Anadolu Kültür ve Yemekleri Los Angeles'ta

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’, Anadolu'yu adeta Los Angeles'a taşıdı. İstanbul, Van, Mardin, İzmir, Konya ve Gaziantep şehirlerinin dev maketleri ile Türkiye, Amerika'da yeniden inşa edildi. Dolmabahçe Kapısı ile konuklarını karşılayan İstanbul standında üç boyutlu Kız Kulesi ve İstanbul Boğazı manzarası, Sultanahmet Camii ve Haydar Paşa Tren İstasyonu, ziyaretçileri Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan şehirde minik bir gezintiye çıkarıyor. Topkapı Sarayı maketinin yer aldığı alanda padişah, şehzade ve yeniçeriler yürüyüş yaparken saray içinde gün boyunca Kur'an-ı Kerim tilaveti yapılıyor. Mehter takımının saray önündeki konseri ise katılımcılardan büyük alkış aldı. Erzurum’un Çifte Minareli Medresesi, Eskişehir Odun Pazar Evleri, İsmail Fakirullah Hazretleri’nin Türbesi, Hz. Meyrem’in Evi, Sümele Manastırı, Ankara Hacıbayram Camii aynı festival alanında misafirlerini ağırladı.

Yemek reyonları ile çeşitli el sanatlarının sergilendiği standlar festivalin ilk gününde büyük ilgi gördü. Van şehri, 3 boyutlu dev maket önünde çekilen halay ve sergilenen Van Kedisi en çok ziyaretçi çeken bölümlerden biri oldu. Kahramanmaraş’tan gelen dondurma ustası Yaşar Kurt, ziyaretçilere yaptığı külah şov ile gün boyu misafirleri eğlendirirken Anadolu yemeklerine ait tariflerin uygulamalı olarak verildiği sınıfın ise gün boyu öğrencisi eksik olmadı.

Namaz vakitlerinde okunan ezanlar, Maraş dondurmasından Los Angeles’da Ermeni asıllı usta Agop’un yaptığı simitlere kadar fuar alanının orta yerinde kurulan kahvehaneler ziyaretçilere tam anlamı ile Anadolu’da soluklanma imkanı verdi.

Çeşitli yörelere ait halk oyunlarının da sergilendiği festival, çevre okulların öğrencilerinden yoğun ilgi gördü. Los Angeles'ta bulunan pek çok devlet okulunda festivalde tanıtılan 14 Anadolu uygarlığı öğrencilere ödev olarak verildi.

ZİYARETÇİLER ‘UYGARLIK YOLU’DAN GEÇEREK ALANA ULAŞTI
55 dönümlük arazi üzerine adeta yeniden inşaa edilen Anadolu şehirlerini görmek isteyen ziyaretçiler, alana ‘Uygarlık Yolu’nu geçerek ulaştı. Festivalin girişine kurulan Osmanlı, Selçuklu, Roma, Bizans, Hitit, Lidya gibi Anadolu medeniyetlerini simgeleyen maket kapılar kuruldu. Alana girişte Truva Atı’nın bire bir kopyası ziyaretçileri karşılarken her kapının girişinde bulunduğu döneme ait kıyafetler içinde Hollywood aktör ve aktristleri misafirleri karşıladı. Misafirler son olarak Türkiye Cumhuriyeti'ni simgeleyen kapıdan geçtikten sonra festival alanına ulaşıyor. 

Pasifica Enstitüsü tarafından organize edilen festival için bu yıl 30 konteynırlık malzeme kullanıldı. Enstitü Başkanı İbrahim Barlas, bu yıl festivale 60 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini söyledi. Barlas, festivalin bu yılki sloganının, 'Discovering Türkiye' (Türkiye’yi Keşfedelim) olduğu bilgisini verirken, resmi açılış programının Cumartesi günü yapılacağını söyledi.

Pazar akşamına kadar devam edecek olan festivale Türk-Amerikalıların yanı sıra, Amerikalı, Ermeni, Süryani gibi farklı milletlerden birçok ziyaretçinin ilgi göstermesi bekleniyor.

Facebook

Youtube