20 Milyon Kişi Türk Kadın Girişimcinin Şirketi Sayesinde Yasağı Deliyor

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

CBaglan Nurhan Smallemil Özyurt - Internet üzerinde sosyal paylaşım sitelerinin yasaklanması ile gündeme gelen Virtual Private Network, VPN (Sanal Özel Ağ) teknolojisi bugün dünyada milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Facebook, Twitter, Youtube gibi yasaklı sitelere tünel teknolojisi üreten şirketler sayesinde IP adresi belirlenme imkanı olmaksızın internete girme imkanı veriliyor. Özellikle Arap Baharı sırasında Tunus ve Mısır gibi ülkelerde milyonlarca insan, yasaklı siteler Twitter ve Facebook sosyal ağına bu tünel teknolojisini bağlanarak girdi. Arap Baharına bir anlamda bu yasağı delinmesine imkan tanıyan şirketler vesile oldu. Son dönemde Türkiye içinde de girişi yasaklanan Youtube, bu teknoloji sayesinde ziyaret ediliyor. Twitter yasağı da yine bu teknoloji sayesinde delinmişti. Halen dünya genelinde 600 milyon insan internet yasağı ile karşı karşıya. Mountain View, CA merkezli VPN şirketlerinden biri de AnchorFree. HotSpotShield ürününün sahibi olan şirketin kurucusu David Gorodyansky, Eugene Malobrodsky ve büyük hissedar konumunda ise bir Türk kadın girişimci, Bağlan Nurhan Rhymes bulunuyor.


2006 yılında 6, 2008 yılında 4.8 ve son olarak Goldman Sachs yatırım bankasından 52 milyon dolar C serisi yatırım alan AnchorFree, Kasım 2005 tarihinde kuruldu. Halen 70 kişinin çalıştığı şirketin teknolojisini kullanan dünya genelinde 20 milyon kullanıcı var bunun 2 milyonu da Türkiye merkezli.

Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümü ve Carnegie Mellon University mezunu olan Rhymes, şirketin piyasa değeri olarak 1 milyar dolar biçtiklerini ve ücretsiz yükleme imkanı tanıdıkları için diğer şirketlerden daha avantajlı olduklarını söylüyor. Halen internet ortamında tünel teknolojisi imkanı sunan desktop bazlı 12, mobil tabanlı 15 kadar firma bulunuyor.

Kullanıcıların bilgilerine ulaşmak istedikleri için zaman zaman hükümetler ve FBI ile de karşı karşıya geldiklerini de vurgulayan Rhymes, kendi sunucularında hiçbir bilgiyi saklamadıkları için kimseye de bilgi vermek zorunda kalmadıklarını söylüyor: Biz sunucularımızda kullanıcıların bilgilerinin saklanmaması için daha fazla para harcıyoruz. Normalde bu bilgileri saklamak daha ucuza sağlanırken, müşterilerin güvenliğine önem verdiğimizi göstermek için fazla para harcayıp sunucularda bilgi depolamıyoruz.

Şirketin Amerika dışında İsviçre merkezli bir diğer ofisi de bulunuyor. Rhymes, hedeflerinden birinin şirket satın alma veya birleşme ile halka açılmak olduğunu söylüyor.

AnchorFree deneyiminden önce reklam ajansı LSF Interactive başkan yardımcısı ve YouSendIt.com sitesinin reklam departmanını yapılandıran, sadece yasaklı sitelere ulaşmak isteyenlerin değil politik sorunlar nedeniyle diğer ülkenin yayınlarını seyredemeyen ülkelerde de tercih edildiklerini söylüyor. Mesela İrlanda topraklarında İngiliz televziyonu BBC kanalını seyredemeyenler AnchorFree hizmetini kullanıyor.

Hizmet sadece sosyal medyanın yasaklandığı ülkelerde kullanılmıyor. Kullancılar hangi ülkeden giriş yapıldığının bilinmesini istemedikleri zamanlarda da bu hizmetten yararlanmayı tercih ediyor.

Rhymes, Mısır veya Tunus deneyiminden yola çıkarak, devrimin nedeni değil insanların sesini duyurmak adına aracı olduklarına vurgu yapıyor. AnchorFree kullanıcılarının büyük bir bölümünü ise ABD ve müslüman ülkeler oluşturuyor. Oman, Bahreyn, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, İran, Pakistan gibi.

70 kişilik şirkette Rhymes dışında pazarlama bölümünün başında da bir diğer Türk Levent Sapçı bulunuyor.

Facebook

Youtube