Bergen Diyanet Camii ve Kültür Merkezi'nde Sona Yaklaşılıyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
New Jersey'de (NJ) Türk halkının yoğun olarak yaşadığı Cliffside Park şehrinde uzun zamandır beklenen cami projesinde finale yaklaşılıyor. Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gözetiminde yaklaşık iki yıldır süren Bergen Diyanet Camii ve Kültür Merkezi projesinin hayata geçirilmesine az kaldı. Proje kapsamında satın alınan fakat henüz ödemesi bitmeyen bina ve diğer giderlerin de içinde bulunduğu bütçe açığının kapatılması amacıyla dün bir yardım ve bağış programı düzenlendi. Bağışta Din ve Sosyal İşler Ataşesi Süleyman Duman, 300 bin doları vakıflarının karşılayacağını açıkladı.  

Türk-Amerikan toplumunun yanında diğer müslüman komünitilerini de biraraya getirmesi planlanan projede ayrıca gelinen son durumu anlatmak ve cami yerini göstermek maksadıyla da yapılan kahvaltılı tanıtım programı, özellikle Cliffside Park kenti ve çevresinde yaşayan Türkler tarafından büyük ilgi gördü. 

Önceden mason locası şimdi ise cami ve kültür merkezi haline getirilecek olan binanın kendi içinde gerçekleşen toplantıda konuşan New York (NY) Başkonsolosluğu Dini ve Sosyal İşler Ateşesi Süleyman Duman, sözkonusu projenin hayati önemi olduğunu söyledi. Duman, “Şu an burada yani NJ’nin bu yakasında tarihi bir an yaşıyoruz. Müteşebbis arkadaşlarımızın girişimleriyle oluşturulan bu hizmet, Amerikan-Türk toplumunun olduğu kadar çevrede yaşayan farklı milletlerden olan müslümanların da sosyal, kültürel, maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılayacak.” dedi.  Camilerin bütünleştirici özelliğinin olduğunu ifade eden Duman, Bergen Diyanet Camii ve Kültür Merkezi’nin hizmete girdikten sonra dini faaliyetlerin yanında bir diyalog merkezi olmakla birlikte herkesin sevincini ve üzüntüsünü birarada paylaşabileceği ortak bir mekan olacağını kaydetti. 

Bergen Diyanet Camii ve Kültür Merkezi’nin çocuklar için önemine değinen Duman, “Bu Bergen Camii diğer tüm camiler gibi Amerika’da yetişecek yeni neslin Amerikan toplumuyla sevgi, hoşgörü ve barış içinde yaşamalarını sağlayacak bir kurum olacak.” diye konuştu.   

Türk-Amerikan Diyanet Vakfı’nın (Turkish-American Religious Foundation - TARF) Türkiye’deki Diyanet Vakfı’nın kardeş kuruluşu olduğunu belirten ateşe Duman, bağışta bulunan herkese ve müteşebbislere teşekkür ederek sözkonusu projeye  T.C Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 300 bin dolar yardım yapılacağının müjdesini de verdi.      

İki yıl içinde zor bir aşamadan geçtiklerini belirten Diyanet Bergen Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tunç Özlü, gelinen güzel noktanın tahayyüllerin de üzerinde olduğunu söyledi. Katılımcıların cami projesi için satın alınan binayı görebilmeleri için programı binanın kendi içinde yapmayı tercih ettiklerini ifade eden Özlü, şeffaflığın kendileri için en önemli mesele olduğunu kaydetti.       

Zaman Gazetesi’ne bir değerlendirme yapan NJ Paterson Karaçay Türkleri Camisi İmamı Cihan Yalçınkaya birlik beraberlik ve sinerjinin önemine değindi. Yalçınkaya, “NJ’deki tüm camiler ve Din Ateşeliğimiz desteğini esirgemiyerek elinden gelen bütün yardımı yapıyor. Başta biraz tedirginlik yaşadık ama NY Din Ateşemizin de girişimleriyle Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelen yardımla çok rahatladık. Pazar tatil gününde buraya gelerek destek veren insanımızın aşkla şevkle bu işe sarılmaları hepimizi çok mutlu ediyor. Bu yerin en büyük önemi; çocuklarımızı kendilerini ifade edebilecekleri bir ortamı sağlamasından kaynaklanıyor.” dedi.

Cami ve Kültür Merkezi’nin açılacağı bölgeye dikkati çeken Yalçınkaya şunları söylüyor: “Cliffside Park, NY özellikle Manhattan’a çok yakın bir şehir ve bu yönüyle çok önem arzediyor. Sadece NJ’de yaşayan Türk toplumu ve tüm müslümanların değil, aynı zamanda NY’takilerin de rahatlıkla ulaşabileceği bir yer. Caminin tam karşısında bir kilisenin olması da çok güzel burada tam bir İstanbul havası esiyor.” 

