Jimmy Cüneyt Gürkan - Corona virüsü sosyal ve ekonomik olarak hayatın her alanını etkiledi, öğrenciler de bu süreçten en çok etkilenenler arasında. Work And Travel (Çalış ve Seyahat Et) programı ile Amerika’ya gitmek için başvuran 7 bin 548 Türk öğrenci ise virüsten olumsuz etkilenen bir diğer kesim! 2020 yaz dönemi için Work and Travel (WAT) programına kayıt olan ve ödemelerini yapan binlerce genç Covid-19 pandemisi sebebi ile bu yıl ABD’ye seyahat edemedi. ABD hükümeti tarafından düzenlenen ve ABD ile dünyanın birçok farklı ülkesinden öğrencilerin Amerika’da özel bir vize ile kısa süre ile çalışmalarını sağlayan WAT programına 2019 yılında dünyada en çok katılım Türkiye’den olmuş, 7 bin 548 öğrenci bu programa başvurmuş ve/veya vize almıştı.
2020 yılı için vizesi onaylanıp seyahat edemeyenler, vizeyi alan ancak Amerika’daki yüksek vaka sayısı nedeniyle risk alıp gitmek istemeyenler, işyerlerinin de kapalı olması nedeniyle bu yıl verimli bir program olmayacağını düşünenler, kazanılmış haklarını ertelemek isteyenler, vize başvuru sürecinde olanlar ve ücretlerini iade almak isteyenler gibi sürecin birçok mağduru oluştu. Mağdur olan gençler çözüm için bir muhatap bulamıyor. ABD Başkonsolosluğunun web sitesinde kayıtlı 30 acente tarafından organize edilerek bu programa dahil olan öğrencilere ise acenteler tarafından ise hiçbir çözüm üretilemiyor.
Acenteler ücret iadesinde yüksek oranda kesinti yapıyor.
Öğrenciler ödedikleri ücretlerin iadesini birinci muhatap olarak gördükleri acentelerden istediğinde ciddi zorluklarla karşılaşıyor. Bazı acentelerin yüzde 30-40'lara varan yüksek oranlı kesintileri öğrencileri mağdur ediyor. Work & Travel programı mağduru öğrenciler, Tüketici Hakları Mahkemesi de dahil olmak üzere gerekli mercilere ulaşarak ve sosyal medyada kurdukları platformlarda seslerini duyurmaya çalışıyor.
Taraflar çözüm üretmek adına bir araya gelmiyor
Konunun sorumluları olan Amerika'da anlaşmalı 38 sponsor kurum, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye’deki 30 acentenin çoğuna email ile ulaştım ve bir programda tüm tarafları bir araya getirmek istediğimi söyledim. Maalesef Türkiye’deki acentelerden sadece bir tanesi katıldı, onun da sürece ilişkin sorulara verdiği cevaplar öğrencileri tatmin etmedi. Çözüm üretmek konusunda da henüz bir adım atılmadı.
“Konu acenteler ve sponsorlar tarafından çözülmeli”
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ismini vermek istemeyen bir yetkili, konunun acenteler ve sponsorlar tarafından çözülmesi gerektiğini belirtti. Sponsorlar ne kadar kesinti yaptılar, Türkiye’deki acentelerle nasıl anlaştılar, programdaki kâr ve zarar ilişkisini bilmiyoruz. Ancak şunu biliyoruz ki, Work&Travel Türkiye’deki gençlerin Amerika’ya giderek hem dil öğrenebildikleri hem çalıştıkları hem de farklı kültürleri tanıma fırsatı bulabildikleri çok verimli bir program. Bu süreç nedeniyle 7 bin ve üzeri gencin mağdur edilmesi ise gerek acentelerin güvenilirliğine gerekse programın devamlılığına zarar verecektir. Sistem herhangi bir suistimali kaldıramayacak kadar hassastır. Yıllar önce cebimde 400 dolarla Amerika’ya geldiğimde çok zorlanmıştım. Öğrencilik yıllarımda uzun ve zorlu bir süreçten geçerek, karın tokluğuna ne iş varsa yapmıştım. Son yıllarda görüyorum ki gençler için daha pratik Work And Travel gibi çalışma programları var. Umarım acenteler biraz daha anlayışlı olur ve gençleri küstürmezler. Programın uzun yıllar sağlıklı olarak işlemesi herkesin yararına olacaktır.
Programa, 2019 yılında dünyadan 108 bin 303 öğrenci katılırken 2019 yılında çalışmak ve seyahat etmek için en çok öğrencinin 7 bin 548 kişi ile Türkiye’den sağlandığı görülüyor. Türkiye'yi 7 bin 349 öğrenci ile Jamaica, 6 bin 840 öğrenci ile Romanya takip ediyor. Amerika’da öğrencilerin en çok çalıştığı eyaletler sırasıyla New York, Massachusetts, Colorado, Wisconsin ve Maryland.