Ermeni Diasporası Atamalara Karşı Harekete Geçiyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
ABD’deki Ermeni diasporası, Başkan Barack Obama’nın özel yetkisini kullanarak Bakü’ye Matthews Bryza’ı, Ankara’ya da Francis Ricciardone’yi Büyükelçi olarak atamasına karşı kampanya yürütecek. Ülkenin en eski Ermeni gazetelerinden The California Courier, diasporayı, Ricciardone ve Bryza’nın atamaları bu yılın sonuna doğru Senato’da yeniden gündeme geldiğinde kuvvetle karşı çıkmaya, süreci bloke etme eğilimindeki senatörlere güçlü destek vermeye çağırdı. Başkan Obama’nın Ermenilere verdiği bazı sözlerini yerine getirmediğini savunan gazete, Obama’nın Ermenilerin yüzlerine attığı “tokat”ın hesabının sorulmasını da istedi.
The California Courier, Başkan Obama’nın, Senato’yu bypass etmek amacıyla özel yetki kullanarak Bakü ve Ankara’ya atadığı Büyükelçilerin “geçici” büyükelçi olarak sayıldığını belirterek bu atamaların bu yılın sonuna doğru Senato tarafından onaylanması gerekeceğini kaydetti.
Ermenilerin tüm itirazlarına rağmen Obama’nın özel yetkisiyle Bakü’deki ABD Büyükelçiliğinin başına getirdiği Matthews Bryza’nın atanmasına kuvvetli bir biçimde karşı çıkılması gerektiğini savunurken bu konuda diaspora tarafından kampanya yürütülmesini isteyen gazete, bu kampanyanın unsurlarını detaylı bir biçimde sıraladı.

“CUMHURİYETLERLE YAKIN BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDE ONAYA KARŞI ÇIKILMALI”
Bu arada, gazete, Francis Ricciardone’nin Ankara’ya atamasının Ermenilerin başlangıçta itiraz etmediklerini anımsatarak “Ancak Başkan Obama’nın, bazı başlıca Ermeni girişimlerine karşı çıktığı ve onlara ilişkin olarak verdiği sözleri yerine getirmediğine göre, Amerikalı Ermeniler, Obama Yönetimine muhalefetini birçok cepheye yaygınlaştırmayı düşünebilir” dedi. Gazete şöyle devam etti.

“Ermeniler, bu yılın sonunda Ricciardone’nin atamasını bloke etmeye eğilimli olabilecek Senatörleri desteklemeli. Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback’ın geçen yıl Ricciardone’nin atamasına koyduğu blokaj ve bazı önde gelen muhafazakar sözcülerinin, Senato’nun çalışmadığı bir dönemde yapılan atamalara gösterdiği tepkilerin göz önüne tutularak Amerikalı Ermeni kuruluşlarının, bu yıl sonunda onaya karşı çıkmada Cumhuriyetçilerle yakın bir çalışma içinde olmak için eşsiz bir fırsatları var.”

Ermeni topluluğunun siyasi etkisini kullanarak çıkarlarını savunmaya hazır olduğunu ortaya koyması halinde, “ABD’li yetkililerin Ermeni konulara daha çok ilgi göstereceği”ni savunan gazete, “Senato ve Amerikan Ermeni topluluğunun Başkan’ın yüzlerine attığı ‘tokat’ın gözden kaçmamasını ve meydan okunmasını sağlamak için gerekli önlemler almak için bol zamanı var. Her iki Büyükelçi, bu yılın sonunda eve geri gönderilmeli” ifadelerini kullandı.(ANKA)

Facebook

Youtube