Sabah-ATV Grubu İçin 3 Amerikalı Grup Yarışıyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Çalık Grubu‘na ait Sabah Gazetesi ve atv TV kanalının da bulunduğu medya şirketlerini almak için üç Amerikalı şirket yarışıyor. 1 milyar dolar civarında bir fiyata satılması beklenen medya grubu için TPG Capital, News Corp ve Time Warner yarışıyor.


 

48 milyar dolarlık bir fon yöneten ve dünyada 253 şirkette ortaklığı bulunan TPG Capital, Avustralyalı medya devi, Wall Street Journal ve Fox Grubu‘nun da sahibi olan Robert Murdoch‘ın sahip olduğu News Corp ve CNN‘in de sahibi olan Ted Turner‘ın şirketi Time Warner ATV-Sabah için yarışıyor.


Reuters‘ın haberine göre, medya grubunu 2007 yılında 1.1 milyar dolar ödeyerek alan Çalık Holding, satıştan zarara uğramak istemiyor. Haberde, Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık‘ın, AK Parti‘ye yakınlığı ile bilindiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın damadı Berat Albayrak‘ın grubun CEO‘su, kardeşi Serhat Albayrak‘ın da medya grubu başkanı olduğu vurgulandı.

Ajansa bilgi veren kaynaklar, üç tekliften TPG‘nin çok agresif bir politika izlediği, 1 milyar dolar civarında bir teklif sunmaya hazırlandığını söyledi. Satış işleminin Şubat ayı içinde tamamlanabileceği bilgisine yer verildi.

Medya grubunun satışı için Goldman Sachs‘ı görevlendiren Çalık Holding‘in, son teklifi 18 Ocak tarihinden ay sonuna kaydırdığı ifade edildi.

Geçtiğimiz hafta tekliflerin verildiğini ve bugünlerde Çalık Grubu‘ndan geri dönüş yapılmasının beklendiği kaydedilirken, Reuters‘e konuşan bir başka kaynak talipli listesinin kısa olduğu bilgisini verdi.

Önceki aylarda kaynaklar TPG Capital‘in yanı sıra KKR & Co, Time Warner ve RTL Group‘un potansiyel müşteriler olduğunu duyurmuştu. KKR daha sonra teklifte bulunmaktan vazgeçmiş, Time Warner‘da teklif vermesine rağmen çok istekli olmadığı ifade ediliyor. TPG ve News Corp‘un Sabah-ATV‘nin satın alınmasında daha istekli oldukları biliniyor. Ocak ayı başlarında derecelendirme şirketi Fitch, finansman konusundaki endişeleri nedeniyle Çalık‘ı takip listesine dahil etmişti. Fitch, Sabah ve ATV grubunun sermaye girişine ihtiyacı olduğunu vurgulamıştı. Çalık Grubu Sabah-ATV Grubunu TMSF‘den Nisan 2008‘de satın alırken 750 milyon dolarlık banka kredisi kullanmıştı. Analizler, Çalık Grubu‘nun medya sektörünü karlı bulmadıklarını ve borçları kapatmak için satmak istediklerini ifade ederken, Türkiye‘nin genç nüfusu ve büyüyen ekonomisinin yabancı sermayenin ilgisini çektiğini vurguluyorlar.

Geçtiğimiz yıl satışa çıkan Doğan Yayın Grubu‘nun bazı gazete ve televizyonları için az sayıda talipli çıkmış, Milliyet ve Vatan Gazetelerini Demirören Grubuna, Star televziyonunu da Doğuş Grubu‘na satmıştı.
 

Facebook

Youtube