Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, son 10 yılda Türkiye ihracatının yüzde 21 oranında arttığını ifade ederek, 2023 yılında ihracat hedeflerinin 500 milyar dolar olduğunu söyledi. Büyükekşi, Türkiye’nin 2023 yılında 2 trilyon dolar milli gelirinin ve 1.1 trilyon dolarlık dış ticareti ile devasa bir ekonomi olma yolunda emin adımlar ile ilerlediğini belitti. Türk ihracatçıları, Ankara’da bulunan diplomatik misyon temsilcileriyle Rixos Otel’de yapılan toplantıda bir araya geldi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın program değişikliği nedeniyle katılmadığı toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükekşi, TİM’in bütün ihracatçıları temsil ettiğini belirterek, ihracat yapan tüm firmaların 61 ihracatçı birliğinden bir tanesine üye olmak zorunda olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin 11 değişik şehrinde 13 tane genel sekreterlikleriyle üyelerine hizmet verdiklerini söyleyen Büyükekşi, ihracatın Türkiye için nasıl bir öneme sahip olduğunu çok iyi bildiklerini dile getirdi. Bu amaçla Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olan 2023 yılını hedefleyerek, Türkiye ihracat stratejisini başlattıklarını belitti.
2023 YILINDA DÜNYA DIŞ TİCARETİ 34.3 TRİLYON DOLAR OLACAK
Büyükekşi, Türkiye’nin 2023 yılı hedefine ulaşması için 13 yılda ihracat tayının iki katına çıkarılması gerektiğini belirterek, 2023 yılında dünya dış ticaretinin 34.3 trilyon dolar, dünyanın gelir büyüklüğünün ise 113 trilyon dolara ulaşacağını öngördüklerini söyledi.
Büyükekşi, 2013’te dünya dış ticaretinden yüzde 1, 2018’de yüzde 1.25, 2023’te ise yüzde 1.5’lik pay almayı hedeflediklerini kaydetti. Dünya ekonomisi içerisinde 2013 yılında ilk 15 ülke arasında olmayı hedeflediklerini vurgulayan Büyükekşi, 2023 yılında Türkiye ekonomisinin ilk 10 ülke içerisinde yer alacağını dile getirdi. Bu hedefin yakalanması için 2008 yılında 17.9 milyar dolar olarak gerçekleşen otomotiv ihracatının 2023 yılında 75 milyar dolara çıkarılması gerektiğini söyledi.
KALICI BARIŞ DAHA FAZLA TİCARET VE YATIRIM İLE MÜMKÜN OLUR
Büyükekşi, Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu coğrafyada kalıcı bir barışın ancak daha fazla ticaret ve yatırım ile mümkün olacağına inandıklarını söyleyerek, “Bölgemizde yaşanan gelişmeler tüm dünyada kalıcı bir barış için Türkiye’nin önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Çünkü Türkiye hem Müslüman hem de demokrat kimliği ile eşsiz bir ülke. Doğunun Batıya açılan kapısı olması nedeniyle eşsiz bir ülke” diye konuştu.
Kuzey Afrika’da ve Ortadoğu’da demokratik düzene geçişin sancılarının yaşandığına işaret eden Büyükekşi, “Şu noktanın altını çizmek istiyorum. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan olumsuz gelişmeler muhakkak son bulacak. Bu bölge tıpkı Türkiye gibi çok partili sistem ve serbest piyasa modeli çerçevesinde dünya ile entegre olacak. İstikrarın temin edilmesinde ve kalıcı bir demokrasi ortamı oluşumunda Türkiye’nin örnek rolünün büyük olacağına inanıyoruz” şeklide konuştu. (ANKA)
Sektörel Haberler
Türkiye'nin İhracatı Son Yılda %21 Oranında Arttı
- SEKTÖREL HABERLER
- Hits: 1182