
Dövizle askerlik dönemini 3 evre olarak ele alabiliriz. Bunlar;
Hazırlık Dönemi (Burdur 58. Piyade Eğitim Alayı'na teslim olmadan önce geçen dönem)
Askerlik Dönemi (21 günlük askerlik dönemi)
Terhis Dönemi (21 günlük askerlik vazifesinin tamamlanması sonrası Burdur 58. Piyade Eğitim Alayı'ndan ayrılış)
1- Hazırlık Dönemi
Asker adaylarının en çok sıkıntı çektiği dönem olan hazırlık dönemi, çoğu adayın sandığının aksine oldukça kolay bir evredir. Neye ihtiyacınız olduğunu ve ne tür sorunlarla karşılaşabileceğinizi önceden biliyor olmak size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Sizlere vereceğimiz bilgiler ve ipuçları ile bu dönemi en az sıkıntı ile atlatabilirsiniz.
Öncelikli olarak karşılaşabileceğiniz muhtemel sorunlar ve ihtiyaçlarınz şu şekildedir;
Burdur 58. Piyade Eğitim Alayı'na Nasıl Ulaşacaksınız?
Burdur'a Kara Yolu ile Ulaşım:
Burdur'a karayolu ile gitmek isterseniz özel arabanızla ya da bulunduğunuz ilden kalkan ve Antalya yönüne giden firmalarla Burdur'a ulaşabilirsiniz.
Burdur'dan geçen otobüs firmaları:
Anadolu Turizm
Antalya Seyahat
Kamil Koç
Metro Turizm
Pamukkale Turizm
Ulusoy
Bu firmaların dışında kendi ilinize ait otobüs firmalarıda Burdur'dan geçebilmektedir.
Burdur'a Hava Yolu ile Ulaşım:
Burdur'da havalimanı olmadığı için havayolu ile Antalya ya da Isparta Havalimanı'na ulaşarak Burdur'a geçebilirsiniz.
Antalya Havalimanı hem yurtiçi hem de yurtdışı uçuşlara açık olduğundan Türkiye'deki ve dünyadaki bir çok noktadan direkt uçuşlarla Antalya'ya ulaşım sağlanmaktadır. Antalya - Burdur arası 122 km'dir. Antalya Havalimanı'ndan isterseniz 100 Euro karşılığında taksi veya Havaş servislerini kullanarak Antalya Otogarı'na ulaşıp buradan Burdur'a giden otobüsleri kullanabilirsiniz.
Isparta Havalimanı sadece yurtiçi uçuşlara açıktır ve Türk Hava Yolları'nın tarifeli seferleri ile ulaşım sağlanmaktadır. Isparta'dan Burdur'a taksi ya da otobüslerle 51 km'lik yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz.
ÖNEMLİ: Burdur'a yanlız gidiyorsanız Facebook'ta açılan grubua üye olarak tertiplerinizle askerlik öncesinde tanışarak Burdur'a birlikte gidebilirsiniz. özellike havalimanlarından taksi ile ulaşmak isterseniz 4 kişi taksi ile daha hesaplı yolculuk yapabilirsiniz.
Artık Birliğinize ulaştınız, ailenize haber verme zamanı!
Burdur 58. Piyade Eğitim Alayı'na teslim oldunuz ve şimdi ailenizle konuşmak istiyorsunuz. Sorun yaşamamak için önceden tedbir alabilirsiniz.
Sevdiklerinizle Nasıl Konuşabilirsiniz?
Askerde sevdiklerinizi sadece ankesörlü telefonlardan arayabilirsiniz.
Arama yapmak için isterseniz Türk Telekom'un arama kartlarını kullanabilirsiniz. Bu kartlara birçok büfeden ulaşabilirsiniz. Bunun yanında özel firmalara ait arama kartlarını da (calling card) kullanabilirsiniz.