Üç katlı ve bahçeli olan binanın zemin kattındaki büyük salonda yapılan kahvaltılı toplantıda katılımcıların birbirleriyle sıcak muhabbetler kurması gözlemlendi. Binanın tamamen devir tesliminin 20 Mayıs’ta yapılacağını, dolayısıyla çok fazla zamanın kalmadığını belirten Diyanet Bergen Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Sertbaş, ismini sonsuza dek yaşatmak isteyenlere kapının açık olduğunu kaydetti. Zaman’a konuşan Sertbaş, “300 bin dolar bağışta bulunan yardımseverin adını veya sevdiklerinin ismini caminin adı olarak koyacağız. Dolayısıyla o kişinin adı camiyle birlikte hem bu dünyada hem de ahirette yaşayacak.” dedi. Caminin kurucu üyelerinden işadamı Sertbaş, her türlü yardıma açık olduklarının ve yapılan tüm bağışların karşılığında TARF’a ait makbuzların verildiğinin altını çizdi.

Katılımcılardan Cliffside Park’a oturan Nesrin Kesiktaş, “Yıllardır özlemini çektiğimiz cami ve kültür merkezimize nihayet kavuşuyoruz. Bu yer bizi yani Türk toplumumuzu ve kültürümüzü Amerika’da dışa dönük temsil eden önemli yerlerden biri olacaktır.” şeklinde konuştu.

Yabancı müslimanların da katılım gösterdiği programın davetiyesinde çocukların özellikle getirilmesi belirtilmiş. Her yaştan çocuğun bulunduğu tanıtımda çocuklar neşe içinde koşuşturdular.

Birleşmiş Milletler Arapça Dili Koordinatörü Samia Sayed Hantasser, Amerika’da çocuklar için olmazsa olmaz mekanların başında camilerin geldiğini söyledi.

Yine Birleşmiş Milletler’de Arapça öğretmenliği yapan Jalileh Atub ise, “Böyle bir yere hem çocuklarımızın hem de bizim çok ihtiyacımız var. Çocuklar toplumdan yanlış şeyler öğrenebiliyor ve bizim bu çocuklara doğru olanı öğretmemiz en büyük vazifemiz. İnşaallah bu camide güzel şeyler öğrenecekler.” dedi. 65 yaşında olmasına rağmen hala öğretmeyi ve öğretmenliği bırakmadığını söyleyen Atub, aile yapısının korunmasının gerekliliğine işaret etti. Bayan Atub, ihtiyaç durumunda Bergen Diyanet Camii ve Kültür Merkezi’nde gönüllü olarak Arapça dersleri verebileceğini de dile getirdi.   

Misafirlerden üç çocuk sahibi Rusyalı müslüman Oksana Hassan, “Çocuklarımın ibadet edebilecek ve İslami öğretileri öğrenebilecekleri; benim de başka müslümanlarla iletişim halinde olabileceğim bir yere ihtiyacımız var. Camiler bunun için gerekli.” dedi. İnternet üzerinden ticaret yapan Oksana hanım şöyle devam etti: “Burada olmaktan çok mutluyum. Karşımda şu an Türk, Bosnalı, Mısırlı, Arap ve bilmediğim farklı ülkelerden müslümanlar var eğer burası olmasa biraraya gelebilir miydik.”

Proje kapsamında cami hizmetlerinin yanında sosyal ve kültürel programlarla çocuklara, yaşlılara ve gençlere yönelik yapılacak aktiviteler de yer alıyor. Cuma günleri fakirlere çorba dağıtımı, İngilizce ve Türkçe ders verilmesi de planlananlar arasında. Açık bağış uygulamasının yapıldığı toplantıda yardımda bulunanların isimleri sineviyona yansıtıldı. Yaklaşık 2 saat süren  program dua ile sona erdi.

28 Şubat 2011’de binanın cami yeri olarak belediye tarafından onaylanmasından sonra caminin açılabilmesinin önünde tek engel olarak görülen bütçe açığında gelinen son drurum şöyle; bina 900 bin dolara 90 bin doları peşinat olarak ödenerek satın alınmış, toplanan miktar 395 dolar (300 bin dolar Din Ateşesi Süleyman Duman tarafından taahhüt edildi), kalan miktar ise 415 bin dolar. Binanın devir teslimine 45 gün kaldığı ve bu süre zarfında  yeterli miktarın toplanamaması halinde ise projenin iptal olma ile karşı karşıya kaldığı  bildirildi.

Son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı TARF destekli Türk-Amerikan toplumu tarafından Amerika’nın Doğu bölgesinde iki cami ibadete açılmıştı. Bunlardan biri NY’un Long Island kentinde; diğeri ise yine NY, Brooklyn’de yapım aşaması ortalama yedi yıl süren Eyüp Camii. 

Bergen Diyanet Camii ve Kültür Merkezi hakkında detaylı bilgi edinebilmek için www.diyanetcamii.com veya www.bergencamii.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Bağış yapmak isteyenler için banka hesap numaraları şöyle:

- T.C Ziraat Bankası
New York Şubesi
Office of Social Attache
Hesap No: 201219

- Valley National Bank
T.A.R Foundation Inc.
Hesap No: 041-185-706

 Çek veya Money Order’larınız için adres:
T.A.R.F
PO.Box 2181 Cliffside Park, NJ 07010
Bergen Diyanet Camii ve Kültür Merkezi
Adres: 240 Knox Avenue Cliffside Park, NJ 07010
Website: www.diyanetcamii.com veya www.bergencamii.com 
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: 201-667-2380; 201-667-2381
(Kaynak: Semanur Yıldız, Zaman)

Facebook

Youtube