TTNet Seçim Sonuçlarında Tivibu İle TV'lerle Yarışacak

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, 12 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerin sonuçlarını Tivibu Seçim Online üzerinden 40 internet sitesiyle beraber ilk kez internetten canlı olarak yayınlayacaklarını açıkladı. Programa Twitter ve Facebook gibi sosyal ağları kullananlar da yaptıkları yorumlarla doğrudan katılabilecekler.

Türk Futbol Milli Takımları Ana Sponsoru TTNET, yönetim takımı ve geniş bir basın mensubu grubu ile Belçika -Türkiye Euro 2012 Grup Eleme maçında buluştu. 2006 yılında hizmet vermeye başlayan TTNET’in beşinci yılını Belçika’da düzenlenen basın toplantısında değerlendiren TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, bu süreçte Türkiye’de herkesi internet yoluyla dünyaya bağlamak amacıyla bir dizi çalışma yaptıklarını, hedeflerinin Türkiye’de herkesin interneti kullanmasını sağlamak olduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanlığı’nın 2023 yılı için telekomünikasyon sektörüne 160 milyar dolarlık bir ciro hedefi koyduğunu hatırlatan Yılmaz, “Bu rakam GSYH’nın yüzde 8’ine denk geliyor. Ayrıca 2023 yılı için öngörülen abone sayısının 30 milyona, kullanıcı sayısının 72 milyona, 30 milyon bilgisayar sahibine ve bilgisayar okur yazarlığının ise yüzde 80’e çıkartılması hedefleniyor” dedi. 2010 yılı sonunda dünya bilişim pazarının 2,5 trilyon Euro’ya ulaştığına vurgu yapan Yılmaz, Türkiye’nin bu rakamdan ancak binde 8 pay alabildiğine dikkat çekti.

“SEÇİMDE TV’LERLE YARIŞACAĞIZ”
Türkiye’de seçim sonuçlarını ilk kez internet ortamında televizyonlarla aynı zamanda canlı olarak ve rekabet ederek yayınlayacaklarını kaydeden Yılmaz, “Projemizin adı sandıklar internette açılıyor ‘tivibusecimonline’. Amacımız artık internetin yeni bir mecra olduğunu ve değişik amaçlarla kullanılabileceğini herkese göstermek” dedi. Yılmaz, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Türkiye de 40 internet sitesinden bu canlı yayını yapacağız. Türkiye seçim sonuçlarını internet mecrasından öğrenecek. Programın moderatörlüğünü Cüneyt Özdemir yapacak. Sosyal medyayı canlı yayın programına entegre edeceğiz. Görüşler takip edilip yorumlanacak. İnternette seçim hakkında gerçekleştirilecek görüşler anlık olarak izleyicilerle paylaşılacak. Kullanıcılar soru sorabilecek. Anketler de yapılacak.”

İNTERNETİ KULLANANLARIN YÜZDE 59'U ERKEK, YÜZDE 41'İ KADIN
2010 yılında Türkiye’de ise sektörün 27.3 milyar dolarlık gelir elde ettiğini belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geniş bant internette 9.1 milyon hane sayısına ulaştık. Türkiye’nin internet kullanıcılarını yakından tanımak için birçok araştırma yapıyoruz. Türkiye’nin tamamına hitap eden veriler var elimizde. İnternet kullanıcı sayısı 30 milyonu geçti. Bunun yüzde 59’u erkek, yüzde 41’i kadın. 6 bin hane ziyaret edildi kırsalda. İnterneti kullananlar ağırlıklı olarak 15-35 yaş arası erkekler. Kullanıcıların yüzde 36’sı internet medyasını takip ediyor. İnternet alanındaki diğer önemli unsur oyun. Oyunun payı yüzde 33. Yüzde 21 de internetten müzik dinleme ve indirme durumu söz konusu. Kırsal dahil edildiğinde haftada 4.3 gün internete giriliyor. Evde interneti olanlar katıldığında ise 5.4 güne çıkıyor. Araştırmaya göre Türkiye’de 18 milyon 50 bin hane var. PC olan hane sayısı 7.8 milyon. PC ve internet olan 5.9 milyon hane var. 1.9 milyon hanede PC olmasına rağmen net yok. 4.9 milyonda internet bağlantısı yok ama kullanan birileri var. 5.3 milyon hanede ise ne internet bağlantısı ne de PC var.”

