California Eyaleti Soykırım İddialarında Geri Adım Attı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
ABD 9. Bölge Federal Temyiz Mahkemesi, Ermenilerin sözde soykırım iddialarını Kaliforniya eyaletinde tanımanın, Amerikan dış politikaları ile bir çelişki yaratmayacağına karar verdi. Kadın yargıç Dorothy Nelson fikrini değiştirerek geçtiğimiz yıl aldığı kararından vazgeçti ve ABD temyiz mahkemesi böylece skandal bir karara imza atmış oldu. Temyiz mahkeme heyeti tarafından 2-1 olarak alınan kararın ardından 1915 olaylarında yakınlarını kaybedenlerin, ABD’de sigorta şirketlerine kararı emsal gösterip dava açma hakkı doğmuş oldu.
Aynı mahkeme geçtiğimiz yıl aldığı kararda ABD dış politikasının federal hükümetin yetkisinde olduğuna karar vermiş ve Ermeni soykırımı iddialarının federal hükümetçe resmen tanınmadığı için 1915 olaylarında ölenlerin yakınlarının yabancı sigorta şirketlerine dava edemeyeceğine hükmetmişti.

Ermeni diasporası kararı sevinçle karşılarken diaspora medyası kararı “zafer” olarak değerlendirdi. ABD medyası da, temyiz mahkemesinin geçtiğimiz yıl aldığı kararın aynı mahkeme heyeti tarafından tersine alınan bir kararla Ermenilerin lehine çevrilmesini sıradışı alınmış bir karar olarak değerlendirdi.

Geçtiğimiz yıl aynı temyiz mahkemesi, Kaliforniya eyaletinde 10 yıl önce kabul edilen ve 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçı yakınlarına, sigorta şirketlerine karşı dava açma yetkisi veren ve böylece Ermenilerin yakınlarına hayat sigortası kapsamında ödeme yapılmasını öngören yasayı iptal etmişti.

Kaliforniya eyalet senatosu tarafından 2000 yılında kabul edilen yasa, hayat sigortası yaptırdıktan sonra 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarına, sigorta bedellerini almak için sigorta şirketlerine karşı dava açma hakkı tanıyordu. Söz konusu yasada, 1915 olaylarının “soykırım” olduğu iddia ediliyordu. San Francisco’daki 9’uncu temyiz mahkemesi, yasayı ABD’nin resmi dış politikasına “anayasa dışı bir müdahale” olarak nitelendirmiş ve yasanın iptaline karar vermişti. Temyiz mahkemesinin aldığı kararda, yasanın ABD’nin federal yönetimi tarafından belirlenen dış politikasına karşı eyalet yasasının bunu ihlal edemeyeceğine hükmedilmişti. (ANKA)

Facebook

Youtube