ABD'de CBS akşam haberleri sunucusu Katie Couric'in ortaya attığı, anti-Müslümanların bağnazlığını yenebilmek için ''Müslüman Cosby Show'' önerisi kamuoyunda yankı uyandırdı. ABD'de yaşayan siyahlara bakış açısının değişmesinde önemli bir rol üstlenen 'The Cosby Show'un bir benzerinin Müslümanlar için çevrilmesi önerisi basit bir çözüm yolu olarak eleştirilse de, Huffingtonpost.com için bir yazı kaleme alan Harvard Kennedy School Uluslararası Güvenlik Programı Araştırma Görevlisi Azeem Ibrahim, kültürel diplomasinin Müslüman topluluğu ile Amerikalılar arasında bir köprü olabileceğini savundu.
Kültür diplomasisi alanında uzman olan Ibrahim, araştırmalarda radikalleşmeye neden olan etkenlerin başında kültürel farklılaşmanın yattığına dikkat çekerek, Amerika'daki müslüman kimliğinin merkez medya tarafından görülmediğini dile getirdi. Müslüman ülkelerde yaşanan günlük huzursuzlukları medyada ''öfkeli adam'' şeklinde karikatürize edilerek kamuoyuna sunulduğunu vurgulayan Ibrahim, 1.5 milyar insanın inandığı bir dinin anti-Müslüman eğilimindeki biri için şiddet içeren bu görüntülerin standart hale getirildiğini kaydetti.
Gallup tarafından yapılan bir ankette dünya genelindeki 1 milyara yakın Müslümanın ABD'nin özgürlük, demokrasi ve iş ahlakına hayranlık duyduduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Ibrahim, Müslümanları en çok rahatsız eden şeyin ise Amerikalılar tarafından Müslümanlık ve İslamın aşağılanmasının yanı sıra Müslümanları aşırı radikal olarak tasvir edilmesinin olduğuna dikkat çekti. Müslümanların ABD ile ilgili rahatsızlık duydukları diğer konu ise Amerikan işgalleri. Ibrahim'e göre Müslümanların anket sonucunda Amerikan değerleri ile Amerika'nın dış politikasının farklı değerlendirilmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını gözler önüne seriyor.
Yapılan anketlere göre ABD'de yaşayanların yüzde 60'ı herhangi bir Müslümanla tanışmamış ve yüzde 46'lık bir kesim İslamın bir şiddet dini olduğuna inanıyor.
Ibrahim, Türk aktivist ve profesyonel yönetici Mehmet Çelebi ile birlikte kaleme aldığı 'ABD'nin İmajı Müslüman Ülkelerde Nasıl Geliştirilebilir?' konulu araştırmasından örnekler verdiği yazısında, ABD genelinde radikal Müslümanların sayısının Duke University'nin bir araçtırmasına göre çok az sayıda olduğuna vurgu yaptı. Ibrahim, Müslüman Amerikalıların radikalleşmenin önüne geçmek için çaba içinde olduklarının da altını çizdi.
Wajahat Ali'nin yazdığı 'The Domestic Crusaders' oyununda Amerika'da yaşayan Müslüman Pakistanlı bir ailenin günlük yaşantısını konu olan oyun McSweeney yayınları tarafından basıldı. Ibrahim, altı karakterin yer aldığı oyunun TV şovu olarak çekilmesinin bağnazlığı kökünden kazımaya tek başına yeterli olmayacağını ancak medya sayesinde korku ve yanlış anlamaların ortadan kalkabileceğine işaret ediyor. Katie Couric'in 'Müslüman Cosby Show' önerisini daha sonra çılgın bir fikir olarak değerlendirmesini de, Ibrahim, 'Günümüz dünyasında böyle çılgın fikirlere ihtiyaç var,' diye özetliyor.
Amerika
Amerika'daki İslamfobiye Karşı 'Müslüman Cosby Ailesi' Önerisi
- AMERİKA
- Hits: 1401