Turk Avenue - ABD'de kısa sürede yoğurt pazarında adından söz ettiren ve halen yüzde 13.4 pazar payı Yoplait ve Dannon'un ardından üçüncü sırada yer alıyor. Fortune dergisinin Kasım sayısına üç sayfa konu olan Chobani Yoğurt'un sahibi Hamdi Ulukaya, başarısının sırrını anlattı. ''The Unlikely King of Yoğurt'' (Alışılmadık Yoğurt Kralı) başlığı ile hikayesi anlatılan Ulukaya'nın bir kaç yılda şirketi sıfırdan 257 milyon dolar büyüklüğe ulaştığına dikkat çekildi. Chobani geçtiğimiz yıl yüzde 200 büyüdü.
Kasım ayında Twin Falss, İdaho'da 100 milyon dolarlık yeni bir tesis hizmete açan Hamdi Ulukaya'nın Fortune dergisinde yer alan hikayesi şöyle: Türkiye'deyken yoğurt, süt işiyle hiç ilgim olmadı. Bu hiç konuşulmayan iş dilini babamdan veya binlerce yıllık tarihi bir birikime bağlı içgüdüyle öğrendiğime inanıyorum. Biz Anadolu'da en büyük sermayemizin piyasadaki itibarımız olduğuna inanırız.
1994 yılında ABD'ye dil öğrenmeye geldim. Albany'deki State University of New York'ta bir kaç kurs aldım ancak bitirmedim. Babam beni ziyarete geldiğinde ''Burda iyi peynir yapamıyorlar, peynir işine girmelisin,'' dedi. Dediğini yaptım. 2002'de feta peyniri üreten bir iş yeri açtım.
2005 yılında postadan bir zarf çıktı. Kraft'ın South Edmeston, NY'taki tam kapasite yoğurt fabrikasının satılı olduğu yazıyordu. İlanı buruşturup attım. Sonra düşündüm ki, yoğurt işine girmek hiç fena bir fikir değil. Çöpten ilanı buldum. Bu ile girmemem için bir milyon sebep vardı. Arkadaşlarım 'yapma'' dediler. İç güdülerimi dinledim. Kraft'tan ayrılan beş kişiyi işe aldım. İlk tanıştığımda, ''Ne yapacağız'' diye sordular. ''Hadi önce duvarları boyamakla işe başlayalım'' dedim. Sonra yoğurt işinde bir usta işe aldım. Bir kab süper yoğurt yapmak için 1.5 yıl harcadık.
High end pazara yönelmedik. Büyük mağaza zincirlerine gidip sadece standart yoğurt bölümüne sahip olmak istediğimizi söyledik. 2007 yılında ürünü pazara sunduk. İlk müşterilerimiz 200 adet yoğurt siparişi alan Long Island'taki küçük 3 marketti. Marketler ertesi hafta tekrar sipariş verdiler. Bu bizim için iyiye işaretti.
2009'un sonlarına doğru BJ's (Wholesales Club) ve sonra diğer toptan satış mağazası Costco'ya girmeyi başardık. Büyük bir firmanın kapattığı yoğurt fabrikasına biz farklı bir perspektifle gelip aynı yerde, aynı topluma hitap eden bir ürünle başarıya ulaştık. Günde 1.5 milyon kilo süt kullanıyoruz. 3 yıl önce burdaki hayvan yetiştiricilerine günde 1.5 milyon kilo süte ihtiyacımız olduğunu söyleseydik, ''Çıldırdınız mı?'' diye sorarlardı.
Fabrikada 200 milyon dolarlık ek yatırıma daha gittik. New York eyaleti içinde 1200'den fazla çalışana sahibiz. Gelecek yılın ortalarında 400 kişi de Idaho'da istihdam ediyor olacağız.
Herkes bana ''Neden bir Türk, Yunan yoğurdu ismiyle ürün üretiyor'' diye soruyor. Yunanca'da ''Yunan yoğurdu'' diye bir kavram yok. Bence Yunan veya Türk yoğurdu olduğu farketmez, iyi yoğurt olduğu sürece.
Ocak ayında çocuklar için ürettiğimiz yoğurtları piyasaya sunacağız. 3 farklı aramalı yoğurt piyasada olacak. Yoğurdun hikayesi Amerika'da yeni başladı. Doğru yolda ilerleyip iyi ürünü uygun fiyata ürettiğimiz sürece pazarın limitsiz olduğuna inanıyorum. Büyümemiz ekonominin kötü olduğu dönemde gerçekleşti. Hep iç güdülerime inandım. Şirketi iç güdülerime güvenerek kurdum ve büyümesini sağladım. Belki artık evlenip aile kurmanın vakti geldi. Haberin orjinali için linke tıklayabilirsiniz.
ABD'NİN 10 YOĞURT MARKASI
1- Yoplait - %27.8
2- Dannon - %26.2
3- Chobani - %13.1
4- Private Label - %9.3
5- Stonyfield Farm - %6.3
6- Fage USA - %4.4
7- Breyers Yoğurt - %1.8
8- Hain Clestial Group - %1.2
9- General Mills - %1.1
10- Johanna Foods - %1.1
Kaynak: Symphonyiri Group
Fortune, Volume 164, Sayı 9 - Kasım 2011 sayısı, Foto: Adam Krause
Başarı Hikayeleri
Yoğurt Devi Chobani'nin Başarısı Fortune Dergisinde
- BAŞARI HİKAYELERİ
- Hits: 4475