GSM şirketi Avea, Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCLA ) bioteknoloji ve nanoteknoloji alanındaki çalışmalarıyla adından söz ettiren Elektrik Mühendisi Dr. Aydoğan Özcan’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve sağlıkta yeni bir dönem başlatacak yeni bir adım olarak görülen projesine katkı yaparak Mobil Tahlil Projesi ismiyle ortak bir proje geliştiriyor. Mobil Tahlil Projesi ile zamandan ve büyük yatırımlardan tasarruf edilerek, kan sayımı gibi tahliller ile sıtma, AIDS, tüberküloz gibi hastalıklara cep telefonu aracılığıyla uzaktan tanı ve teşhis konulması mümkün olabileceği belirtiliyor. Mobil Tahlil teknolojisi ile hastaların kan ve teşhis için gereken diğer kişisel numunelerinin cep telefonu mikroskop gibi kullanılarak, Avea’nın mobil teknolojisi üzerinden teşhisi yapılacak ve sağlık merkezlerine iletilebilecek.
Mobil Tahlil Projesi’nin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla, Avea CEO’su Erkan Akdemir ve Avea Ar-Ge Direktörü Egemen Kurdoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
“TEKNOLOJİ HAYAL GÜCÜNÜN EMRİNDE”
Basın toplantısında bir konuşma yapan Avea CEO’su Erkan Akdemir, “Avea bir iletişim şirketi olmanın ötesinde yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada da ilkleri hayata geçiren bir teknoloji şirketi. İnsan için üretiyor, insan için geliştiriyor ve geliştirdiklerimizi tüm insanların hizmetine sunuyoruz. ‘Teknoloji Hayal Gücünün Emrinde’ diyerek çıktığımız yolda Türkiye’ye ilkleri sunarak emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Ar-Ge Merkezimizden aldığımız güç ile dünyada yeni teknolojilerin hayata geçirilmesi konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Projemiz, sağlık uygulamalarını zamandan ve mekândan bağımsız kılarak insanların ayağına götürecek ve devrim yaratacak bir nitelikte. Üstelik sadece Türkiye’de değil, dünyada örneği olmayan bu proje ile bilimkurgu filmlerinde göreceğiniz uygulamaları hayata geçirmiş olacağız’’ dedi. Avea’nın Türkiye’nin Ar-Ge Merkezi belgesine sahip ilk ve tek operatörü olduğunu ve mobil teknolojinin hayatın her alanına katkı sağlayacak şekilde yayılması amacıyla çalışmalarına devam ettiğini belirten Avea CEO’su Erkan Akdemir, sağlık alanında bir devrim niteliği taşıyan Mobil Tahlil Projesi’nin Ar-Ge çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Toplantıda yaptığı konuşmada, sağlık alanı ile mobil teknolojileri birleştirme yolunda ilk adımı attıklarının altını çizen Avea Ar-Ge Direktörü Egemen Kurdoğlu da “Mobil Tahlil Projesi ile sağlıkta yeni bir formatın yaratılması için öncülük ettik. Heyecan verici bir bilimsel çalışmayı desteklemenin ve teknolojisini geliştirmenin gururunu yaşıyoruz. Projemiz, 7000’e yakın sağlık ocağımızı, merkezlerdeki gelişmiş sağlık kuruluşlarına bağlayacak bir köprü olacak. Mobil Tahlil Projesi ile kan sayımı gibi tahliller, sıtma, AIDS ve tüberküloz vb. hastalıklara cep telefonu kullanılarak uzaktan tanı ve teşhis konulmasını mümkün olabilecek. Bu daha bir başlangıç. Yakın bir gelecekte Avea’dan daha pek çok yenilik göreceksiniz”dedi.
“ÇIĞIR AÇACAK PROJE”
Toplantıda projenin detaylarını canlı örneklerle anlatan Dr. Aydoğan Özcan ise şu bilgileri verdi: “Kalifornia Üniversitesi’ndeki akademik çalışmalarımızla, sağlık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan zamanında teşhis ve zamanında müdahale konusuna çözüm bulmaya odaklanmıştık. Bir takım hastalıkların uzaktan teşhisini mümkün kılacak yerinde tahlil yöntemleri üzerinde epey mesafe kat ettik. Bu noktada Avea çalışmamızın değerini takdir ederek gerçek hayata taşımanın mümkün olabileceği bir platformda teknolojisi ile destek vermeyi teklif etti. Şu an çalışmalarımızı Avea’ın deneyimi paralelinde mobil iletişim platformuna taşıma yönünde sürdürüyoruz. Sağlık çözümleriyle mobilitenin buluştuğu bu proje, günlük yaşamda yeni bir çığır açacak.” (ANKA)
Yeni Girişimler
Avea'dan Çığır Açan Proje: Mobil Telefonla AIDS Tahlil Dönemi
- YENİ GİRİŞİMLER
- Hits: 1340