu aktardı. Böyle bir depremde 100 milyar dolarlık zarar oluşacağı, 1-2 milyon kişinin evsiz, 1-1,5 milyon kişinin ise işsiz kalacağının tahmin edildiğine dikkat çekti. Sadece Fatih-Küçükçekmece ve Zeytinburnu üçgeninde yaşanması muhtemel 7 ve üzeri bir depremde, hasar görme riski olan bina sayısının 14 bin, konut sayısının ise 110 bin olacağı tahmin ediliyor. (Ercan Baysal, Zaman)

Facebook

Youtube