Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Venezüella ile rakamlarda anlaşılabilirse bir veya 1.5 yıl içinde Türkiye’ye petrol getirebileceğini kaydetti. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Venezüella’nın “Petrol Karşılığı Konut” teklifini görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantıya Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş’ın yanı sıra Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı’da katıldı.
Basına kapalı olarak yapılan toplantı sonrasında yapılan açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bizim orada yaptığımız çalışmalarda hem petrol ürünleriyle alakalı hem de ham petrol ürünleriyle alakalı talebimizi rahatlıkla karşılayabileceklerini söylediler. Hatta kendi sistemleri çerçevesinde ihalesiz TPAO’na blok saha verebileceklerini kaydettiler. Bu sahanın yaklaşık uzunluğu 600 kilometreye 90 kilometrelik bir mesafe olacak. Düşünün İstanbul’dan Kırşehir’e kadar olan bir sahanın 90 kilometrelik bir bantla devam ettiğini” diye konuştu.
Venezüella’da iki tane blok üzerinde çalışma yapılmasının planlandığını aktaran Bakan Yıldız, “Rakamlar ve kapasiteler belirlendikten sonra bir arama sahası değil, genişletilmiş bir sahayı bize verebileceklerini söylediler. Rakamlarda anlaşabildiğimiz taktirde, bir yıl 1.5 yıl içerisinde oradan petrol çıkartıp getirebileceğiz. Tabi ki bunu yapacağımız teknik görüşmeler belirleyecek” dedi. Yıldız, daha çok ucuz petrol üretmeye çalışan Türkiye için önemli bir karar olacağını vurgulayarak, “Barter sistemiyle iyi bir mekanizmaya oturtulması halinde Venezüella’da çok iyi fırsatlar yakalanacağını düşünüyorum. Gittiğimden çok daha iyi duygularla döndüm” ifadelerini kullandı.
Bir gazetecinin “Artık Türkiye Venezüella’dan ucuz benzin alacak diyebilir miyiz? Benzin fiyatlarında bir düşüş olacak mı” sorusuna Bakan Yıldız, “Müjde demek için erken bu konuların her birinin ihtiyatlı bir şekilde irdelenmesi teknik detayların çözülmesi gerekiyor. Bizler daha çok yapacaklarımızdan ziyade yaptıklarımızı konuşuyoruz. Şu anda bir planlama içerisindeyiz” dedi.
20 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Bakan Yıldız bir gazetecinin iki ülke arasındaki nakit akışıyla ilgili sorduğu bir soruya, “Hesaplamalarla ilgili konuları konuştuk. Ama bunlar için şu anda erken. Buradaki rakamlar özellikle 20 milyar dolarlara kadar yatırım yapmayı gerektirecek rakamlar. Düşünün biz şu anda Türkiye olarak 42 bin civarında günlük üretimimiz var, Venezüella’nın günlük üretimi 3 milyon varil civarında. Yani çok ciddi bir büyüklük farkı var. Bu rakamları çıkarırız hesaplamaları ortaya koyarız. Zor bir ülke ama Türkiye için fırsat oluşturulabilecek bir ülke” şeklinde cevap verdi.
"ŞUBAT ORTASI GİBİ TEMASLARDA BULUNACAĞIZ"
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Venezüella ile Türkiye’nin ticaretinin çok yoğun, çok gelişmiş olmadığına işaret ederek, “Son yıllarda Latin ülkeleri çalışmalarımızın çok önemli kısmını kapsıyor. Bizim Latin Amerika ticaretimiz son 4 yılda iki katı çıktı. 2.5 milyar dolardan 5.1 milyar dolara yaklaştı. Venezüella ile karşılıklı olan dış ticaretimiz 180 milyar dolara yakın. Dengesine baktığımız zaman Türkiye aleyhinde bir denge söz konusu” dedi. Venezüella’da 2 milyon civarında konut ihtiyacı olduğuna değinen Bakan Çağlayan, “TOKİ son derece önemli bir oyuncu. Diğer bir taraftan da Venezüella pazarına gidecek firmaların Türkiye’nin imajını doğru yansıtması gerekli. Türkiye Müteahhitler Birliği çerçevesinde bir çalışma konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. İlk etapta Şubat ayının ortası gibi süratli bir seyahat gerçekleştireceğiz” dedi.
İnşaat malzemeleri üreticilerinin başkanlarının bu işin içine entegre edileceğini dile getiren Bakan Çağlayan, “Toplam 2 milyon konut ihtiyacının en fazla kısmını yapmak için uğraşacağız. Bu ülkeye diğer ülkelerde olduğu gibi bizim Türk müteahhitlerimiz firmalarıyla girdiği zaman artık onları çıkartabilene aşk olsun. Dünyanın her yerinde bu çerçevede müteahhitlerimiz girmiş oldukları ülkelerde başarılı oldular. Yapacağımız işte hem Türk müteahhitlik işini, inşaat malzemesi sektörümüzü oraya sokmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
"FİRMALARIN ORAYI DAİMİ BİR PAZAR GÖRMESİNİ PLANLIYORUZ"
Diğer taraftan Venezüella’ya işçilerin de götürüleceğini belirten Çağlayan şu noktalara değindi: “Ancak bazı ülkelerin bazı uygulamaları var. Bu çerçevede firmalar kendi kalifiye çalışanlarını götürmek isteyecektir. Ama bunun yanı sıra Venezüella’da ki insanlarında bir yerde inşatlarda istihdamının sağlanması noktasında işçilere eğitimi de biz vereceğiz. Venezüella’da inşaat sektörünün geri olduğu, inşaat malzemelerinin geri sıkıntılı olduğu bir bilgi birikimimiz var. Bu çerçevede bizim yapacağımız konutlar önemli olacak. 55-70 metrekarelik konutlar şeklinde düşünülüyor. Aynı zamanda Venezüella ile birlikte bir çerçeve anlaşması yapmamız gerekecek. Müteahhitlik, inşat malzemesi konusunda bazı özel düzenlemelerimiz olacak. Özellikle müteahhitlerimizin götüreceği ekiplerin çifte vergilendirme ve çifte sosyal güvenlik konusundaki hukuki alt yapıyı da hızla çözmek durumundayız. Orda yatırım yapacak firmalarımız olacaktır. Gerek inşat malzemesi konusunda Türkiye’den ihracatın yapılması gerekse firmaların orayı daimi bir pazar görmesini planlıyoruz. Bir üst olarak Venezüella’yı seçerek firmalarımız inşaat malzemelerini üretimlerini de oradaki ham madde ve doğal kaynaklarla yapacaklardır.”
Bakan Çağlayan, işsizlik konusunda dışarıya eleman götürülmesinin pozitif yansıyacağının altını çizerek, “İnşaat sektörü dünyanın her yerinde istihdamın en çabuk kaybedildiği, kazanıldığı bir sektördür. İnşat sektörü büyüdüğü zaman istihdam oranı artar” dedi. (ANKA) (Photo by Jorge Santos/AFP/Getty Images, Venezüella Devlet Petrol Şirketi)
Yeni Girişimler
Venezüella'dan Petrol Karşılığı Konut Yapımı
- YENİ GİRİŞİMLER
- Hits: 1177