Türkiye, Afrika'daki Fransız Katliamlarını Anlatacak

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Fransız Meclisi'nin, Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasa tasarısını kabul etmesini kınayan Başbakan Erdoğan, bunun, Türkiye-Fransa ilişkilerinde 'telafisi zor yaralar' açacağını söyledi. Fransa'ya karşı ilk etapta alınan tedbirleri açıklayan Erdoğan, Paris büyükelçisini geri çağırdığını, bu ülke ile her türlü siyasi istişareyi durdurduklarını, ikili askerî faaliyetleri iptal ettiklerini duyurdu. Türkiye, Fransa'nın Afrika'daki katliamlarını da dünya gündemine taşıyacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen inkâr yasasına sert tepki gösterdi. Erdoğan, önceki gün sözünü ettiği yaptırımların ilk etabını da açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'le ortak basın toplantısında soruları cevaplayan Erdoğan, Fransa'ya yönelik 8 maddelik bir yaptırımlar dizisi sıraladı. Bunlar, özellikle askerî, diplomatik ve ticari yaptırımlar olarak öne çıktı. Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, istişare amaçlı olarak Ankara'ya geri çağrıldı. Erdoğan, yasanın bundan sonraki seyrine göre 2. ve 3. etap yaptırımları da devreye sokacaklarını belirtti. "Son derece kasıtlı, son derece art niyetli alınan bu karara Türkiye olarak sessiz kalmamız mümkün değildir.'' diyen Başbakan'ın açıkladığı ilk etap yaptırımlar şunlar: "İstişareler için Paris büyükelçimizi Ankara'ya çağırıyoruz. Şu andan itibaren ikili düzeyde gerçekleştirilmesi öngörülen siyasi, askerî, ekonomik ziyaretler, seminer, kurs ve karşılıklı eğitimleri iptal ediyoruz. AB çerçevesindeki eşleştirme projelerinde Fransa ile artık işbirliğine gitmeyeceğiz. Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz. İkili askerî faaliyetler ve ortak tatbikatları şu andan itibaren iptal ediyoruz. Askerî uçuşlar için yıllık toptan verilen üst uçuş iniş kalkış izinlerini iptal ediyoruz, her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçiyoruz. Askerî gemilerin liman ziyaretlerinin izin başvurularını bugünden itibaren iptal ediyoruz. 2012 yılı Ocak ayında Türkiye, Fransa ekonomik ticari ortaklık toplantısına katılmıyor, bu toplantıyı gerçekleştirmiyoruz."

Yaptırımlar kapsamında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın 10 Ocak'ta gerçekleştirmesi beklenen Fransa ziyareti iptal edildi. Ayrıca, Fransa'ya önümüzdeki dönemde bakan düzeyinde yapılacak 3 resmi ziyaretin daha iptal edildiği öğrenildi. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı da tepki olarak Fransa futbol ve basketbol liglerindeki karşılaşmaları bahis oyunu İddaa bülteninden çıkardı. Başbakan Erdoğan'ın tasarıya ilişkin değerlendirmeleri ise özetle şöyle:

TEDBİRLER TEREDDÜTSÜZ UYGULANACAK:
"Bu ilk etaptır. Yasanın Fransa'daki seyrine göre yeni tedbirler gündeme gelecek. Tarafımızdan hiçbir tereddüde mahal bırakmaksızın uygulanacaktır."

İNSAN HAKLARINA TAMAMEN TERS:
"İnsan haklarına tamamen ters olan bu yasa, bütün uyarılarımıza, yapıcı ikazlarımıza, tavsiye ve telkinlerimize rağmen kabul edildi. Bu, tabii Türkiye ve Fransa ilişkilerinde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacaktır. Burada enteresan bir durum daha var. 1979'da Paris'te Türkiye'nin turizm ataşesi Yılmaz Çolpan'ın bir terör saldırısıyla (ASALA) katledildiği günde gerçekleşmiş olması ayrıca anlamlıdır, manidardır."

FRANSA MECLİSİ'NİN ONDA BİRİ BİLE OYLAMAYA KATILMADI
"577 milletvekilinden oluşan Fransa Ulusal Meclisi'nde bu kadar hassas bir yasa, parlamentonun onda biri bile katılmadan kabul edildi. Bunlar ne kadar ciddiyetten uzak bir yaklaşım tarzıdır, nasıl sulandırılmış bir oylamadır anlamak mümkün değil. Bu girişim haksızdır, isabetsizdir ve bu kararı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz.''

