SKYPE’nin kurucusu, Londra merkezli girişim sermayesi şirketi Atomico’nun Kurucu Ortağı ve CEO’su Niklas Zennström, “Bundan sonra gelecek büyük gelişmenin peşindeyiz. Türkiye genç nüfusu ve hızlı büyümesiyle beni heyecanlandırıyor” dedi.
SKYPE, Rovio, Jawbone, Fab, Wrapp ve Klarna gibi 50’den fazla öncü internet girişimine yaptığı yatırımlarla tanınan Londra merkezli uluslararası girişim sermayesi şirketi Atomico’nun CEO’su Niklas Zennström, “Bir yıldır Türkiye’de faaliyetteyiz. Henüz burada bir yatırım yapmadık. Ama teknoloji ağırlıklı şirketler ilgi alanımızda. Burada yatırım yapmak istiyoruz. Atomico olarak bundan sonraki büyük bir gelişmenin (the next big thing) peşindeyiz” dedi.
Heyecan verici
Atomico Küresel Açık Ofis programı kapsamında şirketin yönetim ekibiyle birlikte Türkiye’de bir dizi etkinliğe katılan Zennström, Doğan Online Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner’in önceki akşam evinde verdiği davete katıldı. Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve iş dünyasından 70’i aşkın davetlinin katıldığı gecede konuşan Zennström, şunları söyledi: “Türkiye’nin genç nüfusu, hızlı büyüyen ekonomisi gerçekten beni her ziyaretimde etkiliyor. İş dünyasından temsilciler, genç girişimciler ve özellikle öğrencilerle tanışmak beni heyecanlandırıyor.”
Gelecek Türkiye’de
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, gecede Atomico’nun CEO’su Niklas Zennström’ün “Bundan sonraki gelecek büyük şeyin peşindeyiz” şeklindeki sözlerine karşılık olarak, “Aradığınız büyük şey, burada, Türkiye’de. Dolayısıyla doğru yerdesiniz. bundan sonraki büyük gelişme bu coğrafyadan çıkacak. Buradaki en doğru adres de İstanbul. Doğru zamanda, doğru yerdesiniz” dedi.
Bölgesel merkez
Atomico olarak, dijital ekonomide bölgesel lider olma yolunda önemli bir potansiyele sahip bulunan Türkiye’nin bölgesel teknoloji merkezi olabileceğine inandıklarını belirten Zennström, “Portföyümüzdeki bazı şirketlerin Türkiye’de faaliyete geçmelerine yardımcı oluyoruz. İstanbul’daki Open Office aktivitelerimiz boyunca, bu şirketlerin Türkiye’de önemli ortaklıklar kurmalarını sağlayacak çeşitli görüşmeler gerçekleştireceğiz. Türkiye, 70 milyonun üzerindeki nüfusu ile portföyümüzde yer alan neredeyse tüm şirketler için heyecan verici bir pazar” dedi.
Londra, Pekin, Sao Paulo, İstanbul ve Tokyo’da ofisleri bulunan Atomico, aralarında Skype, Rovio, Jawbone, Fab, Wrapp ve Klarna’nın da yer aldığı 50’den fazla dev internet girişimine yaptığı yatırımlarla tanınıyor.
İstanbul küresel ‘açık ofis’te
ATOMICO’nun uyguladığı Küresel Açık Ofis etkinliği, internet girişimcileri, kamu görevlileri ve düşünce önderlerini buluşturmayı hedefleyen bir platform. Bu yıl ilk kez İstanbul’un da dahil edildiği program kapsamında, Atomico, portföyündeki şirketleri Türkiye pazarı ile tanıştırıyor. Firma yetkilileri ayrıca girişimcilerle bir araya gelerek, dijital dünya etrafında yeniden şekillenen ekonomide işlerini nasıl yönetmeleri gerektiği ve bu yeni ekonomide Türkiye’nin rolünün ne olduğu gibi konularda fikir alışverişinde bulunacak. Niklas Zennström, Open Office programına Türkiye’nin dahil edilmesinin nedenlerini şöyle açıkladı: “Dinamik ekonomisi, genç nüfusu, artan internet ve kredi kartı kullanımı ile Türkiye gerçekten önemli bir pazar konumunda. Tüm bu faktörler internet girişimlerinin büyümelerinde kilit rol oynuyor. Türkiye’deki girişimcilik ruhundan ve e-ticarete duyulan tutkudan çok etkilendik ve bu nedenle hem geçtiğimiz yıl sonunda Türkiye’de bir ofis açtık hem de Open Office programına Istanbul’u da ekledik.”
50 şirkete yatırım yaptı
2006 yılında Skype’nin kurucusu Niklas Zennström tarafından kurulan Atomico, inovatif teknoloji firmalarına yatırım yapıyor. Teknoloji sektörüne odaklanan Atomico, dört kıtada Skype, Rovio, Jawbone, Fab ve FON başta olmak üzere 50’den fazla girişime yatırım yaptı. Londra merkezli Atomico’nun Sao Paulo (Brazilya), Pekin (Çin), İstanbul (Türkiye) ve Tokyo’da (Japonya) lokal ofisleri var.
Girişimcilik Türklerin DNA’sında
KÜRESEL Sorunlar Platformu’nun davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Skype’ın kurucusu Niklas Zennström’un, Cem Boyner ile birliket katıldığı “Girişimcilik ve Yenilikçilik” paneli İstanbul Bilgi Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde gerçekleşti. Rektör Prof. Dr. Remzi Sanver ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da katıldığı panelde Niklas Zennström, Türk girişimciler hakkında ne düşündüğü sorusunu şöyle yanıtladı: “Türkiye’deki insanların DNA’larına baktığınız zaman çok girişimci bir ruhları var. Bu da büyüyen ekonomiyle ve genç nüfusunuzla ilgili. Bazı şirketler farklılık anlamında çok yıkıcı. Yenilikçi olmak için yıkıcı olmak gereklidir” dedi. Niklas Zennström genç girişimcilere de şu tavsiyelerde bulundu: “Şirket kurmaya çalışmak alınan ilk sorumluluktur. Kendine özgü ürün geliştirin. Diğer insanların yaptıklarını yapmayın yenilikçi olun. Aynı şeyleri farklı ve iyi yapmaya çalışın. Uzun vadeli vizyona ihtiyaç var. 10 yıllık planınız olmayabilir ama bir vizyonunuz olsun. Birşeyleri hızlı bir şekilde ortaya çıkarın ve prototip haline getirin.”
Kimler katıldı
Doğan Online Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ve eşi BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner’in ev sahipliğinde düzenlenen davete AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı ve Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın yanı sıra Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, HSBC Bank plc Yönetim Kurulu Üyesi Piraye Antika, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ile iş ve medya dünyasının önde gelen isimleri katıldı. (Hürriyet)