
KANAL, GENEL BÜTÇEDEN KARŞILANMAYACAK
Proje maliyeti için tahminler yapıldığını belirten Yıldırım, "10 milyar dolar diyen var. 15 milyar dolar diyen var. Fakat proje, bugüne kadar tek bir proje olarak yapılmış en büyük projedir. Parasal bedel olarak. Tabi, proje genel bütçeden karşılanmayacağı için maliyet noktasının da bu anlamda çok büyük bir esprisi yok. Bu bir kamu -özel sektör ortaklığı projesidir. Yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilecek bir projedir. Tıpkı, Boğaz'ın ikinci tüp geçişi gibi, tıpkı İstanbul-İzmit Körfezi, İzmir Otoyol projesi gibi" diye konuştu.
TANKERLER, KANAL'I KENDİSİ TERCİH EDECEK
Montreux anlaşması ile İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapan tankerlerin, Kanal'a nasıl yönlendirileceği ve nasıl ikna edileceği konusunda Binali Yıldırım, "Bizim kimseyi ikna etmek gibi bir konumuz yok. Bu ülkenin hükümranlık haklarını kullanmak yine bu ülkeye aittir. Montreux, sadece Boğaz'dan masum geçiş hakkı verir. Onun dışında başka bir yaptırımı yok. Bizim, geçişi engellemek gibi bir niyetimiz asla olamaz. Fakat ticari kaygılarla bu kendiliğinden tercih edilecek bir yoldur" açıklamasında bulundu.
“YATIRIMIN HIZLI GİTMESİ NOKTASINDA BÖYLE ŞEYLER SÖYLENİR”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Marmaray çalışmasında bulunan arkeolojik eserler için “çanak-çömlek” diye bahsetmesinin hatırlatılması üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Biz zaten onları gerektiği gibi değerlendiriyoruz. İstanbul Arkeoloji müzesinin bir bölümünde sergileniyor. Yerinde bir müze yapma projesi de var. Bu bir yatırımcı telaffuzudur. Yatırımın hızlı gitmesi konusunda zaman zaman böyle şeyler söylenir. Fakat biz gerekeni yerine getiriyoruz. Oradan çıkan ve İstanbul tarihini 8 bin yıl eskiye götüren eserleri, gerektiği yerlerde sergilemeye, korumaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Kars'taki insanlık anıtına ilişkin bir soru üzerine Günay, önceki dönemlerin ihmali yüzünden böyle bir sorunla karşılaşmaktan üzüntü duyduğunu belirterek, "Bana atfedilecek bir kusur varsa, karşılığını ve cevabını vermeye hazırım" yanıtını verdi.
FİNANCİAL TIMES: SEÇİM KAMPANYASI VAADİ
Öte yandan Başbakan Erdoğan’ın “Büyük Projesi” yabancı basında da yankılandı. Financial Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Büyük Proje Kanal İstanbul”a ilişkin olarak, “Bu projenin olup olmayacağını bilmenin bir yolu yok fakat bu bir seçim kampanyası tarzıdır” görüşünü öne sürdü.
Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın Karadeniz’i Marmara ve Akdeniz ile bağlayacak “Kanal İstanbul” projesini açıkladığı toplantıda “Biz bugün yüzyılın en büyük projesi için kolları sıvıyoruz” ifadelerine ilişkin, “Bu projenin olup olmayacağını bilmenin bir yolu yok. Fakat bu bir seçim kampanyası tarzıdır” yorumunu yaptı.
İngiliz gazete, Başbakan Erdoğan’ın Kanal İstanbul projesinin maliyet ya da güzergah detaylarını vermediğini vurgulayarak, “Fakat Başbakan Erdoğan projenin 2023’de biteceği, Panama ve Süveyş Kanalı’ndan daha büyük olacağı sözünü verdi” ifadelerini kullandı.
GUARDIAN: PROJENİN MALİYETİ AÇIKLANMADI
Guardian gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Kanal İstanbul” projesinin tam konumu hakkında açık sözlü olmadığını ve projenin maliyeti konusunda yorum yapmadığını kaydetti.
Gazete, 2023’ün 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yüzüncü yıldönümü olduğunu vurgulayarak bu projenin İstanbul’un Avrupa yakasını yarımada olarak kesileceğini belirtti.
Guardian gazetesinin “Kanal İstanbul” projesini değerlendirdiği haberinde, iktidar partisi lideri Başbakan Erdoğan’ın projenin tam konumu hakkında açık sözlü olmadığını ve projenin maliyeti konusunda yorum yapmadığına işaret ederek, 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yüzüncü yıldönümünde, bu projenin İstanbul’un Avrupa yakasını yarımada olarak kesileceği belirtildi.
Başbakan Erdoğan’ın “Kanal İstanbul” projesine aynı zamanda kuşkulu bakıldığını savunan İngiliz gazete, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bu memleketin çılgın adamlara değil düşünen ve üreten adamlara ihtiyacı var” sözlerini vurgularken Türk gazetelerinin internet sitelerinde “zekice bir konsept” ve “ seçim zamanı fantezisi” yorumlarının yapıldığına dikkat çekti.
Öte yandan, çevre Mühendisi ve Uluslararası Deloitte firmasında sürdürülebilir hizmetler grubunun ortağı Guy Battle’ın “Kanal sadece bir kanal olarak görülmemeli ülkeye net faydalar getirecek sosyal alt yapının bir parçası olarak görülmelidir” sözlerine yer verildi.
(ANKA)