Özel Yetkili Savcılık Uludere Olayına El Koydu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Kuzey Irak sınırında çoğu akraba 35 sivilin hayatını kaybettiği hava operasyonuyla ilgili soruşturma başlattı. Bu doğrultuda insansız hava araçlarından gelen görüntüleri izleyen yetkililerle operasyon kararını veren komutanların da ifadesi alınacak. Şırnak'ın Uludere ilçesinin Kuzey Irak sınırında kaçakçılık yapan Ortasu köyü sakinlerinden 35 kişinin ölümüne yol açan hava operasyonuyla ilgili savcılar harekete geçti. Faciayla ilgili soruşturma başlatan Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, öncelikle olayın meydana geliş şeklini tespit etmeye çalışacak. Bu kapsamda insansız hava araçlarıdan (İHA) gelen görüntüleri izleyen yetkililerle operasyon kararını veren komutanların da bilgisine başvurulacak.

SINIRDAKİ BİRLİKLERİN HABERİ VAR MIYDI?
Özel yetkili savcılığın delillere ulaşması durumunda olayın 'yanıltıcı istihbarat'tan mı kaynaklandığı yönündeki tartışmalar da aydınlığa kavuşacak. Ortasu köyü sakinleri, yıllardan beri bölgede kaçakçılık yapmalarına rağmen bugüne kadar herhangi bir müdahale ile karşılaşmamışlardı. Ayrıca bölgede kaçakçılık yapan köylülerin şimdiye kadar sınırdan 3-5'er kişilik gruplar halinde geçtikleri belirtiliyor.

Olayın yaşandığı çarşamba gecesi ise neden 40-50 kişinin bir arada toplandığına ilişkin soru işaretleri de henüz netlik kazanmadı. Diyarbakır'dan kalkan savaş uçakları, Kuzey Irak'ın Sinat-Haftanin bölgesinde, insansız hava araçları tarafından tespit edilen 50 kişilik grubu, sınırı geçmeye çalışan PKK'lı teröristler zannederek bombalamıştı. Ancak ölenlerin terörist değil kaçakçı olduğu ortaya çıkmıştı. Uçakların yanlışlıkla kaçakçıları vurduğunun anlaşılması üzerine Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Özel yetkili savcılık öncelikle olayın oluş şeklini ortaya çıkararak bu yöndeki delillere ulaşmaya çalışacak.

Olayın oluş şekli kamuoyundaki birçok soruya da cevap olabilecek. Yıllardır bölgede kaçakçılık yapmalarına rağmen herhangi bir müdahale ile karşılaşmayan Ortasu köylülerinin bu kez neden uçaklar tarafından vurulduğu belirlenmeye çalışılacak. Bölgede kaçakçılık yapan köylülerin şimdiye kadar sınırdan 3-5'er kişilik gruplar halinde geçtiği belirtilirken, olayın yaşandığı gece ise neden 40-50 kişinin bir arada toplandığına ilişkin soru işaretleri henüz netleşmedi.

Genelkurmay, taziye mesajı yayınladı Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak'ın Uludere ilçesinde terörist zannedilerek F-16 savaş uçakları tarafından vurulan 35 vatandaş için başsağlığı mesajı yayınladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin internet sitesine dün konulan mesajda, "28 Aralık 2011 gecesi sınır ötesinde meydana gelen olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, aile yakınlarına sabır ve başsağlığı dileriz." ifadelerine yer verildi.(İSMAİL AVCI, ZAMAN)

Facebook

Youtube