Türk Bankalar Karlılık Rekoru Kırdı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Avrupa`nın dev bankaları ardı ardına zarar açıklarken, Türk bankaları 2011 yılında da kâr rekoru kırdı. Merkez Bankası‘nın yıl içinde aldığı tüm fren tedbirlerine raÄŸmen, Türk bankacılık sektörünün 2011 yılı toplam kârı 20 milyar lirayı geçti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Türk bankalarının Avrupa bankalarını kıskandıran kârlarını Şubat ayının ilk haftasında açıklayacak. 2011 yılında bankacılık sektörünün kârında radikal düşüşler olması bekleniyordu. Özellikle bankalar, zorunlu karşılık oranlarının artırılması ve fren tedbirleri nedeniyle kârlarının eriyeceğini tahmin ediyordu. Ancak, korkulan olmadı.

ZÄ°RAAT ÅžAMPÄ°YONLUÄžU KAPTIRACAK MI?
Bankaların 2011 yılı kârındaki gerileme yüzde 10‘un da altında kaldı. Türk bankaları 2010 yılında 21.9 milyar lira, 2009‘da ise 20 milyar 75 milyon lira kâr elde etmiÅŸti. BDDK‘nın, 2011 yılı rakamlarını açıklamasının ardından bankalar da, tek tek kâr rakamlarını kamuoyuna açıklayacak.

Ancak kulislerde, son 7 yıldır kâr ÅŸampiyonu olan Ziraat Bankası‘nın bu yıl ÅŸampiyonluÄŸu bir özel bankaya kaptırdığı konuÅŸuluyor. Ziraat, yılın son çeyreÄŸinde 1.5 milyar liralık kâr ile birçok bankanın gerisinde kalmıştı. Bu nedenle bankanın 2011 yılı için 2 milyar liranın da altında kâr açıklaması bekleniyor.
Türk bankaların rekor kâr elde ettiÄŸi 2011 yılı Avrupa bankalarının rekor zarar ettiÄŸi yıl oldu. Almanya‘nın önde gelen dev bankalarından Commerzbank A.G. yılın son çeyreÄŸinde 687 milyon Euro‘luk, Ä°talya‘nın dev bankalarından Unicredit ise 10.6 milyar Euro‘luk zarar açıklamıştı.
Ä°ngiliz Royal Bank‘ın aynı dönem itibariyle kârı da yüzde 63 oranında azalarak 428 milyon dolara gerilemiÅŸti. Söz konusu bankaların yıl sonu itibariyle zararlarının daha da artacağı tahmin ediliyor. Star

Facebook

Youtube