“HEDEF İNTERNETLE TANIŞMIŞ, ANCAK ABONE OLMAYANLAR”
TTNET olarak ilk hedeflerinin internetle tanışmış ancak interneti olmayan insanlara ulaşmak olduğuna işaret eden Yılmaz, bu insanların TTNET için önemli bir kaynak olduğunu söyledi. Yılmaz, “Öncelikli hedefimiz yeni dönemde en az bir internet kullanıcısı bulunan ama evde interneti olmayan 6.5 milyon haneyi evde internetle tanıştırmak olacak. ‘İnternet benim için ihtiyaç değil’ diyen kesim beni en çok korkutan bölüm. Bunu bir şekilde aşmamız gerekiyor. Bunun yolu da eğitim ve bilinçlendirmeden geçiyor” dedi. 2010 yılında yaptırdıkları IPSOS KMG 2010 araştırmasında ortaya çıkan penetrasyon haritasına göre batı kesimlerde internet kullanımının iyi durumda olduğunu bildiren Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu’ya gidildikçe kullanım oranlarının düştüğünü ifade etti. İnternet kullanımının en yoğun olduğu 5 il sıralamasında İstanbul’un yüzde 51.8 ile birinci sırada yer aldığını kaydeden Yılmaz, “Ankara 49.1 ile ikinci, Kocaeli yüzde 47.1 ile üçüncü, Tekirdağ yüzde 43 ile dördüncü ve Antalya yüzde 42.7 ile beşinci sırada yer alıyor” diye konuştu. Pek çok alanda ilk üç il sıralamasında yer alan İzmir’in penetrasyonda ilk beşe giremediğine işaret eden Yılmaz, en düşük internet kullanımının ise 10.3 ile Muş, 11 ile de Ağrı’da olduğunu vurguladı.

“BİLGİSAYAR SATIŞLARINA AKTİF KATKIDA BULUNUYORUZ”
2010 yılında satışı gerçekleştirilen her beş bilgisayardan birinin TTNET kanalıyla satıldığına dikkat çeken Yılmaz, 2011 yılında ise 10 bilgisayardan birinin satışına TTNET’in aracılık ettiğini kaydetti. Geçtiğimiz yıl bilgisayar satışlarında yüzde 35 artış yaşandığını dile getiren Yılmaz, “TTNET buradan yüzde 90 pay elde etti. TTNET artık bir iletişim ve eğlence şirketidir. Bugün bir şirket iletişimle ilgili tüm servisleri tek faturayla tüketiciye ulaştırıyorsa bu iyi bir şeydir. Biz ADSL operatör sayısı bakımından dünyanın 10. büyük operatörüyüz” dedi. TTNET’in Wifi’da Avrupa’da üçüncü, dünyada yedinci sırada olduğunu belirten Yılmaz, “İnternete erişmek için her türlü teknolojiyi sunuyoruz. İlerleyen dönemde yeni teknolojiler de devreye girecek. Biz tüm servislerimizi dört ekrana taşıyoruz. Ev, bilgisayar, cep ve tablet. Her servisimizi taşımaya gayret edeceğiz. ADSL ayrı kota, wifi ayrı kota. Kotayı ortak havuz yapacağız. Kotayı aştıysanız diğerinden kullanabileceksiniz. Ya da aşmadıysanız diğerine aktarılabilecek” açıklamasında bulundu.

“MOBİL İNTERNET TEHDİT DEĞİL, FIRSAT”
Mobil internetin sabit internete rakip olmadığını, akıllı telefonlarla birlikte mobil internet kullanımının daha da yaygınlaşacağını ifade eden Yılmaz, bu durumun kendileri adına tehdit değil, fırsat olduğunu söyledi. Türkiye’de internete bağlamayan tek cihaz olan TV’leri de TTNET’in internete bağladığını hatırlatan Yılmaz, “Artık TV’ler de smart TV oldu. Telefonlar TV, bilgisayarlar başka şeyler oldular. İş planına döktüğünüzde sektörler birbirine yakınlaşıyor. Bunlar birer fırsat. Yeter ki kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verelim” diye konuştu. (ANKA)

Facebook

Youtube