Davutoğlu, Türk Konseyi Üyeleriyle Buluştu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Birleşmiş Milletler 67. Dönem Genel Kurul Toplantıları için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Konseyi'ne üye ülkelerin temsilcileriyle bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ev sahipliği yaptığı yemeğe Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Erines Otorbayev, Kazakistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kayrak Umarov ve Türk Konseyi ülkelerinin BM daimi temsilcileri katıldı.

 


Türk Konseyi'nde yer alan ülkeler arası ilişkilerin değerlendirildiği yemekte Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan da Davutoğlu'na eşlik etti.

En Az Gelişmiş Ülkeler etkinliğine katıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM En Az Gelişmiş Ülkeler ''Post-Rio 20 Konferansı Perspektifi'' konulu yüksek düzeyli yan etkinliğe katıldı.

başkanlığını Türkiye, Nepal ve Belçika'nın yaptığı toplantıda bir konuşma yapan Davutoğlu, İstanbul'da geçen mayıs ayında düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkeler konferansının, dünyanın dikkatinin bu ülkelere çevrilmesi açısından tarihi bir köşetaşı olduğunu belirterek, bu zirvede verilen sözleri yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı.

Davutoğlu, ticaret ve piyasaya erişim, kadınların güçlendirilmesi, teknoloji transferi ve kapasite inşasının, en az gelişmiş ülkelere yardım etmeye dönük çabalarını odaklayabilecekleri alanlar olduğunu söyledi.
G-20'nin bir üyesi, yükselen bir ekonomi ve 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nın ev sahibi ülkesi olarak Türkiye'nin, uluslararası arenada en az gelişmiş ülkelerin davasına güçlü bir şekilde kendini adadığını vurgulayan Davutoğlu, ''Artmakta olan araç ve kaynaklarımızla, bu ülkelerin kalkınma sürecine yardım etmede kendi üzerimize düşeni yapmaya hazırız ve istekliyiz'' dedi.

Türkiye'nin bu konuda attığı adımlardan bazı örnekler veren Davutoğlu, en az gelişmiş ülkelere 2020 yılına kadar 1000 adet burs ayırdıklarını, Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelerde şu anki yatırımlarının 2 milyar doları geçtiğini, bu miktarı 2020'ye kadar 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Davutoğlu, Türkiye'nin ikili yardımlar bağlamında da, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla, en az gelişmiş ülkelere yardım sunmada çok aktif olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin 2015'te G-20'nin dönem başkanlığını üstleneceğine dikkati çeken Davutoğlu, o dönemdeki önceliklerinden birinin en az gelişmiş ülkeler olacağını kaydetti.

İİT Keşmir Temas Grubu toplantısına katıldı


Davutoğlu, temasları çerçevesinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Cammu Keşmir Temas Grubu toplantısına katıldı. İnsani duruma dikkati çeken Davutoğlu, temel hak ve özgürlüklerin korunmasının önemine değindi. Davutoğlu, Hindistan ve Pakistan arasındaki diyaloğu ve bu konuda İİT'nin çabalarını desteklediklerini dile getirdi.

Bunun yanında Davutoğlu, Karadağ Dışişleri Bakanı Nebojsa Kaluderoviç ile görüştü.

Karadağ Dışişleri Bakanı, bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi arzusunda olduğunu söylerken, NATO'ya üyeliklerine Türkiye'nin verdiği destekten duyduğu memnuniyeti tekrarladı. Kaluderoviç, AB ile ilişkilerin geliştirilmekte olduğunu da kaydederken, bu bağlamda, iki bakan hem Karadağ-AB hem de Türkiye-AB ilişkilerini konuştu.

Davutoğlu da Türkiye ile Karadağ arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiklerini söyledi. Karadağ'da Türk firmalarının yaşadıkları sorunları dile getiren Davutoğlu, bunların çözülmesini arzuladıklarını ifade etti.

Nepal Dışişleri Bakanı ile görüşme

Davutoğlu, daha sonra Nepal Dışişleri Bakanı Narayan Kaji Shrestha Prakash ile de bir araya geldi.
Görüşmede, Türkiye'nin En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) girişiminin 10 yıl içindeki koordinatörü, Nepal'in de LDC girişiminin başında olması nedeniyle, Türkiye'nin LDC'ler hakkında bu yıl içinde düzenlediği konferans ele alındı.

Bakan Prakash, Türkiye'nin bu konuya sahip çıkması ve daha çok gündeme getirmesini istedi. Ayrıca, ikili ilişkilerin geliştirilmesini arzu ettiklerini belirten Prakash, Davutoğlu'nu da Nepal'e davet etti.
Prakash, ayrıca Davutoğlu'na Suriye ve İran konusunu sordu.

Singapur ve Butan Dışişleri Bakanlarıyla görüşmeler

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Singapur ve Butan Krallığı dışişleri bakanlarıyla da görüştü.
BM Genel Kurulu 67'inci dönem toplantıları sırasında ikili temaslarını sürdüren Davutoğlu, Singapur Dışişleri Bakanı Kasiviswanathan Shanmugam ile bir araya geldi.

Görüşmede, iki bakan, Güney Asya'daki ekonomik gelişmeyi ve uluslararası kuruluşlarda işbirliği konusunu ele aldı.

Bakan Shanmugam, Türkiye ile ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesini arzuladıklarını belirtirken, Ankara'da açılan elçiliğin ekonomik ve ticari konulara ağırlık vereceğini belirtti. Shanmugam da, Davutoğlu'na Suriye ve İran'ı sordu.

Davutoğlu da Shanmugam'ı Türkiye'ye davet etti.

Bakan Davutoğlu, Butan Krallığı Dışişlerinden Sorumlu Bakan Khandu Wangchuk ile de görüştü. Görüşmenin ardından, iki bakan, Türkiye ile Butan Krallığı arasında diplomatik ilişkilerin tesisine yönelik ortak bildiriyi imzaladı.

Öte yandan, Bakan Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından düzenlenen Somali konulu mini zirveye de katıldı. (USASABAH ve AA)

 

Facebook

Youtube