18-19 Kasım 2011 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’na ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kalbi yerel, vicdanı ulusal, beyni küresel, vizyonu gelecek olan Türklerin Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’nda buluşacağını ifade etti.
Hisarcıklıoğlu; Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı’nın da katıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada girişimcilerin Küresel Türkiye vizyonunun arkasındaki en önemli itici güç olacağını dile getirdi.
2009 yılında “Küresel Güç Türkiye” sloganıyla düzenlediğimiz kurultayın, bu yılki sloganının “Değişen Dünyada Yükselen Türkiye” olacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu “Bundan sonraki temel meselemiz, ulusal ve küresel düzeyde değişimin öncüsü olmak. Değişimi ulusal hedeflerimiz ve hayallerimiz doğrultusunda yönetmek olacaktır” diye konuştu.
Kurultayda daha güçlü bir Türkiye için uç beyleri ile geleceğin konuşulacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
“Türk diasporası olarak kendi iç bağlarımızı güçlendireceğiz. Bugüne kadar ülkemizin değişiminin arkasındaki en dinamik güç, Türk özel sektörü ve Türk girişimcisi oldu. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı için büyük hedeflerimiz var. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. İnsanların yaşamaktan mutluluk duyduğu, kaliteli demokrasisi ve güçlü ekonomisiyle, küresel bir aktör haline gelmiş bir ülke olmak istiyoruz. Türk Hava Yolları’nın dünyanın dört bir köşesine uçtuğu, bankalarımızın girişimcimizin ihtiyaç duyduğu her noktada faaliyet gösterdiği, ‘made in Turkey’ damgalı ürünlerin dünyada her eve girdiği, dünyanın saygın yayınevlerinin yazarlarımızın kitaplarını bastığı, başka ülkelerdeki gençlerin yüksek eğitimini Türkiye’de yapmak istediği ve Türkçe öğrendiği bir dünya ve Türkiye hayal ediyoruz.
Dünyanın herhangi bir havaalanından herhangi bir uçağa binerseniz bir Türk girişimcisine rastlarsınız. Bugün Türk girişimcisi Vancouver’dan Vladivostok’a; Helsinki’den Cape Town’a kadar geniş bir coğrafyada iş yapıyor.
Dünyanın neredeyse her bir köşesine mal ve hizmet satıyor, 200’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyor.
86 ülkede 6 bine yakın müteahhitlik projesini başarıyla tamamlayan Türk girişimcisi, küresel piyasalarda satın alma ve birleşmeler yapıyor, yurt dışında 2 binin üzerinde mağaza işletiyor. Öte yandan Türk profesyoneller, küresel şirketleri ve uluslararası kuruluşları yönetiyor.
Tüm bunları başaran Türk girişimci ve profesyonelleri, Türklerin tüccar, girişimci ve yönetici bir millet olduğunu da tüm dünyaya gösterdi.”
-2023 hedeflerini Türk girişimcisinin cesareti ve bilgisi gerçekleştirecek
2023 yılı ulusal hedeflerinin, Türk girişimcisinin cesareti, tecrübesi, bilgisi ile gerçekleştirileceğini bildiren TOBB Başkanı şunları ifade etti:
“Bu hedeflere dünyanın dört bir yanına yayılmış Türk girişimcisinin dinamizmiyle ulaşacağız.Ç in’i dünyanın üretim üssü, Hindistan’ı dünyanın yazılım merkezi, İsrail’i inovasyon merkezi yapan temel faktörlere baktığımız zaman, bunun kendi diasporaları ile etkin iletişim içinde olmaları ve onları kendi hedefleri doğrultusunda birleştirilmeleri olduğunu görürüz.
Türkiye olarak daha önce biz diaspora kelimesini hep olumsuz bir kavram olarak değerlendirdik. Bu kavramı, başka ülkelerin diasporalarının ülkemiz aleyhine yaptıkları faaliyetler ile özdeşleştirdik.
Oysa bizim de yurt dışında güçlü bir insan varlığımız vardı ama örgütlü değildi.
Biz bu hazinenin bir küresel güç unsuru olabileceğini düşünüp, gerekli politikaları geliştiremedik.
Ülkemizin insan gücüne bakın!. Bugün 5,2 milyon Türk Avrupa’da yaşıyor, 140 bin ticari işletmeyi çalıştırıyor, 640 bin kişiye iş veriyor, 50 milyar Avro ciro yapıyor. Dünyanın en büyük yazılım ve bilişim şirketi Microsoft'ta 350, dünyanın en büyük internet arama motoru Google'da 35, ABD'li havacılık devi Boeing firmasında ise 75 Türk mühendis görev yapıyor.
