ABD Pazarı New York ve Chicago’dan İbaret Değil

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

2023 hedeflerine ulaşılmak isteniyorsa mutlaka ABD pazarında olunması gerektiğini kaydeden TUSKON Başkanı Rızanur Meral “İş dünyasının öncelikle Amerika’yı New York ve Chicago’dan ibaret görmemesi gerekiyor. Burası artık doymuş bir pazar. Diğer eyaletlerde ciddi iş fırsatları bulunuyor. Bir çok şirket kriz sonrasında zora girdi. Bu fırsatları değerlendirmek gerekiyor” dedi. Bu yıl 23 ayrı heyetle ABD’nin çeşitli bölgelerine ziyaret yapacaklarını kaydeden TUSKON Başkanı Meral, şunları söyledi:


 


Anadolu’dan iş yapmak isteyen çok

“ABD dünyanın en önemli en büyük pazarı. Burada var olmak istiyorsak farkındalık yaratmalıyız. Son birkaç yıldır yoğunlayaşan temaslarımızda bu amaca odaklandık. 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için ABD pazarında mevcut olmamız gerekiyor. Anadolu’daki bir çok KOBİ Amerika ile ticaret yapmak istiyor. Bu KOBİ’lerin en büyük sorunu da iletişim. Eyaletlerdeki iş fırsatlarını üyelerimize anlatacağız. Sektörel bazda yaptığımız analizleri işadamlarımızla paylaşacağız.” Sohbet toplantısında Kansas ziyaretinde yaşanan şu anekdot da paylaşıldı: “Kansas’taki ziyarette görüştüğümüz yerel bir senatör yıllardır yabancı işadamlarının Kansas’ın üzerinden uçarak New York, Washington ve Kaliforniya’ya gittiğinden yakındı ve Türk işadamlarına ‘Siz üzerimizden geçmeyip uçaktan atlayan ilk iş adamlarısınız’ diyerek teşekkür etti.”

Amerikalı şirket  1.200’e ulaştı

TÜRKİYE ile Amerika arasındaki ticari ilişkiler son 4 yılda hızla arttı. Amerikalı şirketler kriz sonrasında rotayı Türkiye’ye çevirdi. 2007 yılında Türkiye’de 800 şirket faaliyet gösterirken bu rakam 2012 yılında 1.200’e ulaştı. 4 yılda 400 Amerikalı şirket Türkiye’yi tercih ederken, gayrimenkul sektörüne ilgi arttı. 1.200 şirketin Türkiye’deki yatırımları ise 6 milyar doları geçti. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler de 4 yılda yüzde 100’den fazla artarak 21 milyar dolara ulaştı. Ekonomik kriz sonrası ABD’li şirketlerin gelişen pazarlara yöneldiğini söyleyen TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, şöyle konuştu: “Ülkede yabancı yatırımların artması için imajın yükselmesi gerekiyor. İmajı yükselen ülkeler de şirketler tarafından cazip pazarlar haline geldi. Türkiye bu ülkelerin başında geliyor. Ekonomik kriz sonrası bir çok Amerikalı şirket Türkiye’ye tercih etti. Bugün Türkiye’de 1.200 ABD’li şirket faaliyet gösteriyor.”

Çok gezen kaplan aç kalmaz

Özellikle Afrika pazarında Tuskon’un ciddi aktiviteleri var... “Çok gezen kaplan aç kalmaz” diyen Rızanur Meral’e göre kendileri için tüm dünya bir oyun alanı... Pasifik ülkelerine 448 heyet gönderip 150 ülkede iş bağlantısı yaptıklarını anlatan Rızanur Meral “Tuskon olarak üyelerimizle yakın iletişimdeyiz. Kimin neler yapabileceğini biliyoruz. Mesela Gaziantep’ten Surinam’a ihracat yapıyorlar. Trinidad Tabago’ya plastik şişe ihracat ediyorlar. Dünyada basılmadık yer bırakmıyoruz. Hakkari’de de derneğimiz var. Ne yapabiliriz, diyorlar. Boydak’larla irtibata geçtiler Brüksel’e gidecekler... Devlet bize ne verecek değil; biz ne yapabiliriz derdindeler. Bu fikre ulaşmaları daha değerli” diyor.

Facebook

Youtube