FRANSA'DA DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ YOK
"Bu oylama Türkiye'den ziyade Fransa'ya, Fransa halkına, Fransa'nın inşa edildiği ilkelere çok büyük haksızlıktır. Şimdi ben soruyorum; Fransa'da düşünce özgürlüğü var mı? İfade özgürlüğü var mı? Cevabını da ben veriyorum: Yok. Bu teklif, özgür tartışma ortamını ortadan kaldırmıştır.

FRANSA ARTIK VOLTAIRE'DEN BAHSEDEMEZ
"Ne yazık ki Fransız İhtilali'nin simgeleri olarak bilinen özgürlük, eşitlik kardeşlik ilkeleri bugün bizzat Fransa Parlamentosu tarafından ayaklar altına alınmıştır. Herhalde bundan sonra Fransa Voltaire'i de Montesquieu'yu da konuşmaz.''

SARKOZY, İLİŞKİLERİMİZİ SİYASİ HESAPLARA FEDA ETTİ
"Asırları mütecaviz bir ilişki ağı olan Türkiye ile Fransa şu anda maalesef farklı bir yönetimin, sadece siyasi hesaplar içinde olan, yaklaşan seçimlerin hesabı içinde olan Sayın Sarkozy'nin bu seçimler için feda ettiği bir süreçtir. Bu oylamada cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ırkçılık, ayrımcılık yabancı düşmanlığı üzerinden siyaset yapma vardır. Fransa'da sırf kişisel ihtiraslar, sırf seçim kazanmak uğruna Türk düşmanlığı, Türkiye düşmanlığı, İslamofobi üzerinden prim elde etme gayreti Avrupa ve Avrupa değerleri adına kaygı vericidir."

AFRİKA'DAKİ SOYKIRIMLARI ANLATACAĞIZ
"Fransa halkının gerçekleri öğrenebilmesi ve asırlara sari Türkiye-Fransa ilişkilerinin sürmesi için bilgilendirme çabalarını en geniş anlamda sürdüreceğiz. Sadece Fransa halkını değil, Afrika'yı da bilgilendireceğiz, Ortadoğu'yu bilgilendireceğiz, bugüne kadar unutturulmak istenen oralardaki soykırımları bizzat dünyadaki ülkeleri dolaşarak anlatacağız. Bu ırkçı, ayrımcı tavrı anlatacağız.

BİZİM TARİHİMİZDE SOYKIRIM YOK
"Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok. Bunu kabullenmiyoruz, kabullenmemiz mümkün değil. Şu anda bizim ülkemizde resmi, gayri resmi olmak üzere 100 bin civarında Ermeni yaşamaktadır. Bunların bir kısmı vatandaşımızdır, bir kısmı vatandaş olmayıp ülkemizde şu anda bulunanlardır."

BUNDAN SONRA SAĞDUYU HAKİM OLSUN
"Fransa Ulusal Meclisi'nde sağduyulu davranan, karşı oy kullanan parlamenterlere de teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte sağduyunun, aklıselimin hakim olmasını Fransa'yı telafisi zor, geri dönüşü olmayan yollara sevk etmemesini temenni ediyorum."

TARİHİMİZLE GURUR DUYUYORUZ
"Biz tarihimizle gurur duyuyoruz. Bizim, bizi sıkıntıya düşürecek bir tarihimiz yok. Tarihimizde yaşanan her türlü hadiseyle yüzleşiyor, akademik anlamda tarihin aydınlatılmasını en güçlü şekilde savunuyoruz. Biz bütün arşivlerimizi açtık, başkaları da açsın. Gelsin bütün tarihçiler, bilim adamları buralarda çalışsın. Tarih, parlamentolarda oylamalarla yazılmaz. Olsa olsa tarih, parlamentolarda oylamalarla çarpıtılır. Tarihi çarpıtanları, tarihi hadiseleri siyasi istismar aracı olarak kullananları tarih de, halklar da affetmeyecektir."

Türkiye, aşırı tepki vermemeli Türkiye'nin inkâr tasarısına gösterdiği tepkiyi değerlendiren Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Ankara'nın, 'aşırı tepki vermemesi gerektiğini' söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üç aşamalı yaptırım planının sorulması üzerine Juppe, "Mümkünse daha ileri gitmemesini diliyoruz." dedi. İki ülke arasında yakın ve çok köklü ilişkiler bulunduğunu kaydeden Fransız Bakan, "Birlikte yapacağımız çok şey var." dedi. Öte yandan, ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner de, Türkiye ve Fransa'nın ABD'nin yakın müttefiki olduğunu ve aralarındaki sorunları en kısa sürede çözmelerini arzu ettiklerini açıkladı. (Ahmet Dönmez, Zaman)

Facebook

Youtube