Economist Başbakan Erdoğan'a Cevap Verdi: ''Oy Kazandırabilir Ama Batı'da İnandırıcılığını Pek Artırmaz''

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
İngiliz The Economist dergisi, “CHP’ye oy verin” çağrısına sert tepi gösteren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi. Erdoğan’ın mitinglerde Economist’i “küresel bir çete” ile birlikte hareket etmekle suçladığı belirtilen yazıda “Bu, yurt içinde kendisine oy kazandırabilir ama Batı’da inandırıcılığını pek artırmaz” denildi.  Haftalık The Economist dergisi, son sayısında “Türkiye’nin Acı Seçim” başlığını taşıyan bir yazıya da yer verdi. “İktidardaki parti, kutuplaştırıcı bir kampanyanın ardından yeniden iktidara doğru ilerliyor” spotunu kullanan dergi, yazısında AKP’nin kadınlara bakışı, Erdoğan’ın “giderek artan otoriter eğilimi” gibi konulara odaklandı.
Dergi, yazısının son paragrafında ise, Erdoğan’a yanıt verdi. Söz konusu paragrafta şu ifadelere yer verildi: “Son bir hafta bu yayın organı, 4 Haziran sayımızda Türklerin, AK Parti’ye, tek taraflı olarak anayasayı yeniden yazmak için gerek duyduğu üçte iki çoğunluğunu sağlamamak CHP’ye oy vermelerini önerme cüretini gösterdiği için hedef oldu. Sonraki mitinglerde Sayın Erdoğan, The Economist’i ‘küresel bir çete’ ile birlikte hareket etmekle ve İsrail’den emir almakla suçladı. Bu yurt içinde kendisine oy kazandırabilir ama Batı’da inandırıcılığını pek artırmaz.”

“KADINLAR ÇOCUK YAPIP EVDE OTURMALI”
The Economist, yazısına “Resmi oldu: kadınlar çocuk yapmalı ve evde oturmalı” sözleriyle başlattığı yazısında feministlerin, Başbakan Erdoğan’ın kadınlardan sorumlu bakanlığı kaldıracağı açıklamasını bu ifadelerle karşıladıklarını kaydetti. Bunun yerine Erdoğan’ın bir “Aile ve Sosyal İşleri” Bakanlığı’nın kurulacağını bildirdiğini belirten dergi, Erdoğan’ın sözlerinin, zinayı cezalandırma çabaları ve kadınların en az üç çocuğu olması gerektiği açıklamalarını anımsatanlar arasında “alarm” yarattığını kaydetti.
Buna karşın, AKP’nin nihai amacının Şeriatı getirmek olduğu iddialarını ise “abartılı” olarak niteleyen The Economist, AKP’nin iktidara geldikten sonra kadınlara “her zamankinden çok hak veren reformlar yaptığına” dikkat çekti.

“ERDOĞAN 2007 SEÇİMLERİNDEN SONRA DÖNÜŞ YAPTI”
Ancak Erdoğan’ın 2007 seçimlerinden sonra dönüş yaptığı yönündeki görüşlerin de yansıtıldığı yazıda son dönemde kadınlara yönelik bazı olumsuz olayları örnek gösterdi. Bunun yanı sıra Erzurum gibi muhafazakar bir kentte el ele yürüyen kızlar ve erkeklerin görülebileceğinin de kaydedildiği yazıda “Kısacası bazen, Türkiye, sanki hem daha muhafazakar, hem daha liberal oluyor” yorumu yapıldı.

“ERDOĞAN’IN GİDEREK ARTAN OTORİTER EĞİLİMİ DAHA KAYGI VERİCİ”
İngiliz dergisi “Daha büyük bir kaygı, Sayın Erdoğan’ın giderek artan otoriter eğilimidir” değerlendirmesini de yaptıktan sonra Türkiye’de hemen hemen tüm ülkelerden çok gazetecinin cezaevinde bulunduğu savına da yer verdi. “Parasız eğitimi istiyoruz” pankartını açan iki öğrencinin bir yılı aşkın süre cezaevinde bulunduğuna dikkat çeken dergi, Erdoğan’ın artan biçimde kamuoyu önünde kendisini eleştirenlere duyduğu kızgınlığını dile getirdiğini yazdı.(ANKA)

Facebook

Youtube