Bizim tavsiyemiz arama kartlarını kullanmanız yönünde olacaktır. Çünkü bu kartlarla kart yuvaları bozuk olan telefonlarda sıra beklemeden ve arkanızda bekleyen olmadan sevdiklerinizle konuşabilirsiniz. Bakiyeniz bittiğinde müşteri hizmetlerini arayarak kredi kartınız ile dakika satın alabilir ve askerliğiniz bitene kadar sorunsuz ve ekonomik bir şekilde aramalarınızı yapabilirsiniz.
Yemin Törenine Gelecek Ailenizle Nerede Kalacaksınız?
Askerliğinizin ilk haftasının sonunda yemin töreni düzenlenmektedir. Yemin töreni sonunda iki günlük ev izni alabilirsiniz. Bunun için sizin ve ailenizin kalacağı yeri komutanlarınıza bildirmeniz yeterlidir. Ancak bundan önce ailenizle kalacak yeri önceden ayarlamanızı tavsiye ederiz. Yaşanacak yoğunlukta Burdur'daki tüm oteller ve misafiraneler dolu olacaktır. Hem dolu olmayan hem de hesaplı bir yer bulmak için önceden rezervason yaptırabilirsiniz.
Burdur'de yer alan otellerin adres ve telefonlarına ulaşmak için tıklayın.
Burdur'da bulunan otel ve pansiyonlar için tıklayın
İhtiyaç Listesi
Askerlik süresince size lazım olacağını düşündüğümüz ihtiyaç listesiniz sizin için oluşturduk. Yanınıza gerekli olan eşyaları alarak ekstra maliyetten ve fazla eşya taşımaktan kurtulabilirsiniz.
Genel ihtiyaç listesi:
Traş Takımı (traş makinası da olabilir)
Diş fırçası
Diş macunu
Şampuan
Sabun
Deodorant
Tırnak makası
İç çamaşır (yeşil renk)
Fanila/aklet (yeşil renk)
Siyah çorap (eğer kışın gidiyorsanız kışlık olmasında yarar var.)
Terlik
Günlük kıyafet (çarşı izinlerinde giymek için)
Arama kartı
Siyah ayakkabı boyası
Boyun cüzdanı
Kış ayları için eldiven ve içlik
Yukarıdaki liste genel olarak bir askerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Teslim olduğunuzda birliğinizin size vereceği ayrı bir tedarik paketi olacaktır.
Gidiş Dönüş İşlemleri
İhtiyaç listenizi tamamladıktan sonra hazırlık döneminde yapmanız gereken en önemli şey gidiş-dönüş biletinizi ve ulaşım işlemlerinizi tamamlamak olacaktır. Birliğe teslim olma dönemlerinde aşırı yoğunluk söz konusu olduğu için bilet alımlarını son günlere bırakmanız durumunda planlarınızda aksama meydana gelebilir. Bu yüzden gidiş dönüş biletinizi önceden almak sizin için daha hesaplı olacaktır.
2- Askerlik Dönemi
Dövizle askerlik dönemi genel olarak 3 evreden oluşur. Bunlar;
İlk evre: Kayıt işlemlerinin tamamlanması, koğuşa yerleşme, yemin töreni provalarının yapılması. Cuma günü yemin edilmesi.
Ikinci evre: Konferansların başlaması, moral konseri
üçüncü evre: Mekanik ve atış eğitiminin verilmesi, piyade tüfeğinin tanıtımı ve atışların icra edilmesi. Konferansların devamı.
Askerlik eğitiminiz süresince birer gün ara ile manganızın banyo günü olur. Ayrıca sabah 5 ve akşam 10 saatlerinde ihtiyaç banyosu da yapılabilmektedir. Ayrıca akşam eğitim sonrası kendini iyi hissetmeyenler de doktor muayenesine gidebilir.
Haftasonları çarşı iznine çıkabilir ve sabah 9 ile akşam 5 arası Burdur'da gezebilirsiniz.
3- Terhis Dönemi
21 günlük askerlik vazifenizin sonunda "tezkere" almaya hak kazanırsınız. Terhisinizden sonra evinize dönmeden önce sevdiklerinize askerlik anılarınızı temsil eden "terhis bayrağı" hediye edebilir ve bu gururunuzu onlarla da paylaşabilirsiniz.Kaynak: Mezun.com