Dünyanın en büyük doğaltaş fuarı Marmomacc 2012’ye bu yıl, tasarımlarını ilginç şov ve gösterilerle bütünleştiren İtalyanlar ile çeşit sayısı 1000’e ulaşan Türk firmaları damga vurdu. Dünya mermer pazarına yön veren Türk mermercileri, doğal taş sektörünün kalbinin attığı Verona’da ki 47’nci Marmomacc Uluslararası Doğaltaş Dizaynı ve Teknoloji Fuarı’na 100 katılımcı firmayla damgasını vurdu.
Marmi Bruno Zanet, Antolini Luigi gibi tasarımlarını ilginç şov ve gösterilerle bütünleştiren İtalyan firmaları, görselliği ön plana çıkararak, ilgiyi standlarına toplamaya çalışırken, üretiminin yüzde 90’ını ihraç eden Türk firmaları ise çeşit sayısı bini bulan farklı ürünleriyle fuarın odak noktası haline geldi. 46 firmayla Marmomacc 2012’ye milli katılım gerçekleştiren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, “Dünyanın en büyük mermer üreticisi konumuna geldik. Artık, dünyada mermer kullanılan her 4 evden birinde Türk mermeri kullanılıyor. Tüm dünyada mermer, yaşamın her alanında kullanılmasına rağmen, Türkiye’de doğaltaş kullanım kültürü yok. Bunda da mimar ve tasarımcıların mermere yönelmemesi, önemli rol oynuyor. Böyle olunca da toplam üretimin yüzde 90’ı ihracata yönelik gerçekleşiyor” dedi.
Mezar taşı ve hamam
Mermerin Türk kültüründe mezar taşı ve hamamla sınırlı kaldığını da savunan Mehmet Özer, “Şayet ihracat yapılmasa, üretim büyük oranda durur. Bu nedenle artık katma değeri yüksek ürünlere ağırlık vermeye başladık. Geçtiğimiz nisan ayında Milano Tasarım Haftası kapsamında çok özel bir sergiye imza attık. Aralarında El Ultimo Grito, Richard Hutten, Werner Aisslinger, Alfredo Häberli, James Irvine’in de bulunduğu dünyaca ünlü Türk ve yabancı 9 tasarımcının, Anadolu mermeriyle yaptığı eserleri sergiledik. Bu yolla dünyanın en büyük etkinliğine Anadolu mermerini taşıdık” dedi.
Katmadeğeri artırmak için Türk seramik sektörünü örnek aldıklarını da söyleyen İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, “Seramik sektöründe artık tasarımlar 3-5 yılda bir değil, 6 ayda bir değişiyor. Biz de şimdi bunu Anadolu mermerinde yapmaya çalışıyoruz. Farklı tasarımlar geliştirip, koleksiyonlarımızı yenileme yoluna gidiyoruz” dedi.
Dünya lideriyiz
Granit dışında kalan mermer ve traventer gibi doğal taşlarda Türkiye’nin dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi konumuna geldiğine de dikkat çeken Özer, “Mermer ve traverterde dünya pazarından aldığımız pay yüzde 25’e ulaşıyor. Bu da bizi, dünya liderliğine taşıyor. Çok fazla ürün çeşidimiz var. Tek handikapımız Türkiye’nin bir deprem bölgesi olması” dedi.
Tasarımlara şov dopingi
İTALYA’nın Verona şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük doğal taş fuarı, Marmomacc’da, Türkiye’yi bu yıl 100 firma temsil etti. 5 kıtadan toplam 56 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen fuarda, İtalyanlar’ın Marmi Bruno Zanet, Antolini Luigi gibi firmaları da tasarımlarını ilginç şov ve gösterilerle bütünleştirirerek, ilgi odağı oldu.
Mermerde Ağrı’nın Onix’i, Elazığ’ın vişnesi kıymetli
TÜRKİYE’nin mermer üretiminde en önemli bölgelerini İsparta ve Burdur oluşturuyor. En kıymetli mermeri ise ton fiyatı 2 bin doları bulan Ağrı’nın onix’i ile 400 dolarlık Elazığ’ın vişne’si (Roseso la punto) oluyor. Bursa, Antalya, Burdur ve Isparta’nın da açık beji de Anadolu’nun en önemli mermerleri arasında yer alıyor. Marmara’nın beyazı ise uluslararası pazarlarda tonu 150 dolardan işlem görüyor. (Erkan Çelebi - Hürriyet)