Amerikan Senatosundan Yeni Ermeni Tasarısı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Amerikan Senatosu’nda 1915 Ermeni tehcirinin soykırım olarak nitelenmesi çağrısında bulunan yeni bir tasarı hazırlandı. 399 sayılı tasarı Amerikan Kongresi’nde hemen her yıl sunulan tasarılar gibi Ermeni soykırımının tanınması ve Amerikan dış politikasının bu konudaki hassasiyeti yansıtması çağrısında bulunuyor.


 


Ermeni lobisinin kuvvetle desteklediği Demokrat Partili New Jersey Senatörü Robert Menendez tarafından sunulan tasarının bağlayıcı niteliği bulunmuyor. Şu ana kadar 10 Senatörün imzasını taşıyan tasarı görüşülmek üzere Senato Dış İlişkiler Komisyonu’na gönderildi.

Benzer bir tasarı Haziran ayında Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde de sunulmuştu. 304 sayılı Temsilciler Meclisi tasarısı da Dışişleri Komisyonu’nda görüşülmeyi bekliyor.

Ermeni tasarıları geçmiş yıllarda komisyonlarda onay aldığı halde Amerikan yönetiminin girişimleriyle rafa kaldırıldı.

Kongre üyeleri tarafından hazırlanan bu tür tasarıların yaptırım gücü yok; Başkan’ın imzasına sunulmuyor ve bağlayıcı nitelik taşımıyor.

Bu tür tasarılar, Kongre üyelerinin görüş veya beklentilerini belirtmenin ötesine gitmiyor. Ancak tasarıların gündeme gelmesi Türk Amerikan ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen unsurların başında geliyor.

Facebook

Youtube