Türk-Amerikan Dernekleri Asemblesi'nin 2013 yılındaki başkanlığı için Türk toplumunun içinde aktiviteleri ile tanınan iki isim aday oldu. Daha önce Chicago'da kurulu Turkish American Cultural Alliance başkanlığını ve ATAA yönetiminde görev yapan Mehmet Çelebi ile İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneği kurucularından, Yurtdışı Türkleri Danışma Konseyi Üyesi ve ATAA yönetim kurulu üyesi Ali Çınar, gelecek dönem başkanı (President-Elect) olabilmek için adaylıklarını açıkladı. İki ismin dışında New Jersey'de yaşayan ve ATAA Mütevelli Heyet üyesi Mehmet Toy da adaylığını açıkladı. Ancak Çelebi ve Çınar'a göre Toy'un şansının daha az olduğu değerlendiriliyor.
ATAA'deki seçim prosedürüne göre Ergün Kırlıkovalı, şu anki başkan Günay Övünç'ten boşalan koltuğa iki yıllığına oturacak. Kendisi başkan olmadan önce President-Elect olarak görev yapan Kırlıkovalı'dan boşalan koltuğa da Ali Çınar ya da Mehmet Çelebi oturacak. İki isimden biri başka aday çıkmazsa 2014 yılından itibaren de derneğin başkanı olacak.
Washington, DC merkezli ATAA'nın başkanlarının da aynı şehirde olmaması geçmiş yıllarda eleştiri konusu olmuştu. Orhan Kaymakçalan (2000-2002) Chicago'dan, Ercüment Kılıç (2002-2004) Washington, DC'den, Vural Cengiz West Pal Beach'ten (2004-2006) Nurten Ural (2006-2008) Detriot'ten ve son başkan Günay Övünç'te yine DC'den derneği yönetmişti.
12 Kasım 2006'da yapılan seçimlerde Şaduman Gürbüz ile Günay Övünç arasında başkanlık yarışında büyük tartışmalar yaşanmış, ATAA bu konu nedeniyle davalık olmuştu, Genel Sekreter Oya Bain istifaya davet edilmişti. Tartışmalara neden olan konu ise 3 Ekim 2006'da toplanan ve Dr. Orhan Kaymakçalan, Tolga Çubukcu, Ercüment Kiliç, Vural Cengiz and Nurten Ural’dan oluşan aday gösterme komitesi ATAA üyelerinin önerdigi iki isimden sadece Saduman Gürbüz’ün oy pusulasına konulmasına Günay Övünç'ün aday listesine koymamış,daha sonra Övünç'ün ismi ATAA yönetim kurulu tarafından aday listesine eklenmişti. Postayla yapilan seçimleri de Günay Övünç’ün 82’ye karsi 91 oyla kazandığı 28 Ekim 2006'da ilan edilmişti.
MEHMET ÇELEBİ
ATAA Seçilmiş Başkan adayı olan Türk-Amerikan toplumunun önemli figürlerinden Mehmet Çelebi, Chicago'da Türk Amerikan Kültür Birliği (TACA) Başkanı olarak görev yapan Çelebi, yaklaşık 5 yıl süresince ATAA Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Midwest Türk Amerikan Doktor Derneği (TADAM) ve Türk Amerikan Bilim Adamları Mühendisler ve Mimarlar Derneği (ATASEA)’nın kuruluşu sürecine önemli katkılarda bulundu. Çelebi, birçok kez “en iyi etnik festival” ödülü alan, Türk yöneticiler tarafından ülke dışındaki Türk festivallerine örnek gösterilen ve bu yıl 9. yılında olan Şikago Türk Fetivali’nin kurum aşamasında da rol aldı.
ABD’deki Başkanlık Seçimleri’ne Türk toplumunun sesini taşımak üzere 2007’de Hillary Clinton’ın Başkanlık Seçimi kampanyasına katılan Çelebi, kampanya sürecinde en çok mali destek toplayan çalışanlardan biri oldu. Clinton tarafından finans komitesi eş başkanı ve İllionis delegesi olarak atanan Çelebi, bu pozisyona atanan ilk Türk-Amerikalı oldu.
2008’den beri Chicago Üniversitesi Harris Kamu Politikası Okulu’nda Dekan’ın Uluslararası Konsey Üyesi olarak Türk akademisyenler ve iş camiasına ilişkin projeler üzerinde çalışan Çelebi, ayrıca yaşlanmaya bağlı rahatsızlıklara ilişkin tıbbi araştırmalar yürüten küresel bir araştırma kuruluşu olan Buck Araştırma Enstitüsü’nde Danışma Konseyi üyesi olarak hizmet veriyor.
ALİ ÇINAR KİMDİR?
1999 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitiren Çınar, New Haven Üniversitesi'nde Uluslarası İşletme masterini yaptı. Aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışan Çınar, iki yıl boyunca Uluslarası Öğrenci Derneği Başkanlığı'nı yürüttü. Çınar, mezun olmadan önce üniversite rektörlüğü tarafından 500 uluslarası öğrenci arasından seçilerek Uluslarası Olağanüstü En Başarılı Öğrenci Ödülü'ne layık görüldü. 2004, 2005 ve 2006 yıllarında, Harvard Business School , MIT ve New York Üniversitelerinde işletme diploma programlarını başarı ile tamamlayan Çınar, 2002-2008 yılları arasında "Concord" adlı şirketinde İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü olarak çalıştı ve 25 milyon dolar üzerinde projeleri yönetti. Son 3 yıldır, Fortune 500’de olan bir finans şirketinde çalışan Çınar'ın, bulunduğu şirkettende aldığı 8 ödülü bulunuyor. TOBB'a bağlı Dünya Türk Girişimcileri Konseyi'nin aylık çıkardığı Başarılı İşadamları bölümünde kendisiyle yapılan röportaj yayınlanan Çınar ayrıca 2004 ve 2005 yıllarında Amerikan Askeri Akademisi'ndeki konferanslara "Dünyada İşletme ve Pazarlama" konusunda konuşmacı olarak katıldı.
Türk-Amerikan toplumu içinde aktif olarak çalışan Çınar, özellikle lobicilik faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla Amerika genelindeki etnik gruplara yakın olmak amacıyla çalışmalar yapmaktadır.Amerika'daki Türk toplumu ve ülkemiz lehine gelişecek çalışmalara on ayak olmuş ve Amerikan içinde birçok toplantıya konuşmacı olarak katılmıştır. (Kaynak: Hürriyet USA, Turkisn NY)