Gezici Kahve Evi Amerika Yollarına Çıkmaya Hazırlanıyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

ABD'de yaşayan genç Türkler, Amerikalılara Türk kültürünü daha iyi tanıtmak için ''Gezici Türk Kahvesi Evi''yle yollara çıkmaya hazırlanıyor. Gizem Şalcıgil White ve Türk Amerikan toplumunda aktif görev alan 10 arkadaşı, yaşadıkları ABD'de, Amerikalılara Türkiye'yi daha iyi tanıtmak için gönüllü olarak yıllardır çabalayan gençlerden...


 


Onların, iki toplumu birbirine yakınlaştırma ve aradaki anlayışı artırmak için seçtikleri yol ise kahve... Neden mi? Çünkü Amerikalıların sabah güne başlamak ve işte günün sonunu getirebilmek için ellerinden düşürmedikleri, Türklerin de keyif yapmak ve ''sohbetin belini kırmak için'' vazgeçilmezi olan bir şey varsa o da kahve.

Buna bir de ''Bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı vardır'' sözünü ekleyince, önce uluslararası dijital bir kahve evi olan Turkayfe.org isimli sosyal iletişim ağını kuran bu gençler, şimdi de Amerikalılar ile Türkler arasındaki bu ortak ögeden yola çıkarak, Türkiye'nin tanıtımını ''toplumlar arasında sıcak iletişim kurarak'' daha da artırmak için yollara düşecek.

Gezici kahve evi yollarda...

Gençler, ''Gezici Kahve Evi'' projesiyle, üzeri Türk kahvesi ile Türkiye'nin turistik yerlerinin resimleriyle giydirilmiş kahve tırıyla yola çıkıp, ABD'nin Washington, Baltimore, Pittsburgh, New York, New Haven, Boston olmak üzere 6 büyük şehrine seyahat edecek.

Gezici Kahve Evi, bu şehirlerdeki önde gelen üniversitelerde ve festival alanlarında ''kahve molası'' verecek ve Türkiye tanıtım broşürleri sergilenecek.

Burada Amerikalılara, Kurukahveci Mehmet Efendi'nin desteğiyle Türk kahvelerini ücretsiz ikram edecek olan gönüllüler, daha sonrasında düzenlenecek tanıtım etkinliklerinde ''kız isteme merasimleri'' gibi kahvenin Türk kültüründeki önemini anlatan kısa tiyatro gösterileri sahneleyecek, Türk kahvesinin tarihi ve kahve kültürü üzerine sunuşlar yapacak.

Bu etkinliklerde ayrıca, LÖSEV ve ABD'de faaliyet gösteren bir çocuk vakfına bağış toplanacak. Bu vakıflara belirli miktarın üzerinde bağış yapanlar da ''kahve falı''yla ödüllendirilecek.

Etkinlikler, şimdilik 6 şehirde düzenlenecek, ama finansman sağlanması halinde, ABD'nin diğer şehirlerine ve batı yakasına doğru da genişletilecek.

''Destek bekliyoruz''

Türkiye'nin ülke markalaşması sürecine katkıda bulunmayı amaçlayan Turkayfe.org sitesinin kurucusu ve projenin direktörü Gizem Şalcıgil White, projeyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Amerikalılara Türk kültürünü tanıtmak için neden kahveden yola çıktıklarına yönelik soru üzerine Şalcıgil White, ''Amerikalılar kahveye inanılmaz düşkün, sabah işe giderken veya işte günün sonunu getirebilmek için vazgeçemedikleri bir şey varsa o da kahvedir. Bizim kültürümüzde de Türk kahvesinin çok özel bir yeri var. Bizde kahve keyif için içilir ve bir sosyalleşme aracıdır, kültürümüze de işlemiştir. Dolayısıyla kahvenin hem Amerikalılar hem de bizim için özel yeri var, bu nedenle birbirimizi daha iyi anlamaya, kahve sohbetleriyle başlamanın güzel olacağını düşündük'' dedi.

Şalcıgil White, ABD'de Türk kültürünün yeterince tanınmadığını, her gün vazgeçmeden içtikleri kahvenin, Avrupa'ya Türkler sayesinde yayıldığını bilmediklerini belirterek, ''Aslında iki toplum arasında çok az bilinen böylesine önemli bir bağ var. Biz de bu bağı kahve kültürü etkinlikleri ile hatırlatmak istedik'' diye konuştu.

Bu tanıtım projesine Washington Amerikan Türk Derneği (ATA-DC), Türk Hava Yolları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Washington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ve Türk Amerikan Dernekleri Asamblesinin sponsor olduğunu, ayrıca Garanti Bankası'nın da Turkayfe.org sitesine medya desteği vereceğini anlatan Şalcıgil White, gönüllü olarak Türkiye tanıtımı için yola çıkan bu kahve tırına hem kurumsal hem de bireysel olarak destek beklediklerini ifade ederek, ''İlgilenen herkesi bu çabamıza ortak olmaya bekliyoruz'' diye konuştu.

Şalcıgil White, bir soru üzerine, bu projede toplamda 10 gönüllü olarak yer aldıklarını ve kahve tırıyla şehirleri tek tek dolaşacaklarını anlattı. AA

Facebook

Youtube