1994 yılında New Jersey’de mütevazı bir başlangıçla kurulan Pegasus Transport Services Inc, bugün New Jersey'nin önde gelen taşımacılık şirketlerinden biri. Bu başarı hikayesinin arkasında ise Türkiye’nin en zengin iş adamlarından Ali Koç’un destekleri ve vizyonu yatıyor. Cengiz Taşdemir, müzik eğitimi için başladığı hayat yolculuğunu ticaret dünyasında sürdüren bir girişimci. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı'ndan 1987 yılında mezun olan Taşdemir, Amerika’ya göç etme kararı alarak hayatında yeni bir sayfa açtı.
Amerika’ya taşınma kararı, Cengiz Taşdemir’in eşinin kız kardeşinin ısrarları sonucunda alındı. Baldızı, bir Amerikalı ile evliydi ve Taşdemir çiftinin de Amerika'da yeni bir hayat kurmaları için onları teşvik ediyordu. İlk olarak Virginia Beach’te 2,5 ay kalan Taşdemir, burada Rizeli bir arkadaşının tavsiyesiyle New Jersey’e taşındı. Türk topluluğuyla bağlantı kurmak için bir gazete ilanında gördüğü Lyndhurst’te kurulu Amerika’daki en eski Türk derneklerinden biri olan Türk Ocağı Genel Kurul toplantısına katıldı. Bu toplantıda, restoran açmayı planlayan Mehmet Öncü isimli bir iş adamıyla tanıştı. Öncü, canlı müzik yapacağı bir restoran açmak üzereydi ve Taşdemir’in müzik geçmişi bu işe uygun görünüyordu. Taşdemir, Öncü’nün yanında çalışmaya başladı ve o yılların ilk Türk mekanlarından biri olan İstanbul Tavern Restaurant’ın açılışında yer aldı. North Bergen, NJ’de faaliyet gösteren restoranda bir 6 ay çalıştıktan sonra ayrıldı.
New Jersey'de, benzincilik ve limuzin şoförlüğü gibi işlerde çalışarak hem geçimini sağladı hem de Amerikan iş dünyasını tanımaya başladı. İlk yıllarını zorlu ekonomik koşullar altında geçiren Taşdemir, bu süreçte büyük bir kararlılık ve azim gösterdi.
Prime Time Yılları ve İlk Grev
Taşdemir, New Jersey'de çeşitli işlerde çalıştıktan sonra Queens merkezli Prime Time isimli bir limuzin şirketinde şoför olarak iş buldu. Burada çalışırken, şirketin iç işleyişi ve sektördeki zorlukları yakından gözlemleme fırsatı buldu. Prime Time'da çalıştığı dönemde, Mısırlı bir arkadaşıyla birlikte şoförlerin haklarını savunmak için Amerika'daki ilk grevlerinden birini gerçekleştirdi. Bu grev, şoförlerin işverenlerine karşı taleplerini kabul ettirmeleriyle sonuçlandı. Ancak bir süre şoför temsilcisi Mısırlı arkadaşı şirketten yollandı. O da kendi şirketini kurdu.
Prime Time’da çalıştığı 1991 yılında bir gün, distpatcher Ali Koç isimli bir Türk müşterinin Türk şoför talep ettiğini, kendisini havalimanından almasını istedi. Türkiye’nin en zengin ailesinin o yıllarda 24 yaşındaki genç veliahdı ile bu vesile ile tanıştı. O tanışıklık daha sonra bir Türk girişimci tarafından Amerika’nın en eski ve köklü taşımacılık şirketinin kurulmasını sağladı.
Pegasus Transport’un Doğuşu
Prime Time'da grev sözcülüğünden de dikkatleri üstüne çektiği için şirket bir süre sonra Taşdemir ile ilk fırsatta yolları ayırdı. O süre zarfında da zaten arkadaşları ısrarla kendi şirketlerini kurmaları yönünde telkinde bulunuyordu. Israrlara daha fazla karşı gelmedi, 1994 yılında 13 ortakla birlikte Pegasus Transport'u kurdu. Şirket, başlangıçta sınırlı sermaye ve imkanlarla faaliyete geçti. Şirketin merkezini North Bergen’de açıldı. Mütevazi şartlarla başlayan şirket finansal zorlukları bir türlü aşamıyordu. Müşteri bulsalar şoförleri tedarik edemiyorlardı. Yine böyle sıkıntılı bir süreçte Amerika’ya gelen Ali Koç, Taşdemir’i aradı. O da Prime Time’dan ayrıldığını kendi şirketini kurduğunu söyledi. Pegasus’un ilk büyük şirket hesabı da Ali Koç’un yönlendirmesi ile Koç Holding’in Amerika’daki şirketi Ramerica Int. oldu.
Yine bir sohbet esnasında Ali Koç, Pegasus’ta işlerin nasıl gittiğini sorduğunda Taşdemir yaşadıkları finansal sıkıntılardan bahsetti. Ertesi gün New York’taki Ramerica ofisine çağırdı, işle ilgili evrakları inceledi ertesi gün de destek vererek şirketin ayakta kalmasını sağladı. Ali Koç’un bu yardımı, Pegasus Transport’un sadece maddi anlamda değil, manevi anlamda da güç kazanmasını sağladı. Koç’un desteği tamamen Amerika’da bir araya gelip iş yapmaya çalışan Türk gençlere destek amacı taşıyordu. Ancak şirketteki diğer hissedarlar bir süre sonra şirketin diğer ortaklarından topladıkları hisselerle Taşdemir’e, ‘’Burası 13 kişi için küçük. Hisseleri ya al ya sat,’’ dediler. O dönemde böyle bir parası olmadığını söylese de hissedarlar ısrarlıydı. İmdada yine Ali Koç yetişti. ‘’Hepsinin hissesini alalım,’’ dedi. Taşdemir, ‘’Bir şartla kabul ederim. Şirkete ortak olursanız, karşılıksız almam,’’ dedi. Ali Koç, şirketin yüzde 60’ına sahip oldu. Ancak bir süre sonra hisselerin tamamını Taşdemir’e devretti.
Başarıya Giden Yol
Ali Koç’un finansal desteği ve stratejik ortaklığı, Pegasus Transport'un hızlı bir şekilde büyümesine yardımcı oldu. Şirket, başlangıçta küçük bir taşımacılık firmasıyken, zamanla büyük kurumsal müşterilere hizmet vermeye başladı. Taşdemir’in liderliğinde, şirket CNBC, MSNBC, Major Leauge Baseball, Bristol Mayer ve Charles Schwab gibi önemli müşterilerle iş birlikleri kurarak sektördeki yerini sağlamlaştırdı. U.S Open, World Cup 1994 gibi büyük organizasyonların taşımacılık işlerini üstlendi.
Zirveye Doğru
2000’lerin başında şirketin büyüme ivmesi hız kazandı. Irak Savaşı sırasında özellikle televizyon kanallarının artan talepleri, Pegasus Transport’un cirosunu önemli ölçüde artırdı. 2007-2008 finansal krizine rağmen şirket, 17 milyon dolar ciroya ulaşarak büyük bir başarıya imza attı. Bugün, Pegasus Transport’un filosunda 45 araç bulunuyor ve şirket ağırlıklı büyük şirketler olmak üzere çeşitli taşımacılık hizmetleri sunuyor.
Güven ve Sadakatin Öyküsü
Ali Koç ile olan dostluğu, Cengiz Taşdemir'in iş hayatındaki başarısının anahtarı oldu. Koç ailesinin sağladığı destek, Pegasus Transport’un sadece bir şirket olmasının ötesine geçerek güven ve sadakate dayalı bir iş ilişkisine dönüştü. ‘’Para kazanılır, gelip geçicidir. Borç alınır, ödenir ancak zor durumdaki bir insana yapılan yardım karşılığındaki manevi borç hiçbir zaman ödenmez,’’ diye konuşuyor. Ali Koç ile olan tanışıklıkları daha sonra ailenin diğer fertlerini de tanımasına vesile oldu. Ali Koç’un babası Rahmi Koç’un Amerika’daki ziyaretlerinde de yanında olan Taşdemir, ailenin özel yemeklerinde dahi yer alan bir isim oldu. ‘’Zaman zaman Ali Bey beni üçüncü bir şahısla tanıştırırken takılır, Rahmi Bey’in en yakın dostudur’ diye. Rahmi Bey de başkası ile tanıştırırken, ‘’Ali Bey’in en yakın dostudur’ der. Bu tabi benim için büyük bir onu ve gururdur,’’ diyor.
Gelecek Vizyonu
Pegasus Transport’un geleceği, Cengiz Taşdemir'in yenilikçi vizyonu ve adaptasyon yeteneği ile şekilleniyor. Uber yaygınlaşınca yeni nesil taşımacılık çözümlerine yönelen ve iş modelini güncelleyen şirket, sektördeki varlığını güçlendirmeye devam ediyor.
Bugün, Cengiz Taşdemir'in liderliğinde Pegasus Transport, sadece bir taşımacılık firması olmanın ötesinde, bir başarı ve azim öyküsü olarak anılıyor. Ali Koç’un sağladığı stratejik destek ile şirket, Amerika’da Türk girişimciliğinin simgelerinden biri haline geldi. Pegasus kurulduğundan beri 3-4 bin kişiye istihdam sağladı. Hala 60 kişi bu şirketten ekmek yiyor.