
Bir diğer yasa ise kaçak göçmenliği caydırıcı olacağı öne sürülen bir uygulama başlatıyor: Misafir işçi programı.
Utah Valisi Gary Herbert'e göre, "yapılabileceklerin en iyisi yapıldı ve Utah diğer eyaletlere, hatta Washington DC'ye yani federal hükümete de örnek olmalı." Örnek uygulama ile özellikle "misafir işçi programı" kastediliyor.
Oysa konuyla ilgili uzmanlar pek aynı görüşte değil. Washington'da bulunan göçmenlerle ilgili bir araştırma ve düşünce kuruluşunda uzman olan Steven Camarato, Utah yasasının yeni bir şey getirmediğini, misafir işçi programının da içerikten yoksun olduğunu belirtiyor.
Rice Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Mark Jones ise "federal hükümete örnek teşkil etme" konusunda Utah Valisi kadar iyimser değil. Jones, "Utah yasası, göçmenler konusunu kamuoyu ve siyaset nezdinde canlı tutmakla birlikte, herşeyin bir güçler dengesi üzerinde yürüdüğü Washington'dan kapsamlı bir göçmenlik reformu beklenmemelidir" diyor.
Utah Valisi göçmenlere ilişkin torba yasayı onaylamadan önce yapılan aleyhte gösterilerde "Utah, İkinci Arizona Olmasın" ve "Aileleri Dağıtmayın" pankartları öne çıkmıştı.
Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren ticaret ve göçmenlik avukatı Cahit Akbulut, son yıllarda bazı eyaletlerde birbirinin ardından gelen yeni yasalarla göçmenler ülkesi Amerika’nın bu ülkede yaşayan göçmenlere hayatı zorlaştırdığını ifade ederek, “Bu tür yasalar diğer eyaletlere de yayılabilir” dedi. (ANKA)