Röportajı da okuması da komik bir haber ancak konu ciddi: “Ölüm.” Bu haberi okuduktan sonra “Allah gecinden versin” ya da “Allah Erhan’ın eline düşürmesin” temennisinde bulunabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken bir başka gerçek daha var: Ölümün de doğum gibi hayatın bir parçası olduğu yani bir gün Erhan’a işinizin düşebileceği. Cenaze pazarı ABD genelinde tam dört milyar dolarlık bir pazar. Öyleki ABD’yi tekeli altında bulunduran firmalar değişik şirketler adı altında birleşip borsaya bile açılmış. Yani insanlar öldükçe şirketler para kazanıyor.
Cenazeleri genelde sakallı, hafif göbekli hocalar kaldırır değil mi? Ancak bu işi ABD’de yapan Erhan Yıldırım sizin aklınızda canlandırdığınız gibi biri değil. 1994 yılından beri ABD’de yaşayan işletme mezunu bir genç. Doğum yeri Almanya’da aldığı dini eğitimi sayesinde ilk olarak Türklere ait Brooklyn’deki Fatih Camii’nde müezzinlik yapmaya başladı. Okuldan mezun olduktan sonra bir İtalyan cenaze firmasında işe başlamış. Patronu getirdiği müslüman cenaze başına Yıldırım’a komisyon ödemeyi teklif etmiş. İşe başlayan Yıldırım kısa sürede, cenaze nasıl kaldırılır, ölüye makyaj nasıl yapılır, nasıl giydirilir tüm teknik detayları öğrenmiş.
Yıldırım, pazarın kontrolünü elinde tutanlar İtalyanlar’dan işi öğrenirken bir taraftan da ölen müslümanların cenazelerinin yine Yahudi ve Hristiyan cenaze firmalarınca kaldırıldığını görmüş. “Niçin İslami usullere göre cenaze kaldıran firma yok” sorusu İslamic Funeral Services Inc. isimli şirketin kurulmasına vesile olmuş. Yıldırım şirketin önüne İslamic ünvanını koyabilmek için tam üç yılını harcamış. Yıldırım’ın ilk yılı olan 2001'de kaldırdığı cenaze sayısı 60'ı bulmuş, 2002 yılında bu sayı yüzde 100 artışla 120’ye çıkmış. Sonra da ABD'nin dört tarafında ismi duyulunca sayı giderek artmış. Yani işler yolunda!!! “Bu iş pazara kadar değil mezara kadar” diyen Yıldırım, “Ben de bir gün bu firmadan kaldırılabilirim” diye konuşuyor.
Ailesi “Amerika’da oku, sonra git cenaze kaldır. Bu nasıl iş?” diye karşı çıksa da, Yıldırım, eş olarak da kendi sektöründe çalışan birini seçmiş. Komik ama eşiyle de tabut firmasında tanışmış. Bugün Yıldırım Los Angales’tan New York’a diplomatından işadamına herkesin neşe kaynağı. Hangi ortama adımını atsa “Erhan seni yine ihtiyarlarla takılırken görmüşler!”, “Boşuna gözüme bakma ölmeye niyetim yok” türünden esprilerle karşılaşıyor. Hatta haberi yaparken biz de takılıyoruz: “Haberin sonuna yüzde 30 indirim kuponu koyalım mı?”
ABD’de ölümün maliyeti eğer cenaze Türkiye’ye gidecekse üç bin ile üç bin 500 dolar arasında değişiyor. Amerika içi fiyat ise mezarlıklarına göre farklılık gösteriyor: İki bin 300 ile dört bin dolar arasında. “Bu işte iyi para var, biz de girelim” diye düşünen varsa onlara Yıldırım’ın birkaç tavsiyesi var: “İnancı olmayan bir insanın sadece para kazanılıyor diye yapacağı bir iş değil. Duygusal olmanız gerekiyor. Bu işte, yaşamda nelerin önemli olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Örneğin dünyanın otuzsekizinci zengini müslümanı ile çok gariban bir müslümanın cenaze işlerini yaptım. İkisinde de aynı bezi kullandık, aynı şekilde defnettik.”
Yıldırım'ın ilginç iş serüveni 8 Ocak Pazar 2006 tarihli ‘New York Times’ gazetesinin “The City” ekinde tam sayfa yer aldı. Erhan Yıldırım 2005 yılında Brooklyn Belediye Başkanı tarafından topluma olan katkılarından dolayı “Citation” Toplum liderliği alanında da takdir belgesine layık görüldü. İslami cenaze işleri konusunda 8 yıldır profesyonel olarak Türk toplumuna hizmet veren Erhan Yıldırım’ın Güney Amerikalı eşi Veronica ile evliliğinden Ömerhan isimli bir de oğlu var.
Fırsatlar & Trendler
Pazara Kadar Değil Mezara Kadar
- FIRSATLAR & TRENDLER
- Hits: 5670