Türkiye yurt dışında en çok vatandaşı yaşayan 10. ülkedir. Türkiye ABD’ye en çok öğrenci gönderen 10. ülkedir. Yurt dışında 130 bin Türk üniversite öğrencisi, 830 bin Türk ilköğretim öğrencisi bulunuyor. Yurt dışında 3900 Türk derneği var. 2009 yılında düzenlediğimiz Kurultay ile bu potansiyelin ortaya çıkarılması için elimizi taşın altına koyduk.
Sayıları 5 milyonu aşan Türk diasporasını küresel hedeflerimiz doğrultusunda örgütlemek, hedeflerimiz etrafında kenetlenmesini sağlamak amacıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde Dünya Türk İş Konseyini (DTİK) kurduk.”
-Diaspora’nın önemi
Sürdürülebilir diaspora stratejisi ile dünyadaki en etkin diasporalardan birisi olmayı hedeflediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, 21. yüzyılda başa güreşmek için güçlü bir diasporanın şart olduğunu belirtti.
“Bunun için 10 temel önceliğimiz var.” diyen Hisarcıklıoğlu bu öncelikleri şöyle sıraladı: Türk Diasporasının Türk pasaportunun yanı sıra bulundukları ülkenin pasaportunu da taşıması, Türk Diasporası üyelerinin başarılarını tanıtmak için etkin bir tanıtım stratejisi takip etmesi, Uluslararası kuruluşlarda ve sivil toplum kuruluşlarında daha fazla Türk’ün görev alması, Türk profesyonellerin küresel şirketlerde çalışmaya teşvik edilmesi, Türk Diasporasının yaşadıkları ülkenin sosyal ve kültürel hayatında aktif bir biçimde yer alması, Türk Diasporasının yaşadıkları ülkede yerel ve ulusal düzeyde siyasete katılmaları, tüm toplumun temsilcisi olma imajlarını güçlendirmeleri, Türk Diaspora üyelerinin çocuklarına bulundukları ülkenin dilini ve Türkçeyi en iyi şekilde öğretmeleri, Yurt dışındaki Türk şirketlerinin rekabet değil işbirliği yapmaları, Kamu özel sektör işbirliği ile sürdürülebilir diaspora stratejisi oluşturulması, Türkiye’den başka ülkelere giden profesyonellerin Türkiye’deki projelere katkı sağlamasına imkân verecek mekanizmalar kurulması.
-Başbakan Erdoğan da katılacak
Her bir oturum bir bakanımızın katılımıyla gerçekleşeceğine değinen Hisarcıklıoğlu, her bir bölgesel oturumda Türkiye’nin sürdürülebilir diaspora stratejisini nasıl tasarlayabileceği ve tasarlanan stratejinin nasıl uygulanabileceği tartışılacağını açıkladı.
Kurultayımızın ikinci gününe Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan teşrif edecekler. İkinci gününde DTİK yönetim kurulu ve bölgesel komiteleri için seçimler yapılacak ve yeni yönetim belirlenecek.Kurultay’a dünyanın dört bir yanındaki girişimcilerimizi ve profesyonellerimizi davet ediyoruz.
-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da konuşmasında Kurultay’ın son derece başarılı bir etkinlik olduğuna işaret etti. Çağlayan “DEİK’in bu konuda gösterdiği performansı takdirle izliyorum. Dünyanın birçok sıkıntı yaşadığı günlerde çok önemli bir girişim” dedi.
Türkiye’nin bugün dünyanın 16. büyük ekonomisi, ilk 9 ayda bütçe fazlasının konuşulduğu bir ülke olduğunu belirten Zafer Çağlayan, “Türkiye9.1 gibi işsizlik rakamını yakalamış bir ülke konumunda. Dünyanın her tarafına mal satan 50 bin ihracatçıya sahip bir ülke. Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük istihdamını gerçekleştirdi. Türkiye gerek mali performansı ile AB’nin birçok ülkesine parmak ısırtacak derece önemli bir konuma sahip. Türkiye artık bir rol model konumunda. Hasta adamdan bu seviyeye gelmek Türkiye’nin gerçek başarısıdır” ifadesini kullandı.
-Eksik tarafımız birlikte iş yapamamak
AB’nin 12 ülkesindeki işsizlik rakamının Türkiye’den daha yüksek olduğunu bildiren Çağlayan şöyle konuştu:
“Bütçe performansımız AB’nin 19 ülkesinden çok daha iyi durumda. Türkiye girişimcileriyle dünyada önemli bir yerde. Eksik tarafımız birlikte iş yapamamak. Bu platform artık Türk işadamlarını dünyanın her tarafından iş birliğine gitmemizi öngörüyor.Bugün artık Türk girişimcisi kendisine, birbirine ve ülkesine fazlasıyla güveniyor. 500 milyar dolar ihracatı ve 2 trilyon dolardan fazla milli geliri sağlayacak seviyeye gelecektir. Kamu olarak görevimiz özel sektörün önünü açmaktır.
Dünyanın çevresini zannediyorum 20 kere döndüm. Aya gidip geldik yani. Gittiğimiz ülkelerde hep yapabileceklerimiz konuştuk. Bugün 89 ülkede 194 merkezde 209 ticaret müşavirimiz var. Bu yıl sonunda 250 seviyesini yakalayacağız.”
Yurt dışındaki işadamlarına seslenen Çağlayan, “Ticaret müşavirlerimiz sizlerin emrindedir. Sizlerin pazarlama elemanıdır. Benim müşavirlerim sizlerin gözü radarları rehberleri tercümanlarıdır.
Dünyanın eksenini tersine bir davranış biçiminde olamayız. Artık ulusal değil, uluslar arası bazda çalışmaların önemi ortaya çıkmıştır. İşadamlarımız Türkiye’nin tanıtım elçileridir. Türk işadamları dünya ticaretine yön verecek imkân ve kabiliyete sahiptir” diye konuştu.
-Afrika Ortadoğu ve Körfez Bölgesi Komite Başkanı Tunç Özkan
Toplantıda Bölge Komite Başkanları da görüşlerini dile getirdi. Afrika Ortadoğu ve Körfez Bölgesi Komite Başkanı Tunç Özkan ise Ortadoğu ve Afrika’nın tezatların bir arada yaşandığı bir bölge olduğunu belirterek “Bir taraftan dünyanın en zengin bölgesi, bir taraftan da içme suyuna bile ulaşamayan insanlar var” dedi.
Özkan şöyle konuştu: “Zorluğu ve fırsatı içinde barındırıyor bölge. Afrika Türk ihraç ürünleri için ideal bir Pazar olmaya doğru ilerliyor. Bu bölgede kurumların çok iyi oturmamış olması ve bürokrasinin çok olması bizim gibi ülkeler için bir rekabet avantajı. Politik ve ekonomik olarak körfez ve Ortadoğu sermayesini çekmek ve ortak işbirliği yaratmak mümkün.
Avrupa’nın mevcut durumu yatırım için Türkiye’yi cazip kılıyor. Bu bölgede Arap Baharı ışığında kartlar yeniden dağıtılacak. Daha önce belli grupların elinde olan işler bundan sonra el değiştirecek.
Türk iş adamının bu fırsatlardan yararlanması lazım. Türkiye gerek Cumhurbaşkanı ve hükümet tarafından bu bölgelerde çok agresif çalışmalar yapıyor. Bizim bu yeni oluşacak pastadan pay alması gerekiyor.
2 yılda bölgede birçok büyükelçimizle temas kurup onların da dahil olduğu ilişkileri geliştirmeye çalıştık. Aktif rol almaya çalıştık. Bugün strateji ve plan yapma zamanı.”
-Amerika Bölge Koordinatörü Nedim Düzenli
Amerika Bölge Koordinatörü Nedim Düzenli de konuşmasında şunları dile getirdi: “Amerika’da 2008’de başlayan ekonomik daralma dünya ekonomisin etkiledi. Bu girişimciler için yeni bir eksendi. Amerika ve Türkiye ile ilişkilerde siyasi ve ekonomik ilişkiler birbirinden ayrılmaz hale geldi. Kanada ile olan ilişkiler de gelişti. Kanada dünyada birinci yatırım yapılabilecek ülke dünyada. Enflasyon yüzde 2-3 arasında. Paranın maliyeti sıfır. Oturmuş bir sistem var. Dalgalanma az.
Biz artık bölgesel bir güç değil, küresel güç olarak etkin bir rol oynama durumundayız. Buna uygun her şeyimiz var. Önemli olan o girişimci ruhunu kaybetmemek lazım. Markamızın ürünün önüne geçmesi lazım. Bunu anlayan işadamları rakiplerinden 2 metre önüne geçtiler.”
-Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları
Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları da konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Avrupa’da 5,2 milyon Türk var. 108 bin işyerimiz var. Yatırımlar için seminerler, geziler düzenledik. Bölge komitesi olarak raporlarımızı Türkiye’deki ve bulunduğumuz ülkedeki bakanlara teslim ettik. Avrupa’da 20’nin üzerinde toplantı yaptık. Dünyanın her tarafından iş adamlarımız katıldı. DEİK’in verdiği imkanla birbirimizi daha iyi tanıdık. Hangi Türk hangi ülkede ne iş yapıyor şimdi daha iyi biliyoruz. Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde öğrencilerle işadamlarını bir araya getiriyoruz.”
Torunoğulları, Türkiye’den Avrupa’ya yatırım yapmak isteyenlerin oradaki iş adamlarını görmediklerini belirtirken, Avrupa’daki Türk iş adamları ile işbirliği yapma çağrısında bulundu.
Türkiye
Dünya Türk İşadamları Kurultayı İstanbul'da Toplanıyor
- TÜRKİYE
- Hits: 900