Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından başlatılan ‘Çorum Merkez Kentsel Yenileme Projesi’ kapsamında gecekonduların yıkımına başlandı. Devane, Farabi ve Arasta bölgelerinde yapılacak olan dönüşüm çalışmalarında ilk kazma Devane bölgesine vuruldu. Çorum’un çehresini değiştirecek proje ile kent merkezindeki gecekondu görünümü ortadan kalkacak ve salaş evlerin yerinde modern konutlar yükselecek. 4 bin yıl önce Anadolu’da hakimiyet kuran Hitit uygarlığının başkenti olan Çorum bölgesi, TOKİ tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projesi sayesinde köy görünümlü mahallelerden kurtulacak.
TOKİ’den yapılan açıklamada, ‘Çorum Merkez Kentsel Yenileme Projesi’ kapsamında gecekonduların yıkımına başlandığı bildirildi. Açıklamada kent merkezine yakın bir yerde bulunmasına rağmen yıllardır kentleşme açısından çirkin bir görüntü oluşturan Devane’nin, TOKİ ve Çorum Belediyesi işbirliği ile modern bir yaşam alanına dönüştüğü kaydedildi. Açıklamada, “Çorum’a köy görüntüsü veren kerpiç, ahşap ve salaş yapılar oluşan, sokaklarına itfaiye ve ambulansın bile giremediği mahalleler TOKİ-Belediye işbirliğiyle tarihe karışıyor” denildi.
İLK ETABI 18 AYDA TAMMALANACAK
Açıklamada, Çorum’un en sorunlu bölgesi olan Devane, Farabi ve Arasta mahalleleri TOKİ konutları sayesinde en prestijli yaşam alanı haline geleceği vurgulanarak, “Devane mahallesinde başlatılan yıkımlar sonrası ilk etapta bölgeye 440 konut yapacak olan TOKİ, projenin devamında belediye hizmet binası, alışveriş merkezleri, eğitim alanları ile alt ve üst yapısı tamamlanmış modern mahalleler kuracak. İlk etabı 18 ayda tamamlanacak olan proje kapsamında 80, 120 ve 130 metrekare büyüklüğünde konutlar yapılacak” ifadeleri kullanıldı.
YORGUN ŞEHİRLER TOKİ’YLE YENİLENİYOR
Açıklamada, yerel yönetimler tarafından getirilen kentsel dönüşüm projelerinin tamamına cevap veren TOKİ’nin, gecekondu işgali altındaki şehirlerin dönüştürülmesine öncelik verduğu vurgulanarak şöyle devam edildi:
“Başta İstanbul, Ankara, Bursa, Denizli, Adana, Erzincan, Eskişehir, İzmir, Gaziantep, Trabzon olmak üzere Türkiye genelinde 124 bölgede 53 bin 379 konutluk gecekondu dönüşümü başlatan TOKİ, ihale ve proje aşamasındakilerle birlikte 188 bin 681 konutluk 241 projeyi hayata geçirmiş olacak.”(ANKA) (Foto: www.panoramio.com)