Türkiye Otomotivde Yükselişte, Vergi En Büyük Engel

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Türkiye’nin bir “otomotiv” gücü olarak yükseldiği yorumları yapıldı. Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir haberde şimdiye kadar bir küresel otomotiv merkezi olarak pek değerlendirilmeyen Türkiye’nin bu yıl Doğu Avrupa’nın ve Rusya hariç, yükselen Avrupa’nın en büyük araba yapımcısı olarak Çek Cumhuriyeti’ni geride bırakacağı belirtildi.
ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal tarafından Türk otomotiv sanayine ilişkin olarak yayımlanan haberde “Bir küresel otomotiv merkezi olarak pek değerlendirilmeyen Türkiye, bu yıl Doğu Avrupa’nın ve Rusya hariç yükselen Avrupa’nın en büyük araba yapımcısı olarak Çek Cumhuriyeti’ni geride bırakacak” diye yazıldı.

“KRİZDEN DRAMATİK TOPARLAMAYA VURGU YAPIYOR”
Türkiye’nin bu yıl 2009’a göre araba üretimini yaklaşık üçte birini artırdığı belirtilen haberde bunun da, ülkenin küresel krizden “dramatik toparlaması”na vurgu yaptığı yorumu yapıldı. Araba ve hafif ticari araçlar satışlarının bu yılda yüzde 31 artış gösterdiğine de işaret edilirken imalatçıların talebe karşılamaya zorlandığını söyledikleri de kaydedildi.
Haberde otomotiv sanayi analistleri yapan IHS Automotive’ye dayanarak Türkiye’nin bu yılda 1.05 milyon araç üretmesi beklentisi aktarılırken böylece, Türkiye’nin, 2004 yılında AB’ye katıldıktan sonra yükselen Avrupa’nın araba güçleri haline gelen Çek Cumhuriyeti veya Slovakya’nın üretimini aşacağına dikkat çekildi.

“TÜRKİYE KÜRESEL BAZDA REKABETÇİ OTOMOTİV MERKEZİNE DÖNÜŞÜYOR”
Autopolis adlı otomotiv sanayi danışmanlık şirketi direktörü John Wormald da “Türkiye, küresel bazda rekabetçi bir otomotiv merkezine dönüşüyor. Türkiye’nin büyük bir iç pazarı var ve hükümet, yatırımcıların çekici bulduğu bir biçimde ekonomiyi reform ediyor gibi, böylece muhtemelen büyümeyi sürdürecek” dedi.
WSJ gazetesindeki haberde Türkiye’nin ihracatının da arttığına, ülkede üretilen her 10 araçtan yedisinin ihraç edildiğine, 22 milyar dolarlık sektörün de ülkenin toplam ihracatının yüzde 20’sini karşıladığına ve 230 binden fazla kişiyi istihdam ettiğine dikkat çekildi.

YABANCI ŞİRKETLERİN TÜRKİYE İLGİSİ
Çinli Chery otomotiv şirketinin Avrupa piyasası için Türkiye’de bir tesis kurma sözünü verdiği, Ford ve Renault’un da operasyonlarını büyütmekte olduğu, Alman Mann&Hummel grubunun da iki yıl içinde Türkiye’de üretime geçeğini açıkladığı vurgulandı.

“YÜKSEK VERGİ ENGEL”
Buna karşın Türkiye’nin otomotiv sektörünün hala “engeller”le karşılaştığına da işaret edilen haberde bu çerçevede “Yerel Türk markaları yokluğu”, “araba satışları ve benzine uygulanan kayda değer vergiler”e dikkat çekilerek “Araba satış vergileri, 1.7-litrelik Ford Mondeo fiyatına yüzde 89 ilave ederken Ferrari gibi lüks bir araba için vergi oranı yüzde 112’ya çıkıyor” denildi.

“HÜKÜMETİN VERGİLERİ AZALTACAĞI İŞARETİ YOK”
Buna ek olarak Türkiye’de üretilen arabaların bir çoğunun, “bir az eski modeller olup burada ve daha yoksul pazarlarda daha az zengin alıcılara yönelik” olduğu yorumu da yapıldığı haberde “Ancak hükümetin araba satış vergilerini azaltacağı yönündeki işaretler bulunuyor. Aksine bu yıl hükümetin, finansal kriz sırasında bir teşvik paketin kapmasında sağlanan indirimi kaldırmasıyla vergi arttı” denildi.

“ARABA SATIŞLARINDAKİ PATLAMA KISA SÜREBİLİR” UYARISI
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bir konferansta sarf ettiği, “İnsanlar vergi kaçırıyor ancak araba satın alırken vergilerini ödüyor” sözlerine işaret edildiği haberde yine “Analistler, araba satışlarında halen yaşanan patlamanın kısa sürebileceği uyarısını yapıyorlar” denildikten sonra yine orta sınıf Türklerin son yıllarda zenginleştiği öne sürüldü. Haberde Dünya Bankası verilerine dayanılarak “Türkiye’nin kişi başına gayri safi yurt içi geliri, 2001 yılında sadece 2 bin 900 dolar idi yani Meksika’nınkinin altında ancak 2009’da dört katı aşkın bir artışla 13 bin 905’e ulaştı” denildi. NEW YORK (ANKA)

Facebook

Youtube