Turk Avenue - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anadolu Ajansı ve TRT'nin büyümesine paralel en büyük sıkıntıyı yetişmiş eleman bulmada yaşadıklarını söyledi. Arınç, ''Altı dilde yayın yapan bir kuruma dili iyi konuşabilen ve ekran yüzü olan yetişmiş eleman bulmakta zorlanıyoruz,'' dedi. TRT'nin İngilizce kanalını 6 ayda hizmete almayı planladıklarını söyleyen Arınç, yurt dışından yabancı muhabir ve televizyoncu getirebilmek için kurumun kurulacak bir şirket tarafından yönetilmesinin düşünüldüğünü ifade etti. Arınç, piyasa şartlarında yetişmiş elemana, devlet memuru formatında verilen maaşın cazip olmadığı için eleman bulmada da sıkıntı olduğunun altını çizdi.
Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Köln, Brüksel ve Paris'in ardından organize edilen Kuzey Amerika Medya Buluşması Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi'nin katılımı ile New York'ta gerçekleştirildi.
Toplantıda BM Daimi Büyükelçisi Halit Çevik, Washington, DC Türkiye Büyükelçisi Namık Tan, New York Başkonsolosu Levent Bilgen, Başkonsolos yardımcıları Ayten Eler ve Tuba Tola Turgut, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Hakan Karalok da yer aldı.
ABD, Kanada ve Brezilya'dan toplam 113 gazete, dergi, televizyon ve internet haber sitesi sahibinin veya çalışanının davet edildiği toplantıya 54 medya temsilcisi ile en fazla davet New York'tan oldu. 25 medya temsilcisi Washington, DC'den, 20 medya mensubu Montreal ve Toronto'dan, 7 kişi California'dan, 3 kişi Massachussets'ten, 2 kişi Texas'tan, Chicago'dan ve Ohio'dan birer kişi katılım sağladı. ABD'den 16, Kanada'dan da 6 yerel medya konferansa temsil edildi.
Arınç, basın mensuplarının Türkiye'deki tutuklu gazetecilerin ülkenin dünyadaki imajı sarstığı ile ilgili soruya, tutukluların üçte ikisinin Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hapiste olduğunu, şu an için gündemde olmamasına karşın ilerde çözüm süreci ile birlikte bu yasanın tamamen kaldırabileceğini söyledi.
ABD'de 27 basın mensubuna sarı basın kartı verdiklerini de kaydeden Arınç, Türkiye'de basın mensuplarının ülke dışına çıkışlarında hızlı vize almalarına imkan tanıyan Gri Pasaport uygulaması başlattıklarını hatırlattı. Kanada devlet televziyonunda görevli bir Türk çalışan medya mensubunun Türkiye'deki sarı basın kartının ayrıcalıklarının gereksiz olduğu vurgusuna Arınç karşı çıktı. ''İşleri yapmak için bir takım kolaylıklar sağlamakta bir sakınca görmüyorum ama kimseye bir torpil yapılmıyor,'' dedi.
Bu arada toplantıda yer alan Hürriyet ve Milliyet gazeteleri ABD temsilcileri Sarı Basın kartı başvurularının sonlandırılmadığından şikayet etti. Arınç, gerekli takibin yapılması için Basın Enformasyon Genel Müdürü'ne talimat verdi.
Toplantının ilk bölümünde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a bağlı kurumlar kısa birer sunum yaptı. Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, ajansın kuruluşunun 100. yılı olan 2020'de dünyanın en büyük 5 marka ajansından biri olmak istediklerini söyledi. Öztürk, son yıllarda yaptıkları yatırım atağı ile 500 olan personel sayısını 1250'ye, günde 600 olan haber üretim sayısını da 1500'e çıkardıklarını ve dünyanın en çok haber üreten ilk 10 ajansından biri olduklarını kaydetti. Dünyanın 55 ülkesinde ofisleri olduğunu vurgulayan Öztürk, AA'nın dünyada en çok Arapça haber üreten ajans olduğuna dikkat çekti.
ABD'DE 27 KİŞİ SARI BASIN KARTI SAHİBİ OLDU
Toplantıda TRT Haber, TRT Türk, Anadolu Ajansı çalışanlarının yanı sıra NTV, Habertürk, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Zaman, Doğan Haber Ajansı, Anka Ajansı gibi Türkiye'deki ulusal medyanın ABD temsilcileri yer aldı. ABD'deki yerel medya organlarından ise Alaturka Online, Bonbon Magazine, Ebru TV, Forum Gazetesi, Habername Haber Sitesi, Posta 212 Gazetesi, Sabah USA, Sultan Magazine, Turk Avenue İş Portalı, Turkish American TV, Turkish Journal, Turkish Life News Haber Portalı, Turk of America Dergisi temsilcileri yer aldı. Kanada'dan da Canada Türk gazetesinin ve Turkuaz TV'nin temsilcilerinin yanı sıra Türk radyosundan medya temsilcileri yer aldı. Toplantıda 1950'li yıllardan beri ABD'de görev yapan bir Türk fotoğrafçı da yer aldı.
Milliyet Washington,DC temsilcisi Pınar Ersoy'un Türkiye'den gelen resmi heyetlere kimlerin soru soracağının önceden belirlenmesinin bir tek düzelik yarattığı ve bunun basın mensuplarının kendi arasında kararlaştırılmasının daha doğru olacağı yorumuna, Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi, iç politika ile ilgili soru sorulmasının önüne geçmek için bu yola başvurulduğunu dile getirdi.

AA GENEL MÜDÜRÜ ÖZTÜRK'TEN YEREL MEDYAYI ELEŞTİRDİ
Toplantıda, yurt dışındaki yerel medyanın yetişmiş insan kalitesine eleştirilerde bulunan AA Genel Müdür Kemal Öztürk, Avrupa'da ne Türkçe, ne de yaşadıkları ülkeninin diline tam hakim yetişmiş insan gücü görememekten çok üzüntü duyduklarını, kendilerine gelen ücretsiz hizmet alma taleplerini serbest piyasa şartlarında bir karşılığı olmadığını kaydetti. Yurt dışında Türklerin tezlerini savunacak, bulunulan ülkenin dili ile yayın yapan yayın organlarının olmamasına dikkat çeken Öztürk, ''Türkiye'deki gündemi yarım takip eden, tam takip edemediği için de eksik bilgilendirme yapan kurumların çuvaldızı kendisine de batırması lazım,'' diye konuştu. Öztürk, Avrupa'da Köln, Brüksel ve Paris'ta yapılan toplantılarda yetişmiş eleman taleplerini yinelemelerine rağmen tek bir başvuru bile almadıklarının altını çizdi. Öztürk, ABD'deki Türklerin medyada kendi gündemlerini yaratamadıklarını ve Türkiye'deki gündemle yatıp kalktıkları tespitine katıldığını söyledi.
TOPLANTIDAN NOTLAR
- Amerika'daki medya mensupları ilk kez bu kadar geniş bir katılımla bir araya geldi.
- Brezilya'dan toplantıya katılan medya temsilcisi en uzak coğrafi bölgeden gelen Türk medya mensubu oldu.
- Kanada'da Türk radyosunda yayın yapan bir medya mensubunun Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a emekliliği döneminde iş teklif etmesi salanda gülüşmelere sebep oldu.
- Boston'ta yayın yapan Habername sitesinin sahibi Kemal Bozkurt'un ısrarla ''Amerika'nın entellektüel başkenti Boston'dan katılıyorum,'' vurgusu dikkat çekti.
- AA Genel Müdürü'nden ücretsiz hizmet talep eden bir medya organı sahibi, red cevabı alırken, Genel Müdür Öztürk, daha talep dile getirilmeden AA'nın bu taleplere kapalı olduğu mesajını verdi.
- Toplantı sırasında TRT Türk muhabirlerinden Emel Bayrak babasının vefat ettiğini öğrendi ve salonu terketmek zorunda kaldı.