ABD ve Japonya İlk Türk Bilim Ataşelerinin Görev Yapacağı Ülke

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bilim ve teknolojinin geliştirilmesi amacıyla iki önemli adım atıyor. Türk bilim adamlarının envanterinin çıkarılmasının yanı sıra farklı ülkelere bilim ataşeleri atanacak. Çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Nihat Ergün, dünyadaki Türk bilim adamlarını veri tabanına kaydolmaya davet ederek, "Bilim insanları havuzu ile hem kendi aralarında hem Türkiye ile güçlü bir network oluşturmayı hedefliyoruz." dedi.


 

Ergün, Dışişleri Bakanlığı ile yürütülen bir başka çalışma kapsamında dünyanın değişik ülkelerine 'bilim ataşeleri' atayacaklarını açıkladı. Ergün, bilim ve teknoloji potansiyeli yüksek, Türk bilim insanları ve girişimcilerin yoğun olarak yaşadığı şehirlere 'bilim elçileri' atamayı planladıklarını bildirdi. İlk aşamada ABD'de San Francisco ve Boston'da, sonrasında ise Japonya ve Almanya'da 'bilim ataşeleri' görevlendirilecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Türkiye'nin ekonomi, teknoloji ve bilim başta olmak üzere birçok alanda dünya ile entegrasyonunun her geçen gün arttığını belirterek yurtdışındaki doktora ve yüksek lisans öğrencileri ve akademisyenlerle ilgili bir veri tabanına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Ergün, "Yurtdışındaki üniversitelerde ne kadar araştırmacımız var, ne kadar akademisyenimiz var, bu araştırmacılarımız ve akademisyenlerimiz hangi ülkelerde neler yapıyorlar sorularına cevap bulmak amacıyla bir veri tabanı oluşturmak için harekete geçtik. Bu konuda daha hızlı sonuç almak için Dışişleri Bakanlığı ile de bir çalışma yürütüyoruz. Büyükelçilikler, konsolosluklar ve kendi birimlerimiz aracılığıyla bu çalışmayı hızlı bir şekilde tamamlayacağız." dedi. Ergün, bakanlığın web sayfasına konuya ilişkin bir form koyduklarını ifade ederek, dünya genelindeki Türk bilim insanlarının hepsine ulaşıp vergi tabanına dahil etmek istediklerini anlattı.

Yurtdışındaki Türk akademisyenlerin, doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin çoğunun birbirlerinden haberleri olmadığını aktaran Bakan Ergün, yurtdışındaki öğrencileri, akademisyenleri zaman zaman başkonsoloslukların, büyükelçiliklerin bir araya getirmesi gerektiği görüşünde. Dışişleri Bakanlığı ile bunun altyapısını oluşturmak için bir çalışma başlattıklarını dile getiren Ergün, "Bakanlık olarak, TÜBİTAK ile birlikte bu çalışmayı yürüteceğiz. Bulundukları ülkelerde belli zamanlarda bu bilim insanlarının ve araştırmacıların bir araya gelmesini sağlayacağız. Envanter çalışması tamamlandıktan sonra yılda bir defa olmak üzere, yurtdışında ne kadar bilim insanımız varsa, onları Türkiye'de bir araya getireceğiz. Yurtdışındaki Türk bilim insanlarının yılda bir kez bir araya gelmesi için de, kurultay gibi bir çalışma yapacağız. Bu buluşmalardan ilkini 2012 yılında yapacağız. Bu buluşmayı 'Türk Bilim İnsanları Kurultayı' adı altında Türkiye'de düzenleyeceğiz." şeklinde konuştu.

ANKARA ZAMAN

Facebook

Youtube