
İNSAN HAKLARIN AYKIRI
"Fransa açısından çok büyük bir talihsizlik. İnsan haklarına tamamen ters. Malesef bütün uyarı, yapıcı ikazi tavsiye ve telkinlerimize rağmen kabul edildi. İlişkilerimize zor durumlar aşacaktır. 1979'da Fransa'nın başkenti Türk ateşesinin katledildiği günde gerçekleşmiş olması ayrıca manidardır.
MECLİS'İN 10'DA BİRİ OYLADI
Çok daha enteresan bir durum; 572 milletvekilinden oluşan mecliste 10'da biri bile olmayan katılımla gerçekleşmiş olması ayrıca manidar. Bunlar ne kadar ciddiyetten uzak bir yaklaşım bir tarzıdır, nasıl bir sulandırılmış bir oylamadır anlamak mümkün değildir.
ŞİDDETLE KINIYORUZ
Haksız, isabetsiz bir girişimdir. Bu kararı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz. Aramızdaki ilişkiler 50-100 yıllık değil, çok daha geçimişe dayanıyor.
Asırları bulan Türkiye-Fransa ilişkileri şu an farklı bir yönetimin sadece siyasi hesaplar içinde olan ve yaklaşan seçimlerin hesabı olan Sayın Sarkozy'nin feda ettiği bir süreç yaşanmıştır.
FRANSA'NIN İNŞAA ETTİĞİ DEĞERLERE ZARAR VERİR
Çok açık söylüyorum; bu oylama Türkiye'den ziyade Fransa'ya, Fransa halkına ve Fransa'nın inşaa ettiği değerlere zarar verir. Şu soruyu soruyorum; Fransa'da düşünce ve ifade özgürlüğü var mı? Cevabı da ben veriyorum: Yok.
MECLİS AYAKLAR ALTINA ALDI
Bu özgür tartışma ortamını ortadan kaldırmıştır. Ne yazık ki Fransız İhtilali'nin simgeleri, bugün bizzat Fransa Meclisi tarafından ayaklar altına alınmıştır.
Bunun çok daha önemli bir boyutu var: Bu oylamada Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı üzerinden siyaset yapma vardır.
KAYGI VERİCİDİR
Avrupa ve Avrupa'nın savunduğu değerler açısından da kaygı vericidir. Son derece kasıtlı ve art niyetlidir. Türkiye olarak sessiz kalmamız mümkün değildir.
Fransa halkının gerçekleri öğrenebilmesi için bu girişimin tüm boyutlarını görebilmesi için bilgilendirme çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sadece Fransa halkını değil, Afrika'yı, Ortadoğu'yu bilgilendireceğiz. Unuturulmak istenen oralardaki soykırımları dünyaya duyuracağız. Bu ırkçı ve ayrımcı tavrı anlatacağız.
TARİHİMİZDE SOYKIRIM YOK
Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok. Bunun kabullenmiyoruz, böyle bir şeyi kabullenmemiz mümmkün değil. Şu anda resmi ve gayriresmi 100 bin Ermeni yaşamaktadır. Bir kısmı vatandaşımızdır, bir kısmı da ülkemizde çalışanlardır.
Ülkemde Yahudi soykırımından bahsediliyor. Taa Endülüs'ten kaçıp da Türkiye'ye kaçan Yahudileri ecdatlarına sorsunlar.
İLK KARARLAR
Fransa ile ilişkilerimizi gözden geçiriyoruz. Bundan sonraki Fransa tavrına göre biz de önlemlerimizi hayata geçireceğiz. Şu anda istişareler için Paris Büyükelçimizi Ankara'ya çağırdık. Şu anda itibaren ikili düzeyde gerçekleşmesi için planlanan temasları ve programları iptal ediyoruz.
SİYASİ TEMASLAR DURDU
AB ile ilgili projelerde artık Fransa'yla işbirliğine gitmeyeceğiz. Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz. İkili askeri faaliyetleri, ortak tatbikatları şu andan itibaren iptal ediyoruz.
Askeri uçuşlar için verilen toplu iniş kalkış izilerini iptal ediyoruz. Askeri gemilerin liman ziyaretleri için izin başvurularını bugünden itibaren iptal ediyoruz. 2012 yılı Ocak ayında yapılması planmanan ekonomi toplantısına katılmıyor ve gerçekleştirmiyoruz.
BU DAHA İLK ETAP
Altını çiziyorum; bu ilk etaptır. Yasanın Fransa'daki seyrine göre karar verilecektir. Fransa Ulusal Meclisi'nde karşı oy kullanan parlamenterlere de teşekkür ediyorum. Sağduyunun, aklı selimin önümüzdeki sürecte olmasını özellikle temenni ediyoruz.
TARİHİMİZLE GURUR DUYUYORUZ
Şunu da dost düşman herkesin bilmesini istiyoruz; biz tarihimizle gurur duyuyoruz. Bizi sıkıntıya düşürecek bir tarihimiz yok. Tarihimizde yaşanan her türlü hadiseyle yüzleşiyoruz. Biz bütün arşivlerimizi açtık, varsa onlar da açsın. Gelsinler burada çalışsınlar diyoruz. Tarih parlamentolarda oylamalarla yazılmaz. Olsa olsa tarih parlamentolarda oylamalarla çarpıtılır. Tarihi çarpıtanları tarih ve halklar affetmeyecektir."