Türkiye’nin özel sağlık alanında en büyük hastane gruplarından biri olan ve içinde Alman Hastanesi'nin de yer aldığı Universal Hastaneler Grubu, uluslararası yatırımcılar ADM Capital ve PGGM ile Dünya Bankası kuruluşu IFC’nin oluşturduğu bir ortaklığa 140 milyon dolarlık öz sermaye yatırımı karşılığında hisselerinin yüzde 26'sını devretti.
Anlaşmanın kamuoyuna duyurulması amacıyla düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Universal Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Universal Hastaneler Grubu’nun kurulduğu 1974’den bu yana özel sağlık hizmetlerinin gelişmesi konusunda öncü rolü üstlendiğini belirterek, “Bir aile şirketi olarak başlayan yolculuğumuz 37 yıl sonra yeni ortaklarımızla yeni bir kurumsallaşma sürecine girmiş bulunuyor. Universal'a 2.5 yılı aşkın bir zamandır yoğun bir yabancı yatırımcı ilgisi vardı. Yağmur gibi teklifler alıyorduk. 52 teklif vardı, ince eleyip sık dokuduk ve bu ortaklıkta karar kıldık. Bu ortaklıkla yürüyüşümüz sonsuz bir koşuya dönüştü. Ve artık parkurda yeni arkadaşlarımızla birlikte koşacağız. Mali yapımız hedeflerimize uygun olarak güçlenirken, artan kurumsallaşma ile sadece Türkiye'nin değil özel sağlık alanında dünyanın liderliğine ulaşacağımıza inanıyorum" dedi. Ofluoğlu bu ortaklık oranlarının değişme ihtimaline ilişkin bir soruya, "Bugün bu oranlar söz konusu, yarın değişebilir. Bundan sonra her konuda ortaklarımızla birlikte hareket edeceğiz" yanıtını verdi.
"ALTI AYDA YÜZDE 50 BÜYÜYECEĞİZ"
Toplantıda ortaklık süreci ve hedefler hakkında bilgi veren Genel Müdür Dr. Mahir Turan yedi aylık bir süreç sonunda anlaşmanın imzalandığını, 140 milyon dolarlık rakamın Türkiye'de sağlık alanında özel sektöre yapılan en büyük yatırım olduğunu söyledi. Turan 140 milyon doların sermayeye ekleneceğini ve tümüyle grubun büyüme sürecinde yatırımların finansmanında kullanılacağını bildirdi.
Mevcutta toplamı 170 bin metrekare olan 12 hastanenin toplam yatak kapasitesinin bin 370 olduğunu belirten Turan, "Yeni hastanelerin faaliyete geçmesi ile 2011 yılı sonunda 18 hastanenin toplam kapalı alanı 250 bin metrekareye, toplam yatak kapasitesi de 2 bin 120’ye ulaşacak. Böylece altı ayda yüzde 50'ye yakın büyümüş olacağız" dedi.
Universal Hastaneler Grubu’nun halen faaliyette olan 12 hastanesi bulunduğunu belirten Mahir Turan, açılması planlanan hastanelerle ilgili de şu bilgileri aktardı:
"2011'de açacağımız altı hastanenin hepsi tamamlanmış ve kadroları da hazır durumdadır. Gelecek hafta Konya Ereğli hastanesini açacağız ve bu Ereğli'nin tek özel hastanesi olacak. Malatya'daki hastanemizi de Mayıs ayı içinde açmayı planlıyoruz. Kuşadası Hastanesi'ni Haziran için planlıyoruz. Bursa, Adana ve Cizre hastanelerinin açılışlarını da Eylül ve sonrasında gerçekleştireceğiz."
Mahir Turan 2011 yılı sonuna kadar Türkiye’nin altı ilinde altı hastanenin daha faaliyete geçmesiyle, Universal Hastaneler Grubu'nun, 12 merkezde 18 hastanesi ile gerek ölçek gerekse yaygınlık olarak Türkiye’nin özel sektör hastane zincirlerinin en büyüğü haline geleceğini söyledi.
"2013 HEDEFİ BÖLGENİN EN BÜYÜK SAĞLIK ZİNCİRLERİNDEN BİRİ OLMAK"
2012 yılı sonuna kadar 450’si doktor ve 6 bin sağlık ve idari olmak personel istihdam edileceğini hatırlatan Turan, 2012 yılı ciro hedefinin ise 500 milyon TL olarak belirlendiği bilgisini verdi. Turan, Türkiye’nin çeşitli illerinin yanı sıra, Doğu Avrupa, Rusya, Kafkaslar ve Orta Doğu’da devam eden ve yeni başlayacak yatırımların tamamlanmasının ardından 2013 yılı sonunda Universal Hastaneler Grubu'nun toplam 600 bin metrekarelik 25’i aşkın hastanesi ve 4 binin üzerindeki yatak kapasitesi ile sadece Türkiye’nin değil Balkanlar, Türki Cumhuriyetler ve Orta Doğu coğrafyasında da bölgenin en önde gelen özel sağlık zincirlerinden biri olmayı hedeflediğini söyledi. Turan, "Yurtdışı yatırımlar konusunda ayrı bir ekibimiz yoğun bir çalışma sürdürüyor. Anlaşmalar gizli olduğu için, anlaşmalar imzalandıkça bunları açıklayacağız. Amacımız bölgede önemli bir oyuncu olmak. Türkiye'nin sağlıkta bölgesel güç olma hedefine biz Universal olarak önderlik etmeye talibiz" diye konuştu. Turan bir soru üzerine yurtdışı yatırımları için bu aşamada 200 milyon dolarlık bir rakam öngördüklerini, zaman içinde yeni projeler gündeme geldikçe bu rakamın değişeceğini ifade etti.
"IFC TARİHİNE GEÇECEK ÖRNEK BİR ANLAŞMA"
Toplantıda konuşan IFC temsilcisi Guy Ellena da diğer yatırımcı kuruluşlar olan ADM ve PGGM adına da görüşlerini ifade ettiğini belirterek IFC olarak sağlık sektörüne yönelik yatırımlara 10 yıl öncesinde başladıklarını, portföyde 150 şirket bulunduğunu ve portföy değerinin de 2 milyar Euro düzeyine çıktığını söyledi. Ellena, "USG'ye yapılan yatırım IFC'nin de Türkiye'de sağlık sektöründeki ilk sermaye yatırımı olacak. Türkiye hem ekonomik gelişmesi hem de 70 milyonu aşan nüfusuyla sağlıkta büyük bir potansiyel oluşturuyor. Biz bu nedenle sağlık alanında hem büyümeye hem de ölçek büyütmeye odaklandık. Sadece pazarın üst katmanlarına değil, aynı zamanda daha geniş bir nüfusa hizmet vermek istiyoruz. Bu yatırım Türkiye'ye güvenin de çok önemli bir göstergesi. Universal'ın pazarda lider olma potansiyeli var. Bu ortaklıkla Universal sağlıkta hem Türkiye'nin hem de bölgenin lideri olma hedefine emin adımlarla ilerliyor. Zaten biz de buna inanmasak burada olmazdık. Çok taraflı işbirliğinin çok güzel bir örneği olacak. Aynı zamanda IFC tarihine de geçecek bir özellik taşıyor" dedi.
Ellena, ortaklığın gerçekleşmesinde USG'nin açık ve istekli bir konum almasının kilit bir rol oynadığını vurgulayarak, "İmza attık ve şimdi bu ortaklığı kamuoyuna duyurmanın keyfini yaşıyoruz. Tabi ki esas iş bundan sonra başlıyor. Çünkü sağlık son derece rekabetçi bir sektör. Her şey güllük gülistanlık değil. Fakat biz sektörün taşıdığı büyük potansiyel ile daha da büyüyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.(ANKA)
Sektörel Haberler
Universal Hastaneler Grubu 140 Milyon Dolara %26'sını Sattı
- SEKTÖREL HABERLER
- Hits: 2107