Rusya İle Vizelerin Kalkmasına Samsunlu İşadamları Sevindi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
İş dünyası Rusya ile vizesiz seyahatin başlamasını sevinçle karşıladı. Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, Rusya ile vizesiz seyahatin başlamasının Samsun’un Karadeniz Havzasının merkezi olması yönünde büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Samsun iş dünyasının bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğinin adlını çizen Hacıkerimoğlu, “Rusya’yla vizelerin kalkması Samsun için tarihi bir fırsattır. Samsun özellikle sağlık, eğitim, tarım ve turizm alanlarında Karadeniz Havzası'nın çekim merkezi olması yönünde bu fırsatı çok iyi değerlendirebilir. İş adamlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve kamu kurumlarımız hep birlikte Samsun’un tanıtımı için yoğun bir çaba içine girmeliyiz.” diye konuştu.

Vizelerin kalkmasının iki ülke arasında atılmış tarihi bir adım olduğunu belirten Hacıkerimoğlu, "Rusya ile ilişkilerimizde yeni bir döneme giriliyor. Devletimizin komşularımızla ticaret hacmimizin geliştirilmesi yönündeki çalışmalarının bir sonucu olarak gerçekleştirdiği Rusya ile vizelerin kaldırılması özellikle biz Karadenizli iş adamlarını çok daha fazla mutlu etti." dedi.

Rusya'nın, Karadeniz Bölgesi'nin ticaret hacminin en yoğun olduğu ülke konumunda bulunduğuna dikkat çeken Hacıkerimoğlu, "Vizelerin kalkmasıyla birlikte bölgemizdeki iş adamlarımızın daha yoğun bir şekilde Rusya’yla ticaret yapmak için çaba sarf edeceklerdir. Vizelerin kalkmasıyla birlikte iş adamlarımız seyahatlerinde hem zamandan hem de masraftan tasarruf sağlayacaktır. Komşu ve çevre ülkelerle yaptığımız vizesiz serbest dolaşım, iş adamlarımızın yeni pazarlar bulması yönündeki hareket alanını genişletecektir. Bu durum ihracat ve pazar payı artışı olarak bize faydalı olacaktır. Atılan bu tarihi adımının komşumuz olan diğer ülkeler için de örnek olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın, Türkiye’nin en büyük ikinci dış ticaret partneri, Türklerin de en çok yatırım yaptığı ülke olduğunu kaydeden Abdurrahman Hacıkerimoğlu, “Rusya ile Türkiye arasında 2010 yılında 26,2 milyar dolarlık ticaret hacminin gerçekleşti. Bu rakamın 4,6 milyar dolarını ihracat, 21,6 milyar dolarını da ithalat oluşturdu. Rusya’nın ihracatında Türkiye beşinci sırada, ithalatında ise 11. sırada bulunuyor. Türkiye’nin 2023 yılı stratejisinde Rusya tüm ihracatçı sektörler tarafından hedef pazar olarak görülüyor. Ekonomik olarak bu kadar yoğun ilişkilere sahip olduğumuz Rusya ile engelsiz yatırım ve ticaret ilişkisi için vizelerin kalkması gerekiyordu.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Facebook

Youtube