Türk Amerikan Dernekleri Federasyonunda Ali Çınar Dönemi Başladı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
New York\'ta kurulu Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) yeni başkanını seçti. 1956 yılında kurulan ve Amerika\'daki çatı derneklerden biri olan TADF\'nin yeni başkanı İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneği kurucularından ve pek çok dernek yöneticiliği ve üyeliği ile tanınan Ali Çınar oldu. İki yıllığına başan seçilen Çınar, New York Türkevi\'nde yapılan kongrede 213 oyun 119\'unu aldı. Oylamaya katılan diğer aday Güsan Yediç ise 84 oy aldı. Daha önce kongrede aday olacağını açıklayan Faruk Acar ise, seçimde Ali Çınar lehine seçimden çekildiğini duyurdu.


Genel Kurul\'da ilk yarış divan başkanlığı için yapıldı. Federasyon eski başkanları Değer Tunç ve Atilla Pak divan başkanı olmak için yarıştı. Yarışı Değer Tunç kazandı. Genel kurulda oylamadan önce bir önceki yönetimin faaliyetleri ve mali tablosunu değerlendirmek için söz alan Başkan Kaya Boztepe, hayal ettikerinin 10\'da birini dahi gerçekleştiremediklerini söyledi. Federasyon\'da iç çekişmelerle uğraşmaktan dışarıda faaliyet gösteremediklerini vurgulayan Boztepe, gelecek dönemdeki başkanı zorlu bir dönemin beklediğini söyledi. 2002 Kasım ayından itibaren Türkiye\'deki hükümetin Federasyon\'a bakış açısının değiştiğini, Türk tanıtma fonundan ayrılan kaynakların azaldığını iddia etti. Boztepe, hükümetin ABD\'deki tanıtım işlerine 170 milyon dolar bütçe ayrıldığını, bunun sadece yılda 300 bin dolarını Federasyonun aldığını savundu. Ancak devletin resmi rakamları Boztepe\'yi doğrulamıyor. Nitekim DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız\'ın 2010 yılında verdiği son soru önergesine dönemin Devlet Bakanı Hayati Yazıcı\'nın verdiği cevapta Tanıtma Fonu\'ndan 2003-2010 yılları arasından dünya genelinde tanıtım için 554 milyon 126 bin 77 TL harcandığı ifade edilmişti.

ALİ ÇINAR: TÜRK TOPLUMUNU KAYNAŞTIRMAK İÇİN GÖREVDEYİZ
Seçim öncesi kendisini ve projelerini anlatan Ali Çınar, Türk toplumundaki bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak için çaba harcayacaklarını ve Türk toplumuna yakışır hizmetlerle insanları bir araya getirmeye çalışacaklarını anlattı. ABD\'de sayısız dernek faaliyetine katıldığını ve destek verdiğini anlatan Çınar, Türk lobiciliğinin derneklerle yapılabileceğini ifade etti. Türk Günü Yürüyüşü\'nün önemine de değinen Çınar, yürüyüşü en iyi seçilde gerçekleştirmek için ellerinden gelen çabayı harcayacaklarını vurguladı.


Diğer aday Güsan Yediç de, siyasi geleceğini düşünerek Federasyonu kullanmak isteyenlere karşı olduğunu, vatan sevgisi ile çalışmaktan başka bir amaçlarının olmadığını ifade etti. Yediç, askeri değerlere ağırlık veren bir konuşma yaparak, \'\'Her Türk asker doğar, kimi üniformasını üzerinde kimi kalbinde taşır,\'\' diye konuştu.

FEDERASYONUN BORÇLARI
Her Genel Kurul toplantısında olduğu gibi bir önceki yönetimin mali tablosu eleştirilere konu oldu. Federasyonun borçlu olduğu kurumlar tablosunda muhasebecisi, bir internet kuruluşu ve Türk Günü Yürüyüşü\'nden kalma borçlar olduğu dikkat çekti. Eski Başkan Boztepe\'ye balo gecelerinden borçlu kalınan otellerin borçlarının mali tabloda neden olmadığı soruldu. Boztepe, kişisel hesabından verdiği çekle collection şirketine borcu ödeyerek borcu kapattıklarını söyledi. Eski Başkan Atilla Pak ile Kaya Boztepe arasında eski dönemden kalan borç nedeni ile tartışma yaşandı. Pak, Federasyon yönetimine ait olan borçların kendi kişisel borçlarıymış gibi lanse edilmesine itiraz etti.

ALACAKLARINA REHİN OLARAK FEDERASYONUN SİTESİ KAPANDI
Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu\'na ait resmi internet sitesinin kapalı olması da gündemdeki konulardan biriydi. Federasyon\'un sitesini ve haftalık bültenlerini dizayn eden ve 2009 yılında Grand Central\'de gerçekleştirilen Türk Günü etkinliğinde basılan 40 bin katalogu dizayn eden Tufan Sevimli, söz verilen parasını alamadığı ve bu yüzden Federasyonun internet sitesi bilgilerini vermediğini söyledi. Sevimli\'nin konuşmasına cevap veren Boztepe, söz verdikleri gibi reklam toplamayı başaramadıklarını, söz verdikleri halde sözlerini yerine getiremediklerini ancak aylık 2 bin dolardan yıllık 24 bin dolar borç çıkartılıp sitenin kapatılmasının doğru olmadığını savundu. Site halen kapalı bulunuyor.

DİSİPLİN KURULU SEÇİLMEDİ
Seçimlerden 113\'e karşı 84 oyla galip ayrılan Ali Çınar, kendisini seçenlere teşekkür konuşmasında, gösterilen desteğe layık olmaya çalışacağını söyledi. Yeni İcra Kurulunu açıklayan Çınar, Türk toplumunun desteğini istedi.

İcra Kurulu\'ndan sonra Denetleme Kurulu seçimi yapıldı. Oylamada en çok oyu alan İbrahim Kurtuluş, Şinasi Köse, Gülten Azer seçildi. Disiplin kurulu ise 3 adayını seçemedi. Tüzükteki açıklık gereği Disiplin Kurulu\'nu Genel Kurul değil, yönetim kurulu seçmesi kararı verildi.

 

 

Facebook

Youtube