Türkiye 2011 Bütçe Hedeflerini Tutturdu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Yüksek kamu borçları yüzünden Avrupa ülkelerinin kredi notları düşerken, Türkiye 2011 yılında planladığı bütçe hedeflerini tutturdu. Yılın ilk 11 ayında açık değil fazla veren bütçe son ayda 17 milyar 878 milyon lira açık verince, yılı da 17,5 milyar lira açıkla tamamladı.

Bütçe gelirleri yılın tamamında 295,8 milyar lira olurken giderler 313,3 milyar TL'de kaldı. 2011 yılı bütçesi için 22,2 milyar liralık açık tahmini yapılmasına rağmen gerçekleşmenin 17 milyar 439 milyon lirada kalması ekonomi yönetimini sevindirdi. Aralık ayında eğitim, ulaştırma, sağlık ve altyapı yatırımlarına 11,1 milyar liralık kaynak aktarılması bütçe açığının küçülmesini önledi. 2011 bütçe sonuçlarını açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı bütçe açığının GSYİH'ye oranının yüzde 1,4 olduğunu kaydetti. Bakan Şimşek, "Bu açık Orta Vadeli Program'da yüzde 1,7 olarak belirlenmişti. Geçen yıl ilave harcamalar olmasaydı açık binde 5 olacaktı." dedi.

Bakan Şimşek, 2012'de enflasyonda düşüş, cari açıkta daralma bekliyor. 'Makroekonomik Gelişmeler ve 2011 Merkezî Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri' konulu toplantıda konuşan Şimşek, bütçe sonuçlarını değerlendirdi. Önceki yıl 40 milyar lira olan bütçe açığının geçen yıl yüzde 56,5 azalarak 17 milyar 439 milyon liraya gerilediğini belirten Bakan Şimşek, 2011 yılının Aralık ayında ise merkezî yönetim bütçe giderlerinin 40 milyar 974 milyon lira, faiz hariç bütçe giderlerinin 39 milyar 748 milyon lira, merkezî yönetim bütçe gelirlerinin ise 23 milyar 96 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. Böylece aralık ayında Türkiye bütçesi 17 milyar 878 milyon lira açık verdi.

EMEKLİ MAAŞ FARKINDA KAYIP OLMAYACAK

Bakan Şimşek, memur maaşı konusunda anayasa değişikliği yapıldığını belirterek, "Tasarı, yakında Meclis'te görüşülecek." dedi. İntibak Yasası devreye girmese de işçi ve Bağ-Kur emeklisinin 2011'in ikinci yarısındaki enflasyon kadar zammı otomatik olarak alacağını ifade eden Şimşek, memur emeklilerinde ise memurlara yapılacak zam oranında emekli aylıklarında artış olacağını kaydetti. Şimşek, "Dolayısıyla burada birtakım gecikmeler söz konusu ama bu gecikmelerden dolayı telafi imkânı olmayan bir mağduriyet söz konusu olmayacak. Biz geriye doğru ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız." dedi.

2B GELİRİ KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KULLANILACAK

Bakan Şimşek, toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Üçüncü köprü ihalesinin hatırlatılması üzerine görüşlerini şöyle aktardı: "Bizim tercihimiz, kendi kendini finanse eden projelerin özel sektör eliyle yapılması. Ancak özel sektörden bu yönde talep, istek olmazsa ikinci tercih özel sektörle ortak yapılması, son tercih ise kamu kaynaklarıyla yapılması. Bu konuda birtakım değerlendirmeler yapılacak." Orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışından elde edilecek gelirin büyük bölümünün afet riskini azaltmak için kentsel dönüşümde kullanılacağını aktaran Şimşek, "2B'den kaynak alalım, köprü yapalım. Bu aşamada böyle bir değerlendirme yok." dedi. Şimşek, bedelli askerlikten gelen paranın nerede kullanılacağının belli olduğunu, köprü gibi bütçede öngörülmeyen harcamanın gündeme gelmesi halinde ya giderlerin yer değiştireceğini ya da ilave gelir imkânları araştırılacağını kaydetti.

Bakan Şimşek'ten satırbaşları

Türkiye ekonomisi, 2011 yılını yüzde 8 civarında büyüme ile kapatır.

Euro Bölgesi'ndeki krizde en kötü geride kaldı.

ABD'den gelen rakamlar iyimserlik adına iyi.

Enflasyonun yıl sonuna doğru düşeceğini öngörüyoruz.

İç talep yavaşlıyor, cari açık yıl 2012'de daralacak.

Kamu borç stokunun GSYH'ya oranını 2014'te yüzde 32 öngörüyoruz.

Türkiye siyasî istikrarıyla, dış kaynaklı şokları absorbe edilebilir.

Yeni teşvik sisteminde cari açığı azaltıcı ilave yaklaşımlar söz konusu.

Merkez Bankası, Türkiye'nin dış şoklara karşı korunmasında, ekonomik istikrarın sağlanmasında güçlü bir çaba gösteriyor.

AFAD'a Van'da deprem yaralarının sarılması için son gün 2 milyar lira aktarıldı.

Yeniden yapılandırmadan 2011 yılında 13,3 milyar TL tahsilat yapıldı.

İyi niyetlilere ikinci bir hak Meclis'in takdirinde bir konu.

Van ve Libya'dan etkilenen mükelleflere yapılandırmada ilave süre olabilir.

Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması doğru olur.

Avrupa'daki not düşüşü kredi derecelendirme kuruluşlarının önlerini göremediğini gösterdi.

Hem dağıtım hem de üretim özelleştirmelerini birlikte götüreceğiz. (Zaman)

Facebook

Youtube