Burcu Baykurt - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - Amerika Türk Kadınlar Birliği'nin organizasyonuyla Yıldız Kenter ve Talat Halman 9 Ekim Cumartesi akşamı Türk'ün Aşkı adlı performansla New York'lularla buluşacak. Atatürk Korosu'nun da eşlik edeceği etkinlik Yunus Emre, Mevlana, Nazım Hikmet ve Orhan Veli gibi Türk sanatçıların aşk şiirlerinden oluşan bir derleme. 13 Ekim'de de Washington DC'de gerçekleşecek performans için New York'ta bulunan Yıldız Kenter ve Amerika Türk Kadınlar Birliği Başkanı Şermin Özçilingir ile the Marmara Manhattan'da keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Çok uzun yıllardır birlikte çalıştığı Talat Halman ile bu projede de birlikte olmaktan çok keyif aldığını söyleyerek söze başlayan Yıldız Kenter, Türk sanatçılar tarafından yazılmış aşk şiirlerinden derlenen bu performansı çok severek icra ettiğini söyledi. 'Ben zaten on üçüncü yüzyıl Türk edebiyatını, Yunus Emre'yi, Mevlana'yı ayrı bir seviyorum. Pırıl pırıl bir sanat dönemiymiş o' diyen Kenter, Talat Halman'ın her sergiledikleri performansa özel bir yenilik çıkarttığını, bunların bazen kendisine bile sürpriz olduğunu söyledi. Cumartesi akşamı İstanbul ile ilgili slide gösterileri yanında Atatürk Korosu'nun kendisine eşlik edeceğini söyleyen Kenter, 'Her oyunda doğaçlamalar ve görsel/işitsel yenilikler var. O yüzden hep bir tazelik oluyor performanslarda' dedi. Türk'ün Aşkı'nı uzun süredir sergilediklerini belirten Yıldız Kenter, özellikle eğitim ile ilgili konularda yardım talebi geldiğinde hiçbir zaman para istemeden olumlu cevap verdiklerini söyledi.
Yıldız Kenter ile ilk olarak Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde bir araya gelmek istediklerini ama bir türlü zaman planları uymadığı için gerçekleştiremediklerini söyleyen Amerika Türk Kadınlar Birliği Başkanı Şermin Özçilingir, 'Yıldız Kenter'e duyduğum kişisel hayranlık dışında onun Türk kadının en iyi temsil eden isimlerden biri olduğunu düşünüyorum. Onu tanımaktan ve birlikte bir etkinliğe imza atmış olmaktan çok mutlu oldum' dedi.
Yıldız Kenter oyunculuk hayatının belli bir döneminde Rockefeller Bursu ile Amerika'ya geldiğini ve burada bir süre eğitim aldığını belirtti. O dönem küçük kızından ve annesinden ayrı kaldığı için eğitimini yarım bırakmak zorunda kalan Kenter, Amerika Türk Kadınlar Birliği sayesinde burada olmaktan çok mutlu olduğunu ekledi. Yeni sezonda Aliye Berger'in hayatı üzerine Hayati Çıtaklı'nın yazdığı tek kişilik bir oyun sergileyecek olan Yıldız Kenter şu anda oyunun provaları nedeniyle çok heyecanlı olduğunu söyledi. Kenter son olarak şöyle dedi: 'Türk kadınının kısa süre içinde yurtiçinde ve yurtdışında kendini kanıtlama konusunda gösterdiği çabaları ve kazandığı başarıları saygıyla ve hayranlıkla kucaklıyorum. Türk kadınının kabiliyetine inanıyorum ve burada gördüğüm memleket sevgisine de hayranlık duyuyorum'.
Yarın akşam saat yedide The Kaye Playhouse'da (Hunter College) gerçekleşecek etkinlikle ilgili (212) 541-1924 numaralı telefondan Fatma Aldas ile görüşebilirsiniz.