2020 Olimpiyatları Tokyo'nun

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
2020 Olimpiyatları için Buenos Aires'te düzenlenen seçimde Tokyo, İstanbul'u geride bırakarak olimpiyatları düzenlemeye hak kazandı. İlk turda Madrid'i devre dışı bırakan İstanbul, son turda da Tokyo'ya yenildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerinin oylarıyla sonucu belirlenecek seçimde, ilk turda 3 aday kentten salt çoğunluğu sağlayanın oyunlara ev sahipliği yapması bekleniyordu. Ancak adaylar arasındaki çekişme nedeniyle ilk turda kazanan çıkmazken, en az oyu alan Madrid 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapma şansını kaybetti. İlk oylamada eşitlik olmasından dolayı Madrid ve İstanbul arasında bir oylama daha yapıldı. Oylama sonucunda İstanbul, Madrid'i 49-45 ile geçerek finale kaldı.

103 IOC ülkesinin 97 adayından 48'inin oyunu alan Tokyo, daha önce beş kez aday olduğu Olimpiyatlara ev sahipliği hakkını elde edemedi.

HASAN ARAT: YEPYENİ BİR NESİLE İLHAM KAYNAĞI OLACAĞIZ 

"İstanbul'u kucaklamak demek dünyaya kapılarını açmış bir bölgeyi kucaklamak demek. İstanbul'a bu oyunların verilmesi Olimpiyat oyunların itici gücü olan değerlerin kucaklanması demek. İstanbul bir çeşitlilik ve zenginlik demek. İstanbul'u kucaklamak gençleri kucaklamak demek. Türkiye bildiğiniz gibi genç nüfusu en büyük ülkelerden biri. Gençlerimiz olimpik ilkelerden amaç edinecektir. Olimpik ruhu benimseyecektir. İstanbul'a oy vermek olimpiyat oyunlarına zengin bir sayfa eklemek demektir. Dünyanın umuda ihtiyacı olduğu zaman da dünyaya umut vermek demektir. Sizden ricam bu büyük onuru bize bahşedin biz de size taahhütlerimizi yerine getirelim. Yepyeni bir nesle ilham kaynağı olacağız. Sizin tarihinizi ve kendi tarihimizi hep birlikte zenginleştireceğiz."   

SUAT KILIÇ: BİZİM POLİTİKAMIZ GAYET NET  

"İstanbul'un ilk adaylığı sırasında 19 yaşındaydım. Şimdi 41 yaşında spor bakanı olarak karşınızdayım. Akdeniz Oyunları bizim altyapımızı test etmek açısından şanstı. TOKİ 18 ayda onlarca spor tesisini inşa etmeyi başardı. Taahhütlerimizi yerine getiriyoruz. Sizin içinde getireceğiz. 500 milyon dolarlık bir spor yatırımımız var. Bu olimpiyatları alamazsak da olimpik ruhu devam ettirmek için bu bütçeyi harcayacağız.  Bizim politikamız gayet net. Dopinge karşı sıfır toleransımız var. Anti doping konusundaki yatırımlarımızı artıracağız. Aynı zamanda yasaklı maddelerin ithalat ve ihracat yasaklanması için gerekli yasaları çıkartacağız."

ALİ BABACAN: ZAMAN İSTANBUL'A 'EVET' DEME ZAMANIDIR

"Mükemmel bir misafirperverlik, spor aşkı.. işte Türkiye bu. Ulaştırmaya yaptığımız yatırımlar bizim temel politikamız. İpek yolu bildiğiniz gibi İstanbul’dan geçiyor. Marmaray deniz altından geçen dünyadaki en derin proje. İlk defa İpek Yolu bu projeyle biraraya geliyor. OECD'nin tahminlerine göre üyeleri arasında en hızlı büyüyen ülke önümüzdeki yıllarda Türkiye olacak.  2020'ye kadar 5,6 büyüyecek. IOC'nin üyelerinin karşısına, mali sorumluluklarımızı bilerek çıkıyoruz. Sermaye harcama bütçemiz 1.1 milyardır. Geçtiğimiz 10 yıldaki bütçemize baktığımda olimpiyatların mali tablosunun olumsuz bir noktaya varmayacağını şimdiden söyleyebilirim. Çünkü bu ekonomik pay bizim ulusal olarak spora ayırdığımız paydır. Olimpiyatları alsak da almasak da. Aynı zamanda TOKİ'de yarın hemen çalışmalarını başlatacak kapasitede. 2020 bir ulusu ve bir ülkeyi dönüştürebilir. Ev sahibi ülkenin hedefleri IOC'nin hedefleriyle örtüşüyorsa o olimpiyatlar başarılı oluyor. Zaman İstanbul'a evet deme zamanıdır."

ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY: TARİH YAZMAYA HAZIRIZ

"Türkiye’nin nüfusunun yarısı 25 yaşın altında. Özgürlük ve demokrasi şemsiyesi altında geçmişteki ayrılıkları geride bırakarak birarada yaşamayı başardık. Bizler dünyayı değiştirmeye inanıyoruz. Benim hayalim bir olimpiyat sporcusu olma hayalim var. Ben 8 yaşından beri tenis oynuyorum. Her fırsatta gerekirse duvarlara karşı oynadım. 2010 yılında Grand Slam turnuvasına katılan ilk kadın tenisçi oldum. Lütfen bize inanın. Tarih yazmaya hazırız."

UĞUR ERDENER: DOPİNGLE MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

"İstanbul bildiğiniz gibi Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik etti. Aynı zamanda kültür ve sanatta kavşak noktası oldu. Aynı zamanda modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olimpik değerlerin toplumun hücrelerine işlemesini istedi. İlk defa ev sahipliği yapma arzusunu Sinan Erdem'den devraldım. İstanbul uzun yılladır spor tesisleri yapıyor. Dopingle mücadelesi sürüyor. Biz doping konusundaki sıfır tolerans konusunu kararlılıkla sürdüreceğiz. Olimpiyatlar yeni coğrafyalara kapı açmakta ustadır. Çıkış felsefesi budur. İşte bizde İstanbul'da bunu sağlamak istiyoruz. Tarih bize şunu gösteriyor, olimpiyat bir ülkenin gelişmesine katkı sağladığı sürece başarılı olmaktadır."

HASAN ARAT: SİZLERLE HİKAYEMİZİ PAYLAŞACAĞIZ

"Başkan, üyeler günaydın. Bildiğiniz gibi insanlık tarihinden bugüne kadar güneş İstanbul’da her gün ayrı iki kıtaya doğuyor. Sizlerle hikayemizi paylaşacağız. Demokratik, laik ve hukuk üstünlüğü ile yönetilen Olimpik değerlere bağlı bir ülkenin hikayseini anlatacağız. Bu yolculuğu diğer aday şehitrlerle paylaşmak bir onurdu. Bugün, neden İstanbul'u ortak şehir seçmeniz gerektiğini anlatacağız. Türkiye muazzam bir fırsat sunuyor. Olimpiyat hareketi sınırları aştı ve neler yapabileceğini gösterdi. İstanbul'u hayal edin..."

HEYETİMİZ: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Üst Yöneticisi (CEO) Ali Kiremitçioğlu, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan ve milli sporcular Gizem Girişmen ve Çağla Büyükakçay...




 

Facebook

Youtube