Avrupa Bölgeler Meclisi İstanbul'da Toplandı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Assembly of European Regions, AER (Avrupa Bolgeleri Meclisi) Genel Kurulu İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Bu yıl 25. yılını kutlayan  AER’nin bu yılki genel kurul toplantısı İstanbul İl Özel İdaresi tarafından organize ediliyor. Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde başlayan meclis genel kurulu Avrupa’nın en büyük bölgesel bağımsız ağını oluşturuyor. Avrupa’nın 33 ülkesinden 270 farklı bölgeden temsilcileri buluşturan Asemble Genel Kurul toplantısında katılımcıların yüzde 70’ini Avrupa Birliği üyesi ülkeler gelirken geri kalan kısmını birliğe üye olmayan ülkelerin temsilcilerinden oluşuyor.

 

Genel Kurul toplantısında konuşan Assembly of European Regions Başkanı Michele Sabban assemble olarak yeşil teknoloji uygulamalarına büyük önem verdiklerini, üyelerinin yüzde 77’sinin enerji ile ilgili yerel politikalara sahip olduğunu, bu üyelerin yüzde 92’sinin de enerjiyi birinci öncelikli konu olarak gündemde tuttuklarını söyledi. Yenilenebilir enerji üretimi konusunda Asemble üyesi bölgelerin Avrupa ülkelerinin hedefi olan yüzde 20’den daha fazla üretim yaptığına dikkat çeken Sabban, enerji elde etme konusunda Asemble ile GE’nin yaptığı anlaşmanın önem taşıdığını vurguladı.  GE ile yapılan protokol bazı üyeler tarafından eleştiriye de uğradı. Genel kurulda söz alan İstanbul İl Genel Meclis Üyesi Orhan Albayrak, bir sivil toplum örgütünün bir şirket ile ticari çağrışımlar yapacak ilişkide olmasının sakıncalı olduğuna vurgu yaptı.  

Sabban, Genel Kurul toplantisina tek aday olarak katildi ve yeniden baskan secildi. 

Genel Kurul’un ilk gününde konuşan İstanbul İl Genel Meclisi Başkanvekili Hande Bozatlı, genel kurulu İstanbul’da gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. İstanbul’da yaşayan Roman vatandaşlara yönelik yapılan düzenlemelerden bahseden Bozatlı, birlikte çalışarak daha güzel bir gelecek yaratabileceklerini ifade etti. Bozatlı, Genel Kurul sonucunda 3. Komisyon başkanlığı görevini de üstlendi. Bozatlı, AER’de üst düzey görev yapan ilk Türk olacak.  

 Avrupa Bölgesel Asemblesi’ne 2006 yılında üye olan Türkiye, kısa süre sonunda İstanbul’da genel kurul toplantısını gerçekleştirerek 400’ü aşkın konuğu ağırladı. 10-12 Kasim tarihlerinde gerçekleştirilecek toplantılar sonunda İstanbul turu yapacak genel kurul üyeleri gelecek yıl tekrar Avrupa’nın başka bir şehrinde buluşacak.

Genel kurula temsilci gönderen ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Kıbrıs, Macaristan, Hollanda, Norveç, Avusturya, Polanya, Portekiz, Romanya, Rusya, Gürcistan, İsviçre, Arnavutluk, Sırbistan, Finlandiya, İsveç, Ukranya, İngiltere yer aldı.

 

   

Facebook

Youtube