Yoropet'in Sahibine Bosna-Hersek'te Göz Altı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Bosna-Hersek’te Türk-Oil’in bir süre önce faaliyetlerini devralan akaryakıt dağıtkım şirketi Yuropet’in sahibi Ali Koçak’ın, ‘kara para akladığı’ iddiasıyla gözaltına alındığı açıklandı. Bosna-Hersek Savcılığı'nca yapılan yazılı açıklamada, 1972 doğumlu Türk vatandaşı Ali Koçak'ın, Saraybosna'da, Bosna Hersek Araştırma ve Güvenlik Ajansı (SIPA) ile Saraybosna Kantonu İçişleri Bakanlığı'na bağlı polis ekiplerinin ortak operasyonu sonucu gözaltına alındığı belirtildi.

Organize, ekonomik suç ve yolsuzlukla ilgilenen savcının Koçak için gözaltı süresinin belirlenmesini talep ettiği ifade edilen açıklamada, "Kendisinin Bosna-Hersek vatandaşı olmadığı için serbest kalması durumunda bu ülkeden ayrılabilme tehlikesi olduğu" kaydedildi. Açıklamada, Koçak'ın Bosna Hersek'te iş yerleri ve şirket satın alarak 'kara para aklama' suçunu işlediği şüphesinden dolayı kendisine karşı Bosna-Hersek Savcılığı'nca soruşturma başlatıldığı belirtilerek, aynı zamanda kendisinin Birleşik Arap Emirlikleri'nin talebiyle İnterpol tarafından arandığı da kaydedildi. Savcılığın soruşturmasının devam ettiği belirtilen açıklamada, Koçak için Bosna-Hersek mahkemesinden gözaltı süresinin belirlenmesinin talep edildiği ifade edildi.

Ali Koçak'ın avukatları ise müvekkillerinin sorgulanmak üzere gözaltına alındığını, yeni yıl tatilinin ardından müvekkillerinin serbest bırakılacağına inandıklarını kaydetti. Birleşik Arap Emirlikleri'nin tutuklama talebinin daha önce gündeme geldiği ancak bunun düşürüldüğünü savunan avukatlar, Salı günü Dubai'den alacakları kararı Bosna-Hersekli yetkililere ulaştıracaklarını açıkladı.

Simsar Operasyonu'ndan hakkında dava açılmıştı
Bosna-Hersek'te petrol piyasasına geçen yıl giren Tük Oil, pazarı yetersiz bulması üzerine geçen ay bu ülkeden çekilme kararı aldı. Bu kararın ardından Türk-Oil, Bosna-Hersek'teki faaliyetlerini Koçak'ın sahibi olduğu MCK Dubai firmasına devretti. Türk Oil yetkilileri, ticari faaliyetlerini yasal kurallar çerçevesinde Ali Koçak'ın firmasına devrettiklerini, herhangi kayıtdışı bir para ile işlemin söz konusu olmadığını, bu yönde polise gerekli bilgiyi verdiklerini açıkladı. Ali Koçak adını ilk olarak 2008 yılındaki Simsar Operasyonu'nda duyurmuştu. Ankara'da kamu kurumlarındaki yolsuzluk iddialarına yönelik düzenlenen operasyon sonrasında Koçak'ın da dahil olduğu 23 kişiye dava açılmıştı. Mersin bölgesinde akaryakıt dağıtım faaliyetinde bulunan Yuropet'in sahibi olan Ali Koçak hakkında Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından akaryakıt kaçakçılığı soruşturması da başlatılmıştı. (Sabah)

Facebook

